Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı

Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı

ABONE OL
00:05 - 22/02/2022 00:05
Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve “en yakın ortakları”, Rusya lideri Vladimir Putin’in ayrılıkçı Donestk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımayı planladığı açıklama öncesinde acil bir toplantı için biraraya geldi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Rus televizyonunda, Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıma konusunda açıklama yapacağı haberi diplomasi kulislerini hızlandırdı.

Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski ve yakın ortakları, telekonferans yöntemiyle acil toplantıya geçti.

Almanya Başbakanı Scholz, Putin’le konuştuktan sonra, “Rusya’nın Donestk ve Luhansk’ı tanıması, Minsk Anlaşması’nın tek taraflı ihlali anlamına gelir” dedi. Scholz, tarafları “gerilimi azaltmaya” davet etti.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Putin, Zelenski, Scholz, AB Konsey Başkanı Charles Michel ve AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştükten sonra, Elysee’de Güvenlik Konseyi’ni topladı. Toplantının ardından Macron’un, Biden ve Scholz ile telefonda görüştüğü açıklandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Pazartesi günü, “Rusya’nın ülkesini işgal edeceği endişesiyle” Güvenlik ve Ulusal Savunma Konseyi’nin toplanacağını duyurmuştu.

Öte yandan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova’nın ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıması durumunda yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları toplantısı dolayısıyla bir açıklama yapan Borrell, “Putin bu kararı açıklarsa, yaptırım paketini Avrupalı bakanların masasına koyacağım” diye uyardı. “İlhak olursa yaptırımlar olacak, tanıma olursa yaptırımları masaya koyacağım ve bakanlar karar verecek” diyen Borrell, Avrupa yaptırımlarının oybirliğiyle kararlaştırılması gerektiğini ve “Ukrayna dosyasında oybirliğinin garanti edildiğini” söyledi.

AGİT’ten diyalog çağrısı

Ukrayna’nın, “sahada güvenlik durumunun hızla bozulmasını” tartışmak üzere yaptığı çağrı üzerine Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), daimi temsilcileriyle acil toplandı. Toplantı öncesi AGİT Genel Sekreteri Helga Schimd, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Devletleri çabalarımız ve ileriye dönük olası yollar hakkında bilgilendireceğiz. Diyalog kanalları açık olmalı” dedi.

AGİT gözlemcileri, son günlerde Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçı isyancılar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalarda birkaç yüze ulaşan havan ve topçu saldırısıyla, çatışmalarda artış kaydettiğini bildirdi. Bölgede 2014’ten beri devam eden çatışmalarda 14 bin kişi yaşamını yitirdi.

ABD’nin AGİT Büyükelçisi Michael Carpenter, kapalı gerçekleşen görüşmede Rusya’ya “tehlikeli provokasyonlarını durdurması” çağrısında bulundu. Carpenter tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, “Daha fazla insan hayatını kaybetmeden müzakere masasına dönelim” denildi.

VOA tarafından geçilen Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman ve Fransız Liderler Zelenski ile Acil Toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.