Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı

Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı

ABONE OL
14:26 - 10/04/2022 14:26
Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ağrı’da güvenlik güçlerinin bir kamyonda yaptıkları aramada, kereste yükünün altında gizlenmiş 113 kaçak göçmen yakalandı.

Sınırdan düzensiz göçmen grubunun geçeceği istihbaratı alan Ağrı Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçiş güzergahları üzerinde kontrol noktaları kurdu. İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, il merkezinin girişinde şüpheli bir kamyonu durdurarak arama yaptı. Kereste taşıyan kamyonda arama yapan ekipler, yükün altında gizli bir bölüm olduğunu fark etti.

Gizli bölümü açan polis, içeride göçmenlerin bulunduğunu fark etti. Kamyon kasasında nefes almakta güçlük çektikleri belirlenen çoğu Afgan uyruklu 113 kaçak göçmen hakkında işlem başlatıldı. Göçmenler, işlemlerin ardından sınırdışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.

“Sınırın tamamının kapatılmasına rağmen nasıl geliyorlar?”

Son yıllarda sınırın Van sınırından geçen düzensiz göçmenler sık sık gündeme geliyordu. Kalabalık bir grup göçmenin bu kez Ağrı’da yakalanması, güzergahın değişip değişmediği sorusunu gündem getirdi. 10 yıla yakın süre Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Van Saha Ofisi’nde çalışan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan’a göre, güzergah değişmedi.

VOA Türkçe’ye konuşan Kaçan, Ağrı’nın en eski insan kaçakçılığı rotası olduğunu söyledi. 1997 yılında Van’da UNHCR ofisinin kurulması ile rotanın Van’a kaydığını vurgulayan Kaçan, alınan önlemlere rağmen düzensiz göçmen hareketlerinin durmadığına dikkat çekti. Sınırda örülen duvarın etkisinin olmadığını savunan Kaçan, “Biliyorsunuz burada güvenlik duvarı yapıldı, sınırın tamamı kapatıldı. Bu güvenlik duvarına rağmen hala birçok insan o rotadan geliyorsa bunun bir haber değeri vardır. Duvar örüldü, ekstra birçok güvenlik önlemleri alındı. Bu insanların duvar olmayan yerlerden gelmesi bekleniyor ama Ağrı’da gelmeye devam ediyorlar. Duvarımda öyle engelleyici bir etkisi yokmuş” dedi.

Kaçan, düzensiz göçmenlerin Ağrı’ya yönelmelerini, “Sınır çok uzun bir hat. Dönem dönem güvenlik önlemlerine göre geçişleri ayarlayan göçmen kaçakçıları farklı geçiş alanları belirliyor. Geçme şansını nerede daha fazla görüyorlarsa oraya yöneliyorlar” şeklinde açıkladı.

En fazla Afganlar geliyor

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre 31 Mart 2022’ye kadar 48 bin 751 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenler arasında 24 bin 13 kişiyle Afganlar ilk sırada yer aldı. Suriyeliler 8 bin 198 kişiyle ikinci, 2 bin 237 kişiyle Filistinliler üçüncü sırada bulunuyor. Başkanlığın istatistiklerine göre 2021 yılı sonuna kadar 29 bin 256 göçmen uluslararası koruma başvurusu yaptı. Koruma talebinde bulunanların başında da Afganlar geliyor.

VOA tarafından geçilen Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ağrı’da Keresteler Arasında 113 Göçmen Yakalandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.