Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor

Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor

ABONE OL
23:52 - 29/02/2024 23:52
Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul’da çok sayıda bağımsız aday başkanlık ipini göğüslemek için yarışacak.

Büyükşehir belediyesi için seçmenden destek isteyen 30 bağımsız adayın, Ekrem İmamoğlu-Murat Kurum rekabetinde büyük bir etki yaratmayacağı düşünülürken aynı durum ilçe belediyeleri için geçerli görülmüyor.

CHP’nin en az son iki seçimde sandıktan zaferle çıktığı Beşiktaş’ta Nasuh Mahruki, Sarıyer’de CHP’den istifa eden belediye başkanı Şükrü Genç’in ana muhalefet partisinin oylarından bir kısmını almasına kesin gözle bakılıyor.

Afganistan doğumlu belediye başkan adayı Türkmen: “Amacımız burada birlik içerisinde yaşamak”

İstanbul’un ilçelerinde bağımsız adaylar arasında Afganistan asıllı Türk vatandaşları da dikkat çekiyor. Çok küçük yaşlarda ailesiyle Tokat’a yerleşen, son 35 yıldır da Zeytinburnu’nda yaşan Aslan Eslam Türkmen, 14 Mayıs 2023’te Yeniden Refah Partisi’nden milletvekili adayı olduktan sonra 31 Mart’ta bağımsız olarak seçmen karşısına çıkıyor.

Afganistan Dernekleri Destekleme ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Yardımcısı, Türk Cumhuriyetleri Sivil Toplum Kuruluşları Platform Başkanı ve Türkmen Dernekler Birliği Platform Başkanı olarak görev yapan Türkmen, öncelikle ilçede yaşayan 15 bin civarındaki Afgan Türkmen, Afgan Özbek, Kazak ve Uygur varlığına güveniyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türkmen, “Amacımız sadece Afgan Türkü olarak bir oy almak değil, bütün halkımıza hizmet için burada bulunuyoruz. Biz sadece kimliğimizi ön plana atmıyoruz. Bütün toplumu kucaklayacak bir şekilde hamlelerimizi yapıyoruz. Bunun içerisinde Türk halkımız var, Kazak’ı, Türkmen’i, Özbek’i ve Doğu Türkistanlısı var. Burada biz Trabzonlusundan, Konyalısından yani herkesten oy bekliyoruz. Bizim amacımız burada birlik içerisinde yaşamak. Bana birisi çıkıp da ‘sen aslen şuralısın’ diye bir şey söylediğine şahit olmadım. Ancak bazı şahıslar olsun bu tarz propagandalar yaparak toplumdan oy koparmaya çalışıyor. Mesela Ümit Özdağ Afganları kötüledi. Burada art niyetlilik var. Türk’ü Türk’e düşman etmeyin” diyor.

“Her mahalleye aşevi, her mahalleye kreş”

54 yaşındaki Türkmen, seçim kampanyası kapsamında esnaf esnaf geziyor, kahvelerde yaşlıların çayını içiyor seçim vaatlerini anlatıyor. Bugüne kadar hiçbir yerde tepki görmediğini bilakis bağımsız olduğu için “arkandayız başkan” sözleriyle karşılandığını söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkan adayı, ağırlıklı olarak yoksul seçmeni hedeflediğini vurguluyor.

Türkmen, “Sıkıntıları Zeytinburnu’nda yaşayan bilir. Yoksul aileler için her mahalleye aşevi yapacağız ve muhtarlarımızla birlikte çalışmalarını yürüteceğiz. Birçok evde, aile fertleri çalışmak zorunda kalıyorlar. Evin küçük çocukları ise ya dışarıda kalıyor ya da ev üstüne kilitlenerek işe gidiliyor. Bu sebeple biz her mahalleye bir kreş yapalım istiyoruz. Türk soylu kardeşlerimiz oturumunu almış, burada vergisini ödüyor, dükkanını açıyor ama ne yazık ki belirli bir süre sonra iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. Ticaretlerini özgürce yapabilmeleri için onlara yardımcı olmamız lazım” diye konuştu.

Zeytinburnu AK Parti’nin kalelerinden. 1999’da Fazilet Partisi’nden başkan seçilen Murat Aydın, bundan sonraki üç dönem AK Parti’den başkanlık yaptıktan sonra 31 Mart 2019’da mevcut aday Ömer Arısoy’a görevi bıraktı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri, 23 Haziran 2019’da tekrarlandığında Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 52’ye yükselerek AK Parti adayı Binali Yıldırım’a 5 puan fark atmıştı. 14 Mayıs Seçimleri’ndeyse AK Parti, MHP ve BBP’nin oyu yüzde 46 iken CHP’nin oyu 21,5’ta kaldı. Ancak adayları olmadığı için DEM Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nin oylarının ana muhalefet partisine yönelmesi halinde yaklaşık 14,5 puanlık oyun CHP adayı Onur Soytürk’ün hanesine eklenebileceği yorumları yapılıyor. 14 Mayıs seçimleri kıstas alındığında Yeniden Refah Partisi’nin de ilçede yüzde 4,5 oyu bulunuyor. Aslan Eslam Türkmen’in, kendisinin de işaret ettiği gibi, seçmenin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 15 bin Afgan, Kazak ve Uygur kökenlinin oyunu alabilirse seçimi kazanamasa bile seçimi kimin kazanacağını belirleme ihtimali olabilecek.

İzzet Sadat: “Türkiye’deki Afganlar kaçak gelenlerden ibaret değil işadamları da var”

Türkmen gibi İzzet Sadat da Afganistan kökenli bir politikacı. Yirmi yıldır Türkiye’de. 10 yıldır İstanbul’da yaşayan 36 yaşındaki Sadat, son seçimlerde Büyük Birlik Partisi’nden milletvekili adayıydı.

Türkiye’de yaşayan Afganistan kökenlilere haksızlık ya da ayrımcılık yapıldığını belirten Sadat da ana hedefinin aleyhteki algıyı kırmak olduğunu vurguluyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan bağımsız aday, “Almanya’da şu an Türk kökenli 18-19 milletvekilimiz var. Yine İsviçre’de, Avrupa’nın diğer ülkelerinde 7-8 tane Türk kökenli milletvekilimiz var. 5-6 ay önce Türk kökenli birisi New York polis amiri oldu. Ben de hem buradaki soydaşlarımıza hem de burada edindiğimiz çevreye hizmet etmek istedim ve başkanlığa talip oldum. Türkiye’de yaşayan Afganlar, son zamanlarda Afganistan’ın çökmesi ile kaçak olarak buraya gelen insanlardan ibaret değil. Ben bu algıyı kırmak istiyorum Halı sektöründe, terlik sektöründe, hayvancılık, tarım her biri 500-600 insan çalıştıran Afgan asıllı iş adamları var, Türkiye’de. Afganistan (kökenli) Türk vatandaşlarının buraya faydalı insanlar olduklarını anlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Halkımızı yabancı karşıtı ırkçılığa iten birtakım insanların saldırısına maruz kaldım ama ben onlara bakmıyorum”

Beylikdüzü’ndeki yabancı nüfusun 25 bin, Türk vatandaşı olan yabancı seçmen sayısının ise 10 bin civarında olduğunu belirten İzzet Sadat’ın ilçedeki seçmenler için en büyük vaadi yatay yapılaşma.

Sadat, “Yüksek katlı beton yapılaşmalar değil de Avrupa standartlarına uygun 4-5 katlı binalar yapmak istiyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımız için düşük fiyatlı marketler açarak onlara hizmet etmek istiyoruz. Türkiye’yi kendime vatan olarak edindim. 50’den fazla ülkeyi gezdim ve 10 ülkede Avrupa, Amerika, Kanada dahil ticaret yapıyorum ama ben yine Türkiye’de yaşamaya devam ediyorum. Birtakım bilgi kirliliği ile kendine rant getirmek için siyaset yapan, göçmenler ve yabancılar üzerine oynayıp buradaki gençlerimizi, halkımızı yabancı karşıtı, ırkçılığa iten birtakım insanların saldırısına maruz kaldım. Ben onlara bakmıyorum, ben yüce Türk milletinin, yani benimle konuşan, görüşen, tanışan insanlardan ne duygular aldıysam ona inanıyorum” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na hazırlandığı Beylikdüzü’nde CHP, 2014’ten beri AK Parti’ye üstünlük sağlıyor.

2019’da CHP’nin adayı Murat Çalık oyların yüzde 56’sını alarak AK Parti adayının 14 puan önünde seçimi kazandı. İlçede 244 bin seçmen bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Afganistan kökenli bağımsız adaylar Beylikdüzü ve Zeytinburnu’nda belediye başkanı olma hayali kuruyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.