“AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı”

“AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı”

ABONE OL
20:20 - 12/07/2022 20:20
“AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin dün açıkladığı kararında, Türkiye’nin “Osman Kavala” davasında yükümlülüklerini yerine getirmediğine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmetmesine tepkiler sürüyor.

Dört buçuk yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, avukatları aracılığıyla cezaevinden yaptığı açıklamada, AİHM kararının baskılara rağmen Türkiye’de hukukun temel ilkelerine saygı gösteren yargı mensuplarına güç vereceğine inandığını dile getirdi.

Kavala açıklamasında, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 Aralık 2019’da aldığı kararda tutuklanmamın somut delillere dayanmadığını ve siyasi amaçlarla tutuklandığımı hükme bağlamıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dün açıklanan kararında, hukuksuz uygulamaların ve yargı süreci üzerindeki siyasi etkilerin hala devam ettiğini hükme bağladı. Bu kararın tüm baskılara rağmen temel hukuk ilkelerine göre davranmakta ısrar eden yargı mensuplarına güç vereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Af Örgütü: “Bu karar Türkiye yetkilileri için utanç verici”

Kavala’nın da sanıkları arasında olduğu Gezi davalarını düzenli olarak takip eden ve bu dava kapsamında tutuklanan 7 kişiyi “düşünce suçlusu” ilan ederek serbest bırakılmaları için kampanya düzenleyen Uluslararası Af Örgütü de AİHM kararının, Türkiye bakımından utanç verici olduğu değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Ofisi Araştırma Direktör Yardımcısı Julia Hall, “Bu karar Türkiye yetkilileri için utanç verici. Neredeyse üç yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2019’da verdiği kararı uygulamayı ve Osman Kavala’yı serbest bırakmayı red ediyorlar. Bugün açıklanan karar, hükümetin yasal olarak bağlayıcı olan yükümlülüğünü yerine getirmediğini bir kez daha bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Türkiye’nin gerekeni yapmak için harekete geçmemesi, Osman Kavala ve ailesinin maruz kaldığı eziyeti daha da yoğunlaştırıyor. Kavala’nın durumu, Türkiye’de sivil toplumun üzerindeki baskının ve insan haklarının ülkedeki herkesi etkileyen gerilemesinin simgesel bir örneğidir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Ofisi Araştırma Direktör Yardımcısı, Türkiye’nin Kavala’nın tahliyesini inatla reddetmeye devam etmesi halinde, Avrupa Konseyi’nin kurucu bir üyesi olarak daha fazla itibar kaybedeceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen “AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “AİHM Kararı Yargıdaki Siyasi Etkiyi Hükme Bağladı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.