ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya

ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya

ABONE OL
23:51 - 06/03/2024 23:51
ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’li yetkililer gelişmiş yarı iletken üretimi için 30 milyar dolara yakın bir ödenek ayırarak en ileri yapay zeka çipi geliştirilmesi ve üretimini Amerikan topraklarına getirmeyi hedefliyor.

Ancak sektör uzmanları, paranın önümüzdeki birkaç hafta içinde akmaya başlayacak olmasıyla birlikte, bu hedefe ulaşmanın kesin olmaktan uzak olduğunu söylüyor. Biden yönetimi, çip imalatında güçlü bir yabancı lider olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ve Amerikan şirketi Intel arasında ne kadar para tahsis edeceğini tartmak zorunda. Bu paranın kaynağı, vergi mükellefleri.

Yapay zeka çipleri üzerine tercihler yapmak, hızla gelişen sektörde zorlayıcı bir durum. Bugün Intel, TSMC ya da federal destek için yarışan ve dünyada gelişmiş çipler üretebilen diğer tek firma olan Samsung Electronics gibi şirketlere mali destek vermek, geleceğin yapay zeka ortamında güvenliği garanti etmiyor.

Finans ve strateji danışmanlık firması D2D Advisory’nin CEO’su Jay Goldberg, “Yapay zekanın kendisi o kadar hızlı hareket ediyor ki, bugünün yapay zeka çiplerine odaklanırsanız, belki de bundan iki yıl sonra tamamen farklı bir durum olacak” dedi.

Para, 2022 yılında kabul edilen ABD CHIPS Yasası’ndan gelecek. Intel, TSMC ve Samsung’un hepsi ABD’de fabrikalar inşa ediyor ve muhtemelen hepsi bir dereceye kadar ABD ödeneği alacak. Asıl soru, ABD’li yetkililerin yapay zeka çipi üretimini destekleme hedefine ulaşmak için parayı nasıl tahsis edeceği.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, geçen ay yaptığı bir konuşmada, “İnovasyon ekosistemini beslemek ve en kritik savunma sistemlerimize güç sağlamak için gereken yapay zeka çiplerinin hiçbirini üretmiyor veya paketlemiyoruz. Yeni nesil teknolojik liderliği böylesine sallantılı bir temel üzerine inşa edemeyiz” demişti.

Ticaret Bakanlığı, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

Tayvan yapay zeka imalatında dünya lideri

Yapay zeka çipleri üretiminde dünya lideri olan Tayvan menşeili TSMC, en gelişmiş teknolojisini ABD’ye getirme konusunda henüz bir taahhütte bulunmadı.

TSMC şu anda Tayvan’da Nvidia, Advanced Micro Devices, Microsoft ve Alphabet bünyesindeki Google için çip üretiyor. Şirketin geçen yıl Tayvan’da seri üretime başlamasına rağmen, Apple’ın iPhone 15 Pro çiplerinin yapımında kullanılan gelişmiş 3 nanometre üretimini 2027 ya da 2028 yılına kadar Arizona’ya getirmesi beklenmiyor. Şirket, gelecek yıl Tayvan’da üretime başlayacak olan 2 nanometre teknolojisini ABD’ye getirmek için de herhangi bir plan açıklamadı.

Bir TSMC sözcüsü, şirketin “ABD hükümeti ile yaratıcı finansman konusunda devam eden verimli görüşmelerde istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini” ve ABD’deki ilk fabrikasının “5G ve yapay zeka çağında onlarca yıl liderliği mümkün kılacağını” söyledi.

TSMC’nin rakibi Samsung’un Teksas’ın Taylor kentinde, şirketin en gelişmiş üretim teknolojisini kullanması beklenen ve yapım aşamasında olan bir fabrikası bulunuyor. Ancak analistlere ve sektör kaynaklarına göre Samsung, yüksek hacimli üretimi karlı hale getirmek için her bir silikon levha üzerinde yeterince işlevsel çip üretmekte uzun süredir zorlanıyor.

Samsung, e-postayla gönderdiği bir açıklamada Reuters’ın dikkatini dördüncü çeyrek kazancına çekerek, şirket yöneticilerinin gelişmiş üretim süreçlerinin çipleri seri olarak ürettiğini ve yapay zeka hızlandırıcı çipleri için siparişlerin arttığını söylediğini belirtti.

Geriye, “18A” ve “14A” olarak adlandırılan en ileri üretim süreçlerini ABD’de gerçekleştireceğini söyleyen Intel kalıyor. Ancak Intel, bu teknolojiyi yapay zeka çipleri üretmek için kullanmayı planlayan herhangi bir büyük müşteriyi kamuya açıklamadı.

Birçok analist, ABD hükümetinin CHIPS Yasası fonunun büyük bir kısmını Intel’e tahsis etmesini bekliyor.

Intel bazı avantajlar sunuyor. Yapay zeka çipleri giderek daha küçük “çipçiklerden” oluşuyor ve bunların bir arada paketlenmesi gerekiyor. Intel, kendi fabrikalarında üretilen çipleri TSMC gibi rakiplerinin ürettiği çiplerle birleştirebileceğini söylüyor.

Piyasa araştırmaları firması Creative Strategies’in CEO’su Ben Bajarin, Intel’in bu çok karmaşık çip sistemleri için tercih edilen üretici konumuna gelmek ve bunu ABD’de yapmak istediğini söyledi.

Ancak Intel’in yapay zeka çipi imalatında öncü haline gelebilmesi için üretim liderliğini TSMC’den geri alması, ardından da iş modelini dış müşteriler için hizmet odaklı bir fason üreticiye dönüştürmesi gerekiyor.

Yakın zamanda tanıtılan Intel üretim teknolojisi kağıt üzerinde umut verici görünse de şu anda piyasada bulunan neredeyse tüm gelişmiş yapay zeka çipleri TSMC tarafından üretiliyor.

Yarı iletken sektörüne odaklanan veri analizi firması TechInsights’ın başkan yardımcısı Dan Hutcheson, Intel için “En büyük sorunları uygulama. Döküm işinin tamamını yapmaları ya da bozmaları için önlerinde bir ya da iki yıl var” şeklinde konuştu.

Bir Intel sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketin yılın ikinci yarısında “üretime hazır” olmasını beklediği “18A” sürecinin planlandığı doğrultuda yolunda gittiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’li yetkililer yapay zeka çip imalatı teşvikinde zor tercihlerle karşı karşıya haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.