Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları

Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları

ABONE OL
17:08 - 27/10/2022 17:08
Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Resmi bir ziyaret için Ankara’ya giden İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüştü.

Gantz, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye ile çalışma ilişkilerini yeniden başlatmak için ekibine talimat verdiğini söyledi.

Gantz, Akar’la düzenlediği ortak basın toplantısında, “Görüşmelerimizde mutabık kaldığımız üzere, personelime çalışma ilişkilerinin yeniden başlatılması için gerekli prosedürlerin başlatılması talimatını verdim” dedi.

İsrail’de gelecek hafta yapılacak genel seçimlerde başbakanlık için yarışacak olan Gantz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşecek.

İsrail Savunma Bakanı, “İlerlemek için, ilişkilerimizde açık diyaloğu sürdürerek istikrarlı, olumlu bir yaklaşım benimsemeliyiz” ifadesini kullandı.

“Kapılar açıldı ve ticaret, turizm, sanayi ve daha birçok alanda işbirliği için büyük bir potansiyel var” diyen Gantz, ”Türkiye ve İsrail tarihte zengin bir temel üzerinde modern ve gelişmiş toplumlar inşa etti. Geleceğimiz umut vaat ediyor ancak bu, dünya ve bölgede istikrar ve güvenliği sürdürecek ortak çıkarlarımıza bağlı. Sayın Bakan ile görüşmemizde ele aldığımız gibi gelecekte işbirliğine yönelik birçok alan bulunmaktadır. Bu, bölgemizdeki tartışmalara yönelik diplomatik çözümlerin takibini içeriyor” şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı’nın açıklamasına göre Bakan Hulusi Akar da basın toplantısında, Türkiye ve İsrail’in bölgenin önemli aktörleri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ve İsrail arasında hem tarihî hem kültürel bakımdan ciddi bağlarımız, ortak değerlerimiz var. Türkiye olarak İsrail ile olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin özellikle savunma, güvenlik ve enerji gibi alanlarda geliştirilmesinin bölgesel barış ve istikrarla ilgili önemli gelişmelere sebep olacağını, önemli katkılar sağlayacağını belirtmek istiyorum” dedi.

İsrail’le kurulacak daha iyi ilişkilerin anlaşmazlıkları gidermeyi kolaylaştıracağını kaydeden Akar, “İkili iş birliğimizin ve diyaloğumuzun artması başta Filistin olmak üzere fikir ayrılığı yaşadığımız bazı konuların çözümünü de kolaylaştıracağına inanıyoruz. Bu ziyaret dolayısıyla ilişkilerimizin daha da gelişeceğini, diyaloğumuzun artacağını, bazı çözüm yollarının bulunacağını ve bu manada da bu ziyaretin çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Gantz’a Türkiye’nin hassasiyetlerini açıkça ifade ettiklerini belirten Akar, “Politikamızın gereklerini, politikamızla ilgili konuları, görüşlerimizi, değerlendirmelerimizi, hassasiyetlerimizi kendilerine çok açık bir dille ifade ettik. Özellikle bölgemizdeki istikrar, işbirliği ve güvenliğin daha da gelişmesi bakımından neler yapılabileceği konusunda karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

İsrail-Türkiye ilişkileri, 2010 yılında İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 10 Türk vatandaşının ölümüne yol açan baskının ardından bozulmuştu ve Ankara’nın İsrail Büyükelçisi’ni sınırdışı ettiği 2011 yılından bu yana da sallantıdaydı.

Diplomatik ilişkiler 2016 yılında yeniden tesis edildi ve iki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak gönderdi.

Ancak iki yıl sonra İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki “Geri Dönüş Yürüyüşü” protestolarına katılan çok sayıda Filistinli’yi öldürmesi üzerine Türkiye İsrail’deki diplomatlarını geri çağırdı ve İsrail temsilcilerini sınırdışı etti.

Bu yılın başlarında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 2008’den bu yana bir İsrail liderinin Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret kapsamında Ankara’ya gitmişti.

VOA tarafından geçilen Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Akar ve Gantz’dan İkili İlişkileri İlerletme Adımları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.