Almanya 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan tahliyeleri tamamlayamayacak

Almanya 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan tahliyeleri tamamlayamayacak

ABONE OL
16:40 - 24/08/2021 16:40
Almanya 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan tahliyeleri tamamlayamayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan çıkarmak istedikleri kişilerin hepsini tahliye edemeyeceklerini söyledi. Tahliye operasyon süresi ile ilgili gün içinde Washington’da karar alınması bekleniyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bild gazetesinin televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Afganistan’dan tahliye operasyonu 31 Ağustos’a kadar veya birkaç gün fazla sürse bile bu sürenin Almanya veya ABD’nin ülkeden çıkarmak istediği kişilerin tahliye edilmesi için yetmeyeceğini söyledi.

“Bu askeri tahliye operasyonunun kalan günlerinde herkesi Afganistan’dan çıkaramayacağız. Bunu dürüstçe söylemek gerekir.” diyen Maas, bundan dolayı askeri tahliyelerden sonra da Afganistan’dan insanları tahliye etme imkanının bulunması gerektiğini, bunun için de Kabil Havalimanının sivil kullanımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Maas, tahliye operasyon süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda gün içinde Washington’da karar alınmasının beklediğinin altını çizdi.

“Ne kadar acı olursa olsun Taliban ile konuşmak zorundayız”

Müttefik ülkeler ve Taliban ile görüşmeler yapıldığını belirten Maas, “Ne kadar acı olursa olsun Taliban ile konuşmak zorundayız. Bunun alternatifi, insanları kendi hallerine bırakmak. Buna hazır değiliz.” değerlendirmesinde bulundu.

Maas, Özbekistan, Tacikistan veya Pakistan gibi Afganistan’ın komşu ülkelerine karadan kaçan insanlar için de seçeneklerin bulunmasını talep etti.

3 bin 800 kişi tahliye edildi

Almanya şimdiye kadar, 351’i Alman vatandaşı olmak üzere, yaklaşık 3 bin 800 kişiyi Afganistan’dan tahliye etti.

Maas, nerede bulunduklarını bildikleri yaklaşık 100 Alman vatandaşı ve onların aileleriyle temasta olduklarını, bu insanları da güvenli şekilde havalimanına götürmeye çalıştıklarını söyledi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.