Alman İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Kerber: Camileri daha sıkı koruyacağız

Alman İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Kerber: Camileri daha sıkı koruyacağız

ABONE OL
11:11 - 24/02/2020 11:11
Alman İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Kerber: Camileri daha sıkı koruyacağız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber Metropol FM’e konuştu: Aşırı sağcı terör aylardır Almanya’da kol geziyor. Hanau’daki saldırı Almanya’nın iç politikasında bir dönüm noktası oldu. Camileri daha sıkı koruyacağız“ dedi.

Hanau’da 10 kişinin ölümüne neden olan ırkçı saldırının ardından Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber Metropol FM’e canlı yayın özel konuğu oldu. Radyoya gelişinde metropol FM genel Müdrü Tamer Ergün Yıkıcı tarafından kaşrılanan Kerber, katıldığı canlı yayında Moderatör Aslı Cankat’ın sorularını yanıtladı. Kerber, saldırının aydınlatılması için tüm imkânların değerlendireceğini söyledi.

Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteaşrı Markus Kerber Metropol FM’de katıldığı canlı yayında Hanau’da gerçekleştirilen saldırıyı „Açıkça ırkçı bir terör saldırısı“olarak gördüklerini belirtti. Kerber, olayın aydınlatılması için saldırgana ait tüm bağlantıların, internet üzerinden kurduğu ilişkilerin, silahı nasıl elde ettiğinin, you tube paylaşımlarının ve olası diğer bağlantılarının titizlikle araştırıldığını söyledi. Kerber „ Ümit ediyorum ki en kısa sürede saldırıyla ilgili genel bir tablo ortaya çıkacaktır.“ dedi. Müsteşar Kerber, Hanau’daki gibi olayların bir daha yaşanmaması için ellerinden gelen her şey yapacaklarını dile getirdi.

Aslı Cankat’ın bir sorusu üzerine insanların endişelerini ciddiye aldıklarını ve aynı kaygıları paslaştıklarını söyleyen Kerber, aşırı sağcıların, NSU, Münih, Halle saldırıları, Walter Lübcke cinayeti ve en son Hanau’daki saldırılarına işaret etti. Kerber, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in “8 aydır Almanya’da aşırı sağ terör kol geziyor” ifadesine değinerek “Ancak aşırı sağcı teröre teslim olmayacağız” mesajını verdi.

Hanau saldırganının keni başına mı yoksa “Combat 18” gibi aşırı sağcı bir örgütle bağlantılı olarak mı davrandığı yolundaki bir soruya Kerber “Bunu henüz biz de bilmiyoruz. Soruşturmanın daha başındayız” cevabını verdi. İnsanların özellikle sosyal medya aracılığıyla iletişim sağladıklarını söyleyen Kerber, bu sanal ortamda kişilerin birbirlerini radikalleştirebildiklerine ya da en azından sanal gruplar oluşturabildiklerine vurgu yaptı. Kerber, kuralsız sosyal medya üzerinden bu tür olayların yaşanmasının kabul edilemez olduğunun atını çizdi.

Kerber, olaydan önce Hanau saldırganına ait bazı ırkçı tehditler içeren payalaşımların ortaya çıktığı hatırlatılarak, bu durumda polisin bir ihmali olup olamdığı srousuna da cevap verdi. Kerber cevabında polislisin bir ihmali olduğunu düşünmediğini söyledi. Bakanlık Müsteşarı, kendisinin de günlük hayat içinde sayısız mektup ve mail aldığını belirerek bunların ardında terör saldırısı olacağına dair bir ihtimali hiç hesaplamadığını söyledi. Kerber, you tube gibi sosyal medya mecralarındaki ırkçı, İslam karşıtı, ayrımcı, terör ya da tehdit içeren paylaşımların engellenmesi için daha fazla teknolojiye ve sosyal medya sunucularının daha sorumlu davranmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Öncekiler gibi Hanau’daki saldırıdan sonra göçmenler arasında korku ve endişenin yayıldığı, buna karşı neler yapılması gerektiği yolundaki bir soruya da Kerber, “Hepimiz bu toplumun bir parçasıyız” diyerek cevap verdi. Kerber, Hanau’daki nargile bar ve kioskta öldürülen insanların da herkes gibi bu ülkenin bir parçası olduğunu ifade etti. Kerber, “İçimizden pek çok kişi her gün ya bir Türk restoranına, kafesine ya da döner dükkanına gidiyor. Dolaysıyla aşırı sağcı terör hepimizi bulabilir” dedi. Müsteşar ayırca, Almanya genelinde koruma önlemlerini arttıracaklarını belirterek, Federal içişleri Bakanı Horst Seehofer ve eyalet İçişleri Bakanları bu konuyu ele aldığnı hatrlattı. Kreber bakan Seehofer’e atıfta bulunarak Almanya’daki camilerin en azından cuma günleri daha iyi korunacağını söyledi. Markus Kerber ayrıca Hanau’daki ırkçı saldırının Almanya’daki iç politika anlamında bir dönüm noktası olduğunun da altını çizdi. Markus Kerber Almanya’da demokratik anayasal düzene kaşı gelenlerin devletin en sert tepkisini göreceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Metropol FM Redaksiyon

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.