ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor

ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor

ABONE OL
11:41 - 02/06/2022 11:41
ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriyelilere yaptığı yardımlar ile BM’nin sınır ötesi mekanizmasını incelemek üzere Türkiye’de temaslarda bulunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, bugün de görüşmelerini sürdürecek.

Thomas-Greenfield sosyal medya hesabından temaslarına ilişkin bir dizi paylaşımda bulundu.

Türkiye’de ilk durağının “Beyaz Baretliler” olarak bilinen muhalifler tarafından yönetilen Suriye sivil savunma teşkilatı üyeleriyle görüşmek olduğunu belirten Thomas Greenfield, “Beyaz Baretliler kendilerini tehlikeye atarak ihtiyaç sahibi Suriyelilere yardım ediyorlar. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yardım akışını devam ettirmesi için aynı cesarete gerek yok. Doğru olanı yapmaya kararlı olmak yeter” paylaşımında bulundu.

Suriye’ye uluslararası yardımların girdiği Cilvegözü sınır kapısının açık kalmasını sağlayan BM sınır ötesi mekanizmasının Temmuz ayında BM Güvenlik Konseyi kararıyla yenilenmesi gerekiyor ancak Rusya ve Çin’in vetosuyla karşı karşıya kalınma ihtimali bulunuyor.

Sınır kapısının açık kalması gerektiğini daha önceki konuşmalarında vurgulayan Thomas-Greenfield sosyal medya hesabından ayrıca, Türkiye temasları kapsamında Suriyeli mültecilerle biraraya gelme fırsatı bulduğunu kaydetti.

BM yetkilisi Twitter’dan, “Bugün Türkiye’de Suriyeli mültecilerle, 11 yıldan uzun süredir devam eden korkunç çatışmalar sebebiyle hayatları altüst olan kadın ve çocuklarla bir araya gelme fırsatına sahip oldum. Bu ziyaretlerde süregelen insani krizi ve sahadaki acil ihtiyaçları bizzat dinledim” diye yazdı.

Ziyaretinde umut hikayelerini de dinlediğini ifade eden Thomas-Greenfield, “Birlikte okula giden Türk ve Suriyeli küçük çocukların hikayelerini dinledim. Bu öğrenciler derslerinde uzayı işliyorlar. Bu yüzden onlara NASA temalı hediyelerle sürpriz yaptım” dedi.

Greenfield temaslarında, “Türkiye’de sıcak bir yuva bulan, aileleri için daha güzel bir gelecek inşa etmelerini sağlayan ve içinde yaşadıkları topluluklara fayda getiren işletmeler kuran Suriyeli mültecilerin hikayelerini de dinlediğini” dile getirdi.

ABD’nin BM Daimi temsilcisi, Uluslararası Göç Örgütü’nün desteklediği Antakya Bilim ve Gençlik Merkezini ziyaret ederek, burada uzay ve robotik kodlamayı öğrenen mülteci çocuklarla konuştu.

Thomas-Greenfield’in bugün de temaslarını sürdürmesi bekleniyor.

Cilvegözü’nün açık kalması talebi gündemde

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres BM Güvenlik Konseyi’ne Cilvegözü kapısının yardımlara açık kalmasını sağlayan mekanizmanın yetkisinin bir kez daha yenilemesi çağrısında bulunarak, bunun “ahlaki ve insani bir zorunluluk” olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletler buradan yapılan sevkiyatların 4 milyondan fazla kişiye yardım ulaştırdığını bildiriyor.

Rusya, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve daha fazla insani yardımın Suriye içinden ulaştırılması gerektiğini savunarak, yardım operasyonunun yenilenmesine karşı olduğunun sinyallerini veriyor.

BM Güvenlik Konseyi kararının geçmesi için dokuz lehte oya ve Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere’nin veto etmemesine ihtiyaç var.

VOA tarafından geçilen ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin BM Temsilcisi Türkiye Ziyaretini Sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.