AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki

AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki

ABONE OL
22:19 - 14/10/2022 22:19
AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

TBMM’ye ve Türk yetkililere hafta boyunca, “Dezenformasyon Yasası’nı geçirmeyin” çağrısı yapan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), yasanın TBMM’den geçmesinin “ifade özgürlüğünde endişe verici bir gelişme” olduğunu dile getirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Türkiye’nin izlenmesinden sorumlu eş raportörler İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics, “Anayasa Mahkemesi’ni, Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi standartlarını dikkate alarak, bu yasayı gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından “Denetim Süreci’ne” alınan Türkiye’nin izlenmesinden sorumlu eş raportörler İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics, TBMM’den geçen “sözde” Dezenformasyon Yasası’nın, “Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğü için bir başka endişe verici geri adım” olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin konuya ilişkin sorusu üzerine açıklama yapan eş raportörler, “Yanlış veya yanıltıcı bilgi yayanlara hapis cezası öngören yeni yasanın ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir müdahale” olduğuna dikkat çekti.

Yasaya ilişkin Avrupa Venedik Komisyonu ve AKPM tarafından bu hafta alınan kararlara dikkat çeken Hawell ve Cilevics, “Hapis cezası da içeren bu yasanın, ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etkisi olabilir ve otosansürü tetikleyerek, 2023’te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde onarılamaz zararlara yol açabilir. Anayasa Mahkemesi’ni, Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi standartlarını dikkate alarak yasayı gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

AKPM Genel Kurulu, 12 Ekim’de yapılan sonbahar oturumunda, Türkiye’deki yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü uygulamalarından duyulan endişelerin dile getirildiği bir raporu ve kararı kabul etmiş, Türk makamlarını, “şaibeli sözde dezenformasyon yasasını geçirmemeye” davet etmişti.

VOA tarafından geçilen AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AKPM’den Dezenformasyon Yasası’na Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.