Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj

Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj

ABONE OL
22:29 - 28/07/2022 22:29
Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Yunanistan ve Türkiye temaslarını kapsayan gezisi öncesinde yaptığı açıklamada, “Türkiye vazgeçilmez bir ortaktır” dedi.

Üç gün sürecek gezisi öncesinin ilk durağı Atina’ya yola çıkmadan açıklamalar yapan bakan, Türkiye ve Almanya’nın başka hiçbir ülkenin olmadığı kadar birbirine bağlı olduğunu ifade ederek, “Tam da bu nedenle siyaseten birbirimizden kopmamamız önemli” diye konuştu.

Almanya’da 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin yaşadığını anımsatan Baerbock, bu insanların kalpleri iki ülke için atıyor” ifadelerini kullandı.

“Görüş ayrılıkları ele alınacak”

Türkiye’deki temaslarında, Berlin ve Ankara arasında görüş ayrılıklarının bulunduğu konuları da ele alacağını söyleyen Alman Bakan, örnek olarak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon düzenleme planlarını, insan haklarının durumunu ve Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliğini sıraladı.

Baerbock, “Bu konularda da yollarımızın yeniden buluşması gerekiyor” dedi.

Atina ve Ankara’daki görüşmelerinde, bölgedeki sorunların diyalog yoluyla çözülmesinin önemine vurgu yapacağını söyleyen Baerbock, Akdeniz’de güvenliğin her iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla önemli bir gündem maddesi olacağını belirtti.

Baerbock yarın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias ile bir araya gelecek. Alman bakan daha Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere İstanbul’a geçecek, Cumartesi günü de Ankara’da olacak.

Annalena Baerbock, yola çıkmadan yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınması için Türkiye’nin oynadığı arabuluculuğa da değinerek, “Türkiye’nin bir açlık krizinin önlenebileceğine dair umut ışığı veren Karadeniz’deki arabuluculuğu hakkında da konuşacağız” dedi.

“DW’ye erişim engeli konuşulacak”

Baerbock’un heyetindeki diplomatik kaynaklar, Çavuşoğlu ile görüşmede İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine paralel, Fethullah Gülen yapılanması ve PKK’nın Almanya’daki faaliyetlerinin yanısıra, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’ye (DW) RTÜK’ün getirdiği lisans zorunluluğu ve erişimin engellenmesi konusunun da ele alınacağını aktardılar.

Baerbock’un Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret edeceği, ayrıca muhalefet partilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile biraraya geleceği de bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, daha önce Covid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle 10 Haziran’da gerçekleştireceği Türkiye ve Yunanistan ziyaretlerini son anda iptal etmek zorunda kalmıştı.

VOA tarafından geçilen Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman Bakandan Türkiye Ziyareti Öncesi Mesaj haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.