ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var?

ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var?

ABONE OL
22:26 - 21/03/2024 22:26
ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne Hamas’ın elindeki rehinelerin “serbest bırakılmasına bağlı olarak” Gazze’de “acil ateşkes” çağrısında bulunan bir karar taslağı sunduğunu söyledi.

Blinken, Suudi basın kuruluşu El Hadath’a yaptığı açıklamada “Aslında şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğumuz ve rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak derhal ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarımız var ve ülkelerin bunu destekleyeceğini umuyoruz” dedi.

İsrail’in en büyük müttefiki Washington son haftalarda tonunu sertleştirdi ve ilk kez çatışmalara “derhal” son verilmesi çağrısında bulunan bir BM Güvenlik Konseyi karar taslağını dolaşıma sokmuş oldu.

Güvenlik Konseyi’ne daha önce sunulan ateşkes kararlarını veto eden ABD’nin güçlü bir dil kullandığı tasarı, ateşkes çağrılarını Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması için ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında devam eden görüşmelere bağlamayı sürdürdü.

ABD beş aydır devam eden savaşla ilgili daha önce üç BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etmiş, hatta geçen ay Cezayir tarafından sunulan bir taslaktaki “derhal” ifadesine itiraz etmişti.

ABD tarafından dağıtılan ve VOA tarafından görülen yeni versiyonda ise sivillerin korunması ve bölgeye yardım girişine izin verilmesi için “acil ve kalıcı bir ateşkes ihtiyacı” yer alıyor.

Metinde, “Güvenlik Konseyi, tüm taraflardaki sivillerin korunması, temel insani yardımların ulaştırılması ve insani acıların hafifletilmesi için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin zorunluluğunu tespit eder ve bu amaçla, kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak böyle bir ateşkesin sağlanması için devam eden uluslararası diplomatik çabaları açık bir şekilde destekler” deniliyor.

Acil ateşkesin sürdürülebilir bir ateşkesin temelini oluşturması gerektiği vurgulanıyor.

Oylama Cuma günü

ABD’nin sunduğu karar tasarısına ilişkin oylamanın Cuma günü yapılması planlanıyor.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sözcüsü Nate Evans, “Güvenlik Konseyi ile pek çok kez yapılan istişarelerden sonra, bu karar tasarısını Cuma sabahı oylamaya sunacağız. Bu tasarı Konsey’in sahada diplomasiye destek vermek ve Hamas’ı masadaki anlaşmayı kabul etmeye zorlamak üzere tek sesle konuşması için bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Suudi basın kuruluşu El Hadath’a verdiği demeçte karar tasarısına verilecek evrensel desteğin “güçlü bir mesaj” göndereceğini söyledi.

Rusya ne diyor?

Fransa’nın BM temsilcisi Nicolas de Riviere basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD’nin hazırladığı tasarının kabul edilmesi halinde, kriz yönetiminin bir sonraki aşamasına geçileceğini; ancak tasarı kabul edilmezse o zaman Güvenlik Konseyi üyelerinin kendi ateşkes tasarısı metinlerini sunacaklarını söyledi.

Rus temsilci ABD heyetinin Bakan Blinken’ın beklentileri doğrultusunda tasarı metnini değiştirmesini beklediğini kaydetti.

Gazetecilere tasarıya ilişkin açıklama yapan Rusya’nın BM temsilcisi yardımcısı Dimitri Polyanskiy ise, ABD’nin sunduğu tasarı metninin derhal ateşkes çağrısı yapması halinde tasarıyı destekleyeceklerini söyledi; “derhal ateşkes çağrısında bulunmayan herhangi bir metinden tatmin olmayız” dedi.

Bir BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilebilmesi için en az dokuz lehte oy çıkması ve beş daimi üye olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den herhangi birinin veto etmemesi gerekiyor.

VOA tarafından geçilen ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze’de ateşkes tasarısında neler var? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.