AK Partili Kurum’dan CHP ve İBB Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması

AK Partili Kurum’dan CHP ve İBB Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması

ABONE OL
23:18 - 08/02/2024 23:18
AK Partili Kurum’dan CHP ve İBB Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul seçimleri için adaylar kampanyalarına hız verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Çarşamba günkü “İstanbul’un depremle sınavı 16 milyon İstanbullu’nun bir avuç insanla sınavıdır” açıklamasından sonra bugün de AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, DEM Parti adaylık tartışmaları üzerinden İmamoğlu ve CHP’ye yüklendi. Kurum, “İttifak yapıyorsanız gizlemeyin, PKK üzerinden medet ummayın” dedi.

Murat Kurum bazı gazete, televizyon ve dijital medyanın yöneticileriyle buluştuğu toplantıda Başak Demirtaş’ın DEM Parti adaylığından geri çekilme kararının sorulması üzerine, “Siyasetin şeffaf ve demokratik yürütülmesi gerektiğini” söyledi.

Kurum, “Dün hevesliyken bugün niye bu kararı aldı? Pazarlık mı var? Baskı, talimat mı var? İttifak yapıyorsanız gizlemeyin, PKK üzerinden medet ummayın. Milletimiz hepsini görüyor. Asıl cevabı milletimiz bölücü terör örgütünün işaret ettiği ittifaka 28 Mayıs’ta yanıt verdi. 31 Mart’ta da cevap verecektir” dedi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İmamoğlu’nu eleştirdi.

Ekrem İmamoğlu’nun vaatlerinin kopyalandığı iddialarına Kurum, “İyi olan şey kopyalanır, ortada iyi bir şey mi var? İşte soruyorum onlara; mevcut yönetim 650 bin konut yaptı da biz mi görmedik? Maalesef İstanbul’da son beş yılda iyi olan hiçbir şey yok” dedi.

Ekrem İmamoğlu ise, “İstanbul’da 1,3 milyon konuta denk gelen yaklaşık 200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılamaz hale geleceğini hesaplıyoruz. Bu kötü bir manzara… Peki, niteliksiz 200 bin konut stoku neden hızla dönüşmüyor? Bunun en temel sebebi özellikle 3-4 yıldır yaşadığımız ekonomik koşullar, artan maliyetler” dedi, sorumlusunun ise 20 yıllık iktidar olduğunu vurguladı.

İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında toplam 5 bin 925 konutu sahiplerine teslim ettik. Mart ayına kadar bu rakam 7 bin 375 konut olacak” dedi.

Odakta barınma sorunu ve deprem var: Adaylar ne vaat ediyor?

Seçim yarışını önde götüren iki aday da İstanbul’da deprem gerçeği ve barınma sorununu göz önüne alarak kampanya yürütüyor.

Ekrem İmamoğlu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iktidar kanadını kast ederek “Onlara bir kez daha diz çöktüreceğiz ama İstanbul, depremde diz çökmeyecek. İstanbul, hayatta kalmak, ayakta durabilmek için ne yazık ki zamanla yarışıyor. Aklın ve bilimin ışığında depreme ve tüm afetlere karşı dayanıklı bir İstanbul var edeceğiz” dedi.

Dar gelirli vatandaşlara ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerinin yüzde 60’ının İBB tarafından karşılanacağını duyuran İmamoğlu, “Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin yüzde 65’ini biz karşılayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerini bu şekilde destekleyerek, zor günlerinde emeklilerimizin yanında olup onların binalarını yenilemelerine güçlü bir katkı sunacağız” diye konuştu.

İmamoğlu, yeni dönem hedeflerinin 40 semtte 60 bin konutu güçlendirmek olduğunu belirterek, “2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız” dedi. İmamoğlu ayrıca tüm riskli binalara sabit taksitli iki yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacaklarını söyledi.

“10 öncelikli alanda 125 konutta dönüşümün önünü açacağız” diyen İmamoğlu, “Riskli bina ilan edilen yapılarımızda bakanlığın verdiği 5 bin 500 TL’nin üzerine 7 bin TL ekstra kira desteğini sadece ev sahiplerini değil, kiracıları da kapsayacak şekilde biz sağlayacağız. Riskli yapılarda yaşayan tüm emeklilerimize bakanlık kira yardımının üzerine 9 bin TL kira desteği de biz sunacağız. Toplamda 80 bin ev sahibi ve kiracımıza kira desteğinde bulunmak hedefimiz. Bütçemizde bu kapsamda değerlendirmek üzere 8 milyar TL kaynak ayırdık” vaadinde bulundu.

İmamoğlu, yeni dönem hedeflerinin 60 bin konutu güçlendirmek olduğunu belirterek, “2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız” dedi. İmamoğlu ayrıca tüm riskli binalara sabit taksitli iki yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacaklarını söyledi.

“17 farklı noktada 12 bin yeni ödenebilir konut üretim sürecini hızla başlatacağız. 12 bin konutu, yeni projelerle 25 semtte 30 bin konuta tamamlayıp İstanbul halkının hizmetine sunuyor olacağız” diyen İmamoğlu nihai hedefinin 70 bin konutun inşası olduğunu açıkladı.

Kurum: “İstanbul’da nüfusun artmasını istemiyoruz”

Murat Kurum, İstanbul’da nüfusun artmasını istemediklerini, sabit kalması için çalışma yapacaklarını belirterek tersine göçü teşvik edecek çalışmalarının olacağını söyledi.

Dar gelirliye yönelik 100 bin sosyal konut vaat eden Kurum, “Bu konutlar satılmayacak, kiralanacak. Evi kentsel dönüşüme girenleri burada misafir edeceğiz” dedi.

İstanbul

Depremin siyaset üstü görülmesi gerektiğini kaydeden Kurum, “İlk 5 yılda 650 bin konutu dönüştüreceğiz. 10 yılda şehirde riski bertaraf edecek adımları atacağız. İstanbul’da derin bir bıkkınlık var. İstanbullular kavgadan, polemikten, bahaneden bıktı, ilgi bekliyor” diye konuştu.

Kurum’a Kanal İstanbul konusundaki tavrında değişiklik olup olmadığı da soruldu. AK Partili aday, “İstanbul’un gündeminde olmayan konular bizim de gündemimizde olmayacak. İstanbullu’nun beklediği deprem riskinin ortadan kaldırılması, ulaşım çilesinin bitmesi. Gündemde ne varsa onun peşinden koşacağım” dedi.

Emeklilere 2 bin 500 lira destek sözü veren Kurum, “İşini kuracak kadınlarımıza 100 bin lira destek vereceğiz. Evlenen gençlerimize 50 bin lira beyaz eşya desteği veriyor olacağız. Aslolan vatandaşımızın hane halkı gelirini artırmak. Bir tarafta 151 köyde tarıma yönelik destek olurken bir tarafta gençlerimizin teknoloji yoğun üretim yapmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“İmamoğlu ile görüştük”

Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu ile bir temas kurup kurmadığı sorusuna da “Ekrem İmamoğlu ile dün görüştük. İyi niyet temennilerinde bulunduk. Demokratik, sonunda İstanbul’un kazanacağı bir yarış olması hepimizin arzusu” yanıtını verdi.

Mevcut yönetimin kaynaklarının iyi değerlendiremediğini savunan Kurum, “Belediye kaynakları; öz gelir ve merkezi bütçeden gelir olarak ikiye ayrılır. 2019’da merkezi bütçeden gelen gelir yüzde 70 iken, merkezi bütçeden 2018 de 13 milyar lira gelmiş; belediyenin toplam geliri 18 milyar. 2023’e geldiğimizde toplam gelir 104 milyar olmuş; merkezi idareden gelen gelir yüzde 92’si. Yani öz geliri yüzde 29 iken yüzde 8’e düşmüş. İstanbul bu manada gelir üretmek için bir çaba göstermemiş” dedi.

2019’da 78 bin personele karşı, 2024’e geldiğinde personel sayısının 92 bin olduğunu söyleyen Kurum, “İşe giriş 46 bin, işten çıkış 33 bin. Belediyenin yarısından fazlası değişmiş. Siz yönetiminizin yarısını değiştirdiğiniz bir yerden, iş bekleyemezsiniz, ilave kaynak üretmesini bekleyemezsiniz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen İstanbul’da imar üzerinden vaat yarışı sürerken AK Partili Kurum’dan CHP ve Belediye Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’da imar üzerinden vaat yarışı sürerken AK Partili Kurum’dan CHP ve Belediye Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’da imar üzerinden vaat yarışı sürerken AK Partili Kurum’dan CHP ve Belediye Başkanı İmamoğlu’na “gizli ittifak” suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.