Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor

Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor

ABONE OL
18:40 - 30/11/2023 18:40
Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da, başta Türkiye menşeili göçmenler olmak üzere yabancı kökenlilerin yıllardır büyük bir umutla beklediği yeni vatandaşlık yasası için hazırlanan tasarı, Alman Federal Meclisi’nde ele alındı. Türkler’e çifte vatandaşlık hakkını da tanıyacak ve “Modern Vatandaşlık Yasası” olarak isimlendirilen yasa ile Almanya’da nitelikli eleman açığının kapatılması da hedefleniyor.

Mecliste konuşan İçişleri Bakanı Nancy Faeser, söz konusu düzenlemenin mevcut hükümetin en önemli reformlarından biri olduğunu hatırlatarak, “Pek çok alanda vasıflı çalışana ihtiyacımız var. Bu yasayla nitelikli insanları ülkemize çekmeyi arzuluyoruz. Ayrıca uzun süredir Alman toplumunun bir parçası olan göçmenlerin artık daha kolay vatandaş olmasını diliyoruz” dedi.

Muhalefet: “Hükümet Alman toplumunu yozlaştırmak istiyor.”

Yeni vatandaşlık yasasına karşı çıkan muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU ve aşırı sağcı AfD, hükümeti, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırarak Almanya’yı ve Alman toplumunu yozlaştırmak istemekle suçladı.

Hıristiyan Birlik partileri Alman Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü Alexander Throm, hükümetin özellikle çifte vatandaşlığa yeşil ışık yakmasını eleştirdi. Türkiye’deki son seçimde Almanyalı Türkler’in çoğunun Recep Tayyip Erdoğan’a destek vermesine atıfta bulunarak, “Bu gidişle birkaç yıl içinde AK Parti Almanya’da parti kurup, Alman vatandaşı da olan Türkler üzerinden meclisimize girerse şaşırmamak lazım” dedi.

AfD adına bir açıklama yapan Gottfried Cuido, hükümetin göçmenlerin uyum göstermesini beklemeden Alman vatandaşlığı almasını hedeflediğini öne sürerken, Alman halkının çoğunun bu uygulamayı kabul edilemediğini öne sürdü.

Yasa tasarısı, bundan sonraki aşamada İçişleri Bakanlığı’nın ilgili komisyonunda görüşülüp, son düzeltmelerin ardından hükümet tarafından onaylanacak. Yasanın yılbaşından önce yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yasa tasarısında neler öngörülüyor?

Yasa tasarısının en önemli unsurlarından biri, vatandaşlığa kabul için sekiz yıl bekleme süresinin beş yıla inecek olması. Almanya’ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için bekleme süresi ise üç yıl olacak.

Ebeveynlerden birinin beş yıldır yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde, Almanya‘da dünyaya gelen çocukları otomatik olarak vatandaşlık kazanacak. Yasanın Türk vatandaşlarına sağlayacağı en önemli avantaj ise çifte vatandaşlık hakkı. Yeni düzenlemeyle, Türk vatandaşları kendi vatandaşlığından feragat etmeden Alman vatandaşı olabilecek. Yürürlükteki yasa yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanıyor ancak 23 yaşına geldiğinde çocuğun iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi gerekiyordu.

Tasarıda, 67 yaş üzeri birinci ve ikinci nesilde vatandaşlık için Almanca bilme koşulu aranmamasına da yer veriliyor.

Yasa tasarısı vatandaşlığa geçişi engelleyen bazı kısıtlamalar da öngörüyor. Nitekim Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya insanlık dışı suçlar işlediği kanıtlanan kişilere Alman vatandaşlığının verilmeyecek. Çok eşli kişilerle, “davranışlarıyla, anayasanın kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ilkesini ihlal ettiklerini ortaya koyan” kişiler de vatandaş olamayacak.

Bazı kısıtlamalar eleştiriliyor

Bu madde ile birlikte kendi geçimlerini sağlayamayacak durumda olan bekar ebeveynlerle emeklilerin ve sosyal yardım alanların vatandaşlık hakkından mahrum bırakılması, göçmen kuruluşları ve temsilcileri tarafından eleştiriliyor.

Tasarının görüşmeleri öncesinde göçmen dernekleri, Federal Meclis’in önünde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Berlin Türk Toplumu sözcüsü Safter Çınar, tasarının yıllardır verilen vatandaşlık mücadelesinde önemli bir başarı olduğunu, ancak bazı noktalarda yetersiz kaldığını ifade etti.

Çınar, “Göçmen örgütlerinin on yıllardır süregelen taleplerinin artık yasaya dahil edilmesi doğru. Ancak bir kişinin Alman değerlerini takdir edip etmediğini kim nasıl tespit edecek? Örneğin kadınlara saygı duyup duymadığını kontrol etmek için polis mi devreye girecek? Bu konularda tasarının eksik ve hatalı olduğu görüşündeyiz” dedi.

Almanya’nın işgücü açığı 1,8 milyon

Almanya, ekonomiyi ve ülke refahını tehdit eden bir boyut kazanan kalifiye eleman açığının kapanması sağlamak ve nitelikli göçmenleri ülkeye çekebilmek için bir dizi yasal düzenlemelere gitme kararı almıştı.

Hükümet, geçen yaz aylarında Avrupa Birliği haricindeki üçüncü ülkelerden meslek veya yüksek okul diploması olan kişilerin Almanya’da iş aramak için ülkeye girişini puanlama sistemine dayandıran “fırsat kartı” uygulamasını kabul etmişti.

2021 sonu verilerine göre, 83,1 milyon nüfusa sahip Almanya’da yaklaşık 72,4 milyon Alman vatandaşı ve yaklaşık 10,7 milyon göçmen vatandaş bulunuyor. Resmi veriler, ülkede 1,8 milyona yakın kalifiye eleman açığı olduğunu söylüyor. Uzmanlar, mevcut refah düzeyini koruyabilmesi için Almanya’nın her yıl yurtdışından gelecek 400 bin kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

VOA tarafından geçilen Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.