Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki

Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki

ABONE OL
16:26 - 15/12/2020 16:26
Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle yaptırım uygulama kararı Ankara’da tepkiyle karşılandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Bu yaptırım kararı ülkelerimiz arasındaki ittifakın tüm değerlerini sarsmıştır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açılamaya göre; Bakan Akar, “ABD’nin, ülkemizin S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma sistemi tedariki nedeniyle, müttefiklikle, mevcut askeri, politik gerçeklerle bağdaşmayan yaptırım kararını kınıyoruz. Bir NATO üyesi ülkeye yaptırım uygulanmasının müttefiklik ruhuna zarar vermenin ötesinde müttefikler arasındaki güveni kökünden sarsacağı açıktır” değerlendirmesinde bulundu. Konuya ilişkin AA’ya açıklama yaptığı vurgulanan Akar’ın “Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında” olduğunu ifade etmesi dikkat çekti. Bu nedenle “Türkiye’nin 83 milyon vatandaşı için hava ve füze savunması dahil, güvenliği için gerekli her türlü tedbirin alındığını ve alınacağını söyleyen Akar, ABD yönetimine işbirliği ve dayanışma anlayışına geri dönülmesi çağrısında bulundu. Akar, “Bu yaptırım kararı ülkelerimiz arasındaki ittifakın tüm değerlerini sarsmıştır. Ancak ülkemizin ve asil milletimizin savunma ve güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara azim ve kararlılıkla devam edilecektir. Kore Savaşı’ndan bu yana müttefikimiz olan ABD ile mevcut askeri, politik durum çerçevesinde bölgesel ve küresel savunma ve güvenlik konularında işbirliği ve dayanışmaya dönülmesi, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe de önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“S-400 tedariki tercih değil zorunluluk olmuştur”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye’nin NATO üyeliğine ve ABD’nin Türkiye’nin talebi olan hava savunma sistemi satışını karşılamadığına vurgu yapıldığı görüldü. Açıklamada, “NATO olmak üzere tüm müttefiklerimize karşı taahhütlerimizi de eksiksiz olarak yerine getirmekteyiz. Müttefiklerimizden de ülkemizin ve milletimizin güvenlik ihtiyaçlarını görmelerini, anlamalarını beklemek hakkımızdır. Türkiye için S-400 tedariki defalarca ifade edildiği üzere bir tercih değil zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. S-400’ün NATO sistemlerine veya NATO sistemlerine bağlı milli sistemlere entegre edilmeyeceği ve diğer NATO ülkelerinde bulunan Rus menşeli sistemler gibi kullanılacağı müttefiklerimize bildirilmiştir. S-400’ler ile F-35’lerin etkileşiminin gerektiğinde NATO’nun dahil olacağı bir çalışma grubunda görüşülmesi teklifimiz halen masadadır. Sorunun çözümünün tartışılması yerine yaptırım uygulanmasının seçilmesinin çözüme değil çözümsüzlüğe doğru atılan bir adım olduğu iyi görülmelidir” denildi. Akar’ın da ifade ettiği şekilde ABD’yle dayanışmaya geri dönülmesi beklentisi dile getirilirken, ABD’yle Türkiye’nin Kore Savaşı’ndaki müttefikliğine dikkat çekildi.

CHP: “Türkiye egemen bir ülkedir, yaptırım gerekçesi kabul edilemez”

Türkiye’de sadece iktidar değil ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere muhalefet cephesi de ABD yönetiminin Türk savunma sanayiine yönelik yaptırımlar uygulanması kararına sert tepki gösteriyor.

CHP adına TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, ABD’nin yaptırım kararını şiddetle kınadıklarını yazılı açıklamayla duyurdu. Çeviköz, “ABD’nin yaptırım uygulama (CAATSA 231) kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz. Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz” dedi.

Türkiye’nin NATO’nun önemli ülkelerinden birisi olduğunu ve savunmasını güçlendirmesiyle NATO’nun savunmasını güçlendirdiğini belirten Çeviköz, “Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2,5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir. Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararlar ise sadece Türkiye’yi etkilemekle kalmayacak, NATO’nun stratejik savunma yeteneklerine de olumsuz etkide bulunacak niteliktedir. Dolayısıyla bu karar, Türkiye özelinde, tüm NATO ülkelerini de ilgilendirmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Türk – Amerikan ilişkilerinde 1975-1978 dönemi sonrasında ilk kez böylesi bir tabloyla karşılaşıldığını işaret eden Çeviköz, Washington yönetimine Türkiye’yle diyalog yolunu tercih etme çağrısında bulundu. Çeviköz, “ABD yönetimi, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından 1975 yılında Türkiye’ye 3 yıl boyunca uyguladığı silah ambargosunun ardından 40 yıldır bu yola başvurmamıştır. Böyle bir yaptırım kararı almak yerine meselenin çözümü için diyalog yoluyla bir arayış içinde olunması beklenirdi. CHP olarak, bu krizin aşılması yönünde gösterilecek her türlü çabayı destekleyeceğimizi bildiriyoruz” açıklaması yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “Türkiye’nin ABD’nin himayesine ihtiyacı yoktur. CHP olarak hükümete diyoruz ki onları elinizin tersiyle itin. ‘Hadi oradan’ deyin, zerre taviz vermeyin, minnet etmeyin, Türkiye’ye de hakaret ettirmeyin. Türkiye’nin Rusya’nın da desteğine ihtiyacı yoktur” tepkisini gösterdi.

CHP’nin her zaman “tam bağımsız Türkiye” yaklaşımını benimsediğini vurgulayan Altay, TBMM’de bu karara tepki gösterilmesi gerektiğini belirterek, AKP’nin Trump yönetiminde bugüne kadar oyalandığını da söyledi.

İyi Parti: “Trump yönetimi ardılına zehirli bir miras bırakmıştır”

İyi Parti adına ise emekli büyükelçi Ahmet Kamil Erozan yönetiminde Uluslararası Politikalar Başkanlığı’nca yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “CAATSA yaptırımlarını hem ulusal ve müşterek güvenlik arayışlarımıza, hem de egemenlik haklarımıza yönelik kabul edilemeyecek nitelikte kararlar olarak görüyor ve kınıyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı, Başkanı ve üç personeline karşı alınmış olan CAATSA yaptırımları kararı ABD ile aramızdaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle de bağdaşmamaktadır. Trump yönetimi gider ayak aldığı bu kararlarla ardılına zehirli bir miras bırakmıştır” denildi.

İyi Parti, ABD – Türkiye ilişkileri açısından son durumu “diplomasi yoluyla çözülemeyecek bir sorun değil” olarak değerlendirdi. Ancak bu noktada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemini satın alırken “tehdit değerlendirmesi ve risk analizi yapılmamış olduğu” ifade edildi. ABD’nin bu yaptırımlarına karşı Türkiye’nin gerekli ön hazırlığı yapmış olduğunu umut ettiklerini belirten İyi Parti yönetimi, “Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ‘görülür kaza’ durumundaki bu yaptırımların olası etkilerini azaltacak tedbirleri zaten almış olduğunu düşünmek isteriz. İktidarın milli çıkar ve egemenlik haklarımızdan taviz vermeksizin Türkiye-ABD ilişkileri açısından yeni bir kara leke niteliğindeki bu konuyu Washington’daki müstakbel yönetim ile ele almasını, akılcı ve müttefiklik ilişkilerimize uygun bir çözüme kavuşturmasını bekleriz” açıklaması yaptı.

İyi Parti, Washington’a da “Amerika Birleşik Devletleri’ni ise müttefikliğe yakışmayan, ülkelerimiz arasındaki dostluğa katkıda bulunmaktan uzak bu kararları gözden geçirmeye davet ederiz” mesajını verdi.

HDP’li Paylan S-400’lere verilmiş parayı esnafa verme çağrısı yaptı

Bu arada HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise, Corona virüsü salgını nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar içindeki esnaf kesimi başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine Türkiye’nin 2021 yılı bütçesinde yer verilmemesini eleştirdi. Bu eleştiri çerçevesince ABD’nin S-400 füze sistemi gerekçesiyle yaptırım kararı almasını yorumlayan Paylan, Rusya’ya S-400 füze sistemini Türkiye’nin iade etmesini ve o parayla esnafa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 1000 liralık hibe yerine 20.000 lira hibe desteği yapılmasını istedi.

Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Samsun merkezli test edildiği kamuoyuna yansıyan ancak henüz kullanıma ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmayan S-400 füze sistemi için “Depoda çürütülüyor” ifadesini kullandı. Paylan, “Bu S-400’ler başınıza daha çok bela olacak. Bir tost makinası alsanız 1,5 yıl depoda tutmazsınız. Türkiye’nin 2,5 milyar dolar verdiği S-400’ler depoda çürütülüyor. Rusya’ya bunları iade edelim. Size (esnaf ve ihtiyaç sahiplerine) neden bin lira ödüyorlar çünkü bunlar S-400 füzesi aldılar. Rusya’ya bunları iade etsek 2,5 milyar dolar elimize geçer, her bir esnafımıza 20 bin lira doğrudan gelir desteği verebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklamalarıyla ilgili olarak da Paylan, “Yazıklar olsun. Bin lira; bir günde 33 lira eder. Esnaf kardeşlerimiz bununla hayatta kalmaya çalışacak. Bir günde 3 öğün var, bir öğüne 11 lira düşüyor. Bu kabul edilemez. Bin liralık sefalet desteğini reddedin. Sizin hakkınız misli misli fazladır” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Akar ve Muhalefetten ABD’ye Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.