Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti

Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti

ABONE OL
19:56 - 19/05/2021 19:56
Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Aile Bakanı sosyal demokrat SPD partili Franziska Giffey doktorasının intihal nedeniyle iptal edilmesi olasılığı üzerine görevinden istifa etti.

2018’den bu yana Aile Bakanı olarak görev alan Giffey 2005-2010 yılları arasında “Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sivil topluma katılım politikaları” konulu bir doktora tezi tamamlamıştı. Ancak doktora tezinde kaynakları yanlış veya eksik verdiği iddiaları üzerine mezun olduğu Berlin Hür Üniversitesi’nde başlatılan bilimsel incemelede, tezdeki intihalin boyutu nedeniyle doktora unvanının geçersiz olduğu ve iptalinin söz konusu olacağı tespit edildi.

Geçen hafta alınan karar, savunma hakkını kullanması için Giffey’e ulaştırılırken, bakan bugün sürpriz bir kararla hükümetteki görevinden ayrılacağını açıkladı.

Kendisiyle ilgili incelemenin başlatılmasından sonra, 13 Kasım 2020‘de doktor unvanını taşımaktan feragat edeceği duyuran Giffey, bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında tezinde kendisinden kaynaklı hatalar konusunda kamuyoundan özür diledi.

Başbakan Merkel, Giffey’in kararını “büyük üzüntü ile aynı zamanda saygıyla karşıladığını” söyledi. SPD’li Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, “Giffey en başarılı bakanlarımızdan biri. Ancak aldığı karara da saygı duymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Doğu Almanya kökenli Giffey, SPD’nin en popüler siyasetçileri arasında yer alıyor. Aynı zamanda Berlin Eyaleti SPD örgütünün başkanı da olan Giffey, 26 Eylül‘de yapılacak eyalet seçimlerinde partisinin liste başı adayı olarak seçilmişti. Giffey’in bakanlıktan sonra SPD’nin adaylığından da çekilmesi bekleniyor.

Almanya’da geçmişte doktora tezinde intihal yaptığı gerekçesiyle doktora unvanı geri alınan başka bakanlar da istifa etti. 2000’li yıllarda Merkel’in halefi olarak adlandırılan dönemin Federal Eğitim Bakanı, 33 yıl önce aldığı doktor unvanının, tezini yazdığı Düsseldorf Heinrich Heine Üniversitesi tarafından kaynak hataları yüzünden iptal edilmesi üzerine 2013’te görevinden ayrılmıştı.

2011’de ise doktora tezinde intihal yaptığı öne sürülen ve Birlik Partileri’nin “yükselen yıldızı” olarak tanımlanan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg görevinden istifa etti. 2006 yılında tamamladığı ve “ABD ile Avrupa Birliği’ndeki anayasal değişiklikleri” konu aldığı tezinde, kaynak belirtmeden, konuyla ilgili başka eserlerden bölümlere yer verdiği iddia edilen bakan önce doktorluk ünvanından vazgeçti, ardından bakanlıktan ayrıldı. Aristokrat bir aileden gelen Guttenberg de, Merkel’in yerine geçebilecek bir isim olarak görülüyordu.

Alman siyasetinde istifa kurumu sıklıkla gündeme gelen bir konu. Geçen yıl Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, parti liderliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. Kramp-Karrenbauer‘in, Almanya’da bu yıl yapılacak olan genel seçimlerde başbakan adayı da olması bekleniyordu. 2018 yılı Aralık ayında Başbakan Angela Merkel’in yerine CDU lideri seçilen Kramp-Karrenbauer’in CDU içindeki bazı kesimlerin aşırı sağcı AfD’ye yönelik tutumu konusunda belirsiz bir tavır takındığı gerekçesiyle istifa ettiği öne sürüldü.

Son haftalarda ise Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında kullanılan maskelerin satın alınmasında nüfuzunu kullandıkları ve satışlardan çıkar elde ettikleri ortaya çıkan 3 milletvekili istifa etti.

VOA tarafından geçilen Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman Bakan İntihal İddiaları Nedeniyle İstifa Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.