AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı

AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı

ABONE OL
18:05 - 02/08/2022 18:05
AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AKP’nin doğudaki kalesi olarak görülen Erzurum’u ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, halktan ve özellikle de esnaftan ilgi gördü. Erzurumlular Kılıçdaroğlu’ndan sorunları gündemde tutmasını istedi.

CHP, TBMM’nin 30 Temmuz itibariyle yaz tatiline girmesiyle Ekim ayına kadar saha çalışmalarına ağırlık verme kararı doğrultusunda bugün CHP Meclis Grubu’nu Erzurum kentine taşıdı.

Kılıçdaroğlu ve beraberinde 128 milletvekiliyle uçakla Ankara’dan hareket etme kararı, olası bir kaza durumunda CHP’de neredeyse milletvekili kalmayacağı gerekçesiyle endişeye yol açtı ancak seyahatten vazgeçilmedi. CHP’liler, uçak havalimanı pistine iniş yaptığında alkışlarla pilota teşekkür etti.

Erzurum Havalimanı’nda Kılıçdaroğlu, CHP İl Başkanı Suat Dülger başta olmak üzere parti teşkilatınca ve yöresel başbar oyunuyla karşılandı. İlk ziyaret durağı olan tarihi Erzurum Kongre Binası’nın ardından Kılıçdaroğlu, sokakları turladı. Kılıçdaroğlu’nun turu sırasında, başta esnaf olmak üzere halkın kendisine çözüm talebiyle sorunlarını aktarma çabası dikkat çekti.

Peki CHP bugün neden Erzurum’da olmayı tercih etti? Bu soruyu bizzat Kılıçdaroğlu, kürsü konuşmasında yanıtladı ve “Ankara’da oturup oy isteyemeyiz” mesajıyla saha çalışmasına önem verdiklerine işaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum milletvekili olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “Kurtuluş Savaşı’nın ateşi burada yakıldı, Cumhuriyet ilk kez burada telaffuz edildi” diyerek böylesine önemli tarihe sahip bir kentte neden CHP’ye sempati gösterilmediğini ve vekil çıkarılamadığını sorguladı.

Kılıçdaroğlu, “Bu işin kabahati Erzurumlular’da değil CHP’lilerde yani bizlerde. İğneyi önce kendimize batırıyoruz. Gelmedik, sofranıza oturmadık, çayınızı-kahvenizi içmedik, Ankara’da tumturaklı nutuklar attık, ‘Erzurumlu bize oy versin’. Neden oy versin kardeşim? Gel bir derdini dinle, hiç olmazsa cağ kebabını ye, otur bir sohbet et bakalım. O nedenle biz Erzurumlular ile kucaklaşmaya, helalleşmeye geldik” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği seçim sonuçları tablosuna bakıldığında ise, 24 Haziran 2018’deki seçimlerde Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 72,3 oy verildi, karşısındaki CHP’li adaya ise sadece yüzde 9,9 oy çıktı. TBMM’de 6 sandalye sahibi kentte AKP 4, MHP 1, İyi Parti 1 ve HDP 1 vekil çıkarttı. CHP’nin oyu ise yüzde 4,4 seviyesinde kaldı. Son olarak 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde ise AKP’li Mehmet Sekmen yüzde 62,8 oy oranıyla Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. CHP’nin herhangi bir belediye başkanlığını kazanamadığı kentteki AKP tercihi varlığını korudu.

Bu tabloya ilişkin CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, “Anadolu’nun sorunlarını yerinde dinlemek gerekiyor ve Erzurum’da gelecek parlamento seçiminde en az iki vekil ve belki fazlasını çıkarma hedefine ulaşmak da buradaki temaslar ile mümkün olacak” görüşünü dile getirdi.

CHP Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise, Erzurum’da örgütlenme çalışmalarında iyi yönde ivme sağlanmaya başladığını belirterek, kentte CHP’ye gösterilen ilgide artış olduğunu söyledi.

Uslu: “Eskiden CHP’ye kapıyı açmayanlar dertlerini anlatıyor”

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ANAR) kurucusu ve siyasal araştırma uzmanı İbrahim Uslu, öncelikle esnaf ziyareti dışında basına kapalı şekilde Erzurum’un kanaat önderleriyle ve farklı meslek örgütleri temsilcileriyle Kılıçdaroğlu’nun gün içinde bir araya geleceğini anımsattı. “Eskiden CHP’ye kapıyı açmayanlar, görüşme taleplerini reddedenler şimdi dertlerini anlatmak istiyorlar” diyen Uslu, CHP ve Kılıçdaroğlu tarafından da yirmi yılın sonunda tercihini değiştirme aşamasında olan seçmenlere yönelik saha çalışması yapıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun AKP’den ayrılarak karar aşamasındaki seçmenlere CHP’yi anlatmak gerektiği düşüncesinde olduğunu söyleyen Uslu, bunun da birebir temaslardan geçtiğini işaret etti.

Erzurum’da geçmişte CHP tarafıyla temas kurmakta çekinceli tavır sergilenirken artık bunun pek kalmadığını belirten İbrahim Uslu, CHP’ye ve Kılıçdaroğlu’na seçim sürecinde dile getirmesi amacıyla sorun başlıkları ve tavsiyeler iletildiğini kaydetti.

Esnaf ilgisi CHP’nin kentteki oy potansiyelini değiştirecek mi?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun kent merkezindeki esnaf ziyaretinde ise sorunları aktarma ve çözüm beklentisini ifade etme boyutunda CHP’ye yoğun ilgi gösterilmesi göze çarptı. CHP yönetiminde “Acaba Kılıçdaroğlu’nun halkla birebir temaslarında AKP’lilerce tepki gösterilmesi söz konusu olur mu?” sorusu gündemdeydi. Ancak herhangi bir tepki gelmediği gibi tam tersine özellikle esnaf tarafından Kılıçdaroğlu’na kendi dükkanına da ziyaret etme çağrısı yapılması, ikramlarda bulunulması girişimleri gözlendi. Esnaf, Kılıçdaroğlu’na “Bağ-Kur prim borçlarını silme, bankalara yönelik kredi borçlarında faizleri silerek erteleme yapılması” gibi taleplerini iletti. Bu arada kendisine “Ekranda gördüğümüzden daha gençmişsiniz” yorumu yapılması Kılıçdaroğlu’nu gülümsetti.

Esnaf ziyaretlerine ilişkin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Erzurum’a yıllardır farklı vesilelerle geldiğini ancak bugün gördüğü manzara karşısında “şaşırdığını” vurgulayarak, “Gerçekten şaşırdım. Esnaf çok ilgiliydi” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Kongre Caddesi’nde sırasıyla dükkanlara ziyarette bulunduğu sırada girdiği dükkan sahibi Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder çıktı. Boş tezgah ve raflarını işaret eden Ejder, “2000’den evvel Erzurum dediğiniz zaman Türkiye akla gelirdi, hayvancılıkta. Türkiye’yi Suudi Arabistan, Kuveyt, İran’ı beslerdik. Ama şimdiye gel. Biz dışarıdan etimizi temin ediyoruz. Erzurum’da maalesef yok. Bakın benim tezgahım, Erzurum’da bir numara tezgahtır. Tezgahımıza et koyamıyoruz. Niye? Devlet 92 liraya hayvanı kesiyor. 83 liraya kıyma satıyor. Bu kimin cebinden çıkıyor, bizlerin cebinden çıkıyor. Biz tezgahımızda 10-20 kilo et satamıyoruz. Lokantalarımız olmasa, biz dükkanı kapatacağız, lütfen bunları Meclis’te dile getirin. 5 bin lira elektrik parası gelmiş, tezgah boş. Dolu olduğu zaman ne gelecek? Aşağı yukarı 15- 20 bin lira. Burası ufak bir kasap dükkanı, fabrika değil burası” sözleriyle dertleri anlattı.

Ziyaret ettiği berber ise, “Az kaldı inşallah” deyince Kılıçdaroğlu, “İnşallah, halledeceğim ben meraklanmayın” yanıtını verdi.

Genç bir esnaf ise, “Allah’tan korkuyor musunuz?” sorusuyla yaklaştı Kılıçdaroğlu’na ve devamında, “50 yıl sonra hiçbirimiz burada olmayacağız, hepimiz o toprağın altında olacağız. Ben korkuyorum. Oyumu da size vereceğim. Hem de gönül rahatlığı ile vereceğim” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AKP’nin Kalesi Erzurum’da CHP’ye Çözüm Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.