Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale

Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale

ABONE OL
02:18 - 18/09/2022 02:18
Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Şırnak’ta süren ağaç kesimine tepki göstermek amacıyla HDP tarafından düzenlenen ‘Cudi Yürüyüşü’ne izin verilmedi.

Birçok kentten gelerek Şırnak’ta toplanan grupların yürümek istemesi üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ve gazla müdahale etti.

HDP’nin günler öncesinde hazırlık yaptığı yürüyüş, valiliğin 13 Eylül’de aldığı 15 günlük eylem ve etkinlik yasağına rağmen gerçekleştirildi.

“Savaş yıkımına ve doğa talanına karşı Cudi yürüyüşü” adı verilen eylem için birçok kentten yüzlerce kişi Diyarbakır, Van, Batman ve Mardin’de toplanarak Şırnak’a doğru harekete geçti. Diyarbakır’dan yola çıkmak isteyen gruba polis izin vermedi.

Kent girişlerinde kimlik kontrol yapılan eylemcilerin geçişlerine izin verildi. Daha sonra Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir araya gelen gruplar Cudi Dağı’na doğru yola çıktı.

Aralarında HDP ve DBP milletvekillileri ile parti yöneticileri ve üyelerinin bulunduğu grubun önü, İkizce Köyü yakınlarında asker ve polisler tarafından kesildi.

Güvenlik güçleri valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek, yürüyüşe izin vermedi. Parti yetkilileri ile güvenlik güçleri arasında görüşmeler sürerken, eylemciler tepkilerini alkış ve sloganlarla dile getirdi.

Tüm girişimlere rağmen güvenlik güçleri yürüyüşe izin vermedi. Gruplar yürümekte ısrar edince, asker ve polisler müdahale etti. Tazyikli su ve biber gazıyla yapılan müdahaleden sonra eylemciler dağıldı.

Eylemciler tekrar bir araya gelmemesi için müdahaleler kısa aralıklarla sürdü. Müdahalenin ardından tekrar toplanan gruplar, bir süre oturma eylemi yaptı.

”Cudi’yi 90’larda yaktınız ancak zamanla yeniden yeşerdi”

Burada bir açıklama HDP Ağrı Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Berdan Öztürk, uzun süredir devam eden ağaç kesimine tepki gösterdi.

Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın yok edildiğini ifade eden Öztürk, “Siz her ne kadar ‘sizi yok edeceğiz’ deseniz de biz de burada olduğumuzu söylüyoruz. Tarihte bizi bitiremediniz. Bundan sonra da mümkün değil. Kestiğiniz ağaçların yerine yüzlerce ağaç dikeceğiz. Cudi’yi 90’larda yaktınız. Ancak zamanla yeniden yeşerdi. Botan’da Şırnak’ta bugüne kadar geri adım atmadık. Bundan sonra da geri adım atmayız” dedi.

Daha sonra söz alan HDP Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, hem siyasi hem de ekoloji mücadelesi verenlerin son yıllarda yoğun saldırılara maruz kaldığını savundu.

Bölgede doğanın güvenlik gerekçesiyle yok edilmek istendiğini öne süren Sönmez, “Ağaçlar kesilerek, bu bölgede yeni bir insansızlaştırma operasyonu gerçekleştiriliyor. Biz özellikle Türkiye’nin batısında, bu konuda duyarsızlık içinde olan bütün toplumsal kesimleri harekete geçirmek, buraya dikkat çekmek için bugün buraya geldik. Ama yine terörize edildik. Yine siyasal iktidarın yoğun saldırısıyla karşılaştık“ diye konuştu.

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Besta bölgesi ile Cudi ve Gabar dağlarında binlerce ağacın kesildiğini sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirildi. Odun taşıyan kamyonların görüntüleri aylardan beri medya ve sosyal medyada yer alıyor.

Şırnak Barosu ağaç kesiminin iki yıldır sürdüğünü açıkladı. Şırnak Barosu kontrolsuz kesimlerin durdurulması için iki kez suç duyurusunda bulundu ancak sonuç alamadı.

1990’lı yıllarda bölgedeki ağaçların bir bölümü, PKK’lıların saklanmaması için kesiliyordu. Sivil toplum örgütleri, şimdilerde ağaçların kesimini gerektirecek bir güvenlik sorunu olmadığına dikkat çekiyor.

Tüm tepkilere rağmen ağaç kesimi durmadı. HDP de kesimin durdurulması için eylem kararı almıştı. Ancak eylemden 4 gün önce Şırnak Valiliği 15 gün süreyle kentteki tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamıştı.

VOA tarafından geçilen Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ağaç Kesimine Karşı Cudi Yürüyüşüne Müdahale haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.