Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti 

Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti 

ABONE OL
00:23 - 09/09/2022 00:23
Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evinde geçen ay yapılan FBI aramasında ele geçirilen belgelerin incelenmesi amacıyla özel uzman/bilirkişi talebine yargıcın verdiği onaya itiraz etti.

Bakanlık karara imza atan ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’dan bu süre zarfında, ele geçirilen kayıtların soruşturma amacıyla kullanılmasını yasaklayan talimatını da askıya almasını istedi.

Adalet Bakanlığı yaptığı itirazda, yargıç Cannon’ın talimatının geçerli olmaya devam etmesi halinde bunun kanun uygulayıcılara zarar vereceğini savundu.

Bakanlık itiraz başvurusunda, “ulusal güvenliğe yönelik riskleri içeren bir soruşturma engellendiğinde, hükümet ve kamu onarılamaz şekilde yara alır” ifadelerini kullandı.

Federal yargıç Aileen Cannon belirlenecek özel uzmanın, FBI’ın ele geçirdiği belgelerin bazılarının, avukat-müvekkil gizliliği ya da bazı Beyaz Saray haberleşmelerini koruyan “idari imtiyaz” kapsamına girip girmediğini incelemekle sorumlu olacağını söylemişti.

Adalet Bakanlığı’nın cezai soruşturmasını askıya alması emrini veren federal yargıç Cannon, Donald Trump’ın hukuk ekibine ve Adalet Bakanlığı’na özel uzman adaylarından oluşan öneri listesini göndermeleri için 9 Eylül Cuma gününe kadar süre tanıdı.

Adalet Bakanlığı karşı çıkmıştı

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatları, belgelerin incelenmesi için üçüncü bağımsız bir uzmanın atanmasının, hükümet üzerinde önemli bir denetim unsuru olacağını savunmuştu.

Soruşturmayı yürüten Adalet Bakanlığı ise belgelerin incelenmesinin tamamlandığını, avukat-müvekkil gizliliği kapsamına giren sınırlı sayıda belge tespit ettiklerini ve bu nedenle de özel uzman atanmasına gerek olmadığını belirterek buna karşı çıkmıştı.

Adalet Bakanlığı söz konusu kayıtların Trump’a değil, hükümete ait olduğunda ısrar ederek, Trump’ın başkanlık yazışmalarının gizli kalabilmesini öngören imtiyazdan yararlanamayacağını vurguladı.

Federal yargıcı Trump atamıştı

Trump’ın avukatlarının özel uzman talebini kabul eden ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’ın, 2020 yılında görevden ayrılmadan birkaç ay önce Trump tarafından atandığı biliniyor.

Yargıç Cannon, 1 Eylül’de yapılan oturumda Trump’ın avukatlarının talebine sıcak baktığının işaretini vermiş, “Özel uzman atanmasının ne gibi bir zararı olabilir?” demişti.

Özel uzman nedir?

ABD yasalarına göre özel uzman ya da bilirkişi, mahkemenin emirlerine uyulmasını sağlamak ya da bir konuyla ilgili yargıca tavsiyelerde bulunmak üzere genellikle yargıç tarafından atanan bağımsız bir yetkili olarak tanımlanıyor.

Bu kişi çoğu zaman benzer soruşturmalarda daha önce görev almış olan konuya hakim avukatlardan seçilebiliyor.

ABD’de bir federal yargıç daha önce, eski başkan Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin evine ve ofisine yapılan son baskınlarda ele geçirilen elektronik cihazlardaki delillerin bağımsız değerlendirilmesi için özel bir uzman atanması talimatını vermişti.

Trump hakkındaki soruşturma kapsamında, aramada ele geçirilen belgelerin incelenmesi için ayrı bir filtre ekibinin çalışmasını tamamladığını belirten Adalet Bakanlığı ise özel uzman atanmasının soruşturmayı engelleyeceği görüşünde.

VOA tarafından geçilen Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Adalet Bakanlığı Özel Uzmana İtiraz Etti  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.