ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım

ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım

ABONE OL
09:06 - 18/04/2024 09:06
ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, Temmuz’da başkanlık seçimi yapılacak Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım uygulama kararı aldı.

Kararın gerekçesinde, Nicolas Maduro hükümetinin, seçme ve seçilme hakkı, adil ve güvenilir bir seçim ortamı oluşturmak gibi taahhütlerini yerine getirmemesi yer alıyor.

Venezuela hükümeti ile muhalefetin, Temmuz’da yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının garanti altına alınması, özgür ve güvenilir bir seçim ortamının oluşturulması gibi konularda anlaşmasının ardından altı aylığına hafifletilen uluslararası yaptırımlar, hükümetin verdiği taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle yeniden uygulanmaya başlanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Venezuela’nın petrol ve gaz sektöründeki bazı işlemlere izin veren kararının iptal edildiği ve bu alanlarda iş yapan şirketlere faaliyetlerini bitirmeleri için 45 gün süre tanınacağı duyuruldu.

Yayınlanan metinde, bugünden sonra devletin petrol şirketi PDVSA ile iş yapmak isteyen şirketlerin, ABD Hazine Bakanlığı’ndan izin alması gerektiği de belirtiliyor.

Açıklamada Maduro ve vekillerinin, muhalefetin ortak adayı María Corina Machado’ya siyasi yasak getirmesinden, muhalifleri taciz edip sindirmesinden ve çok sayıda siyasi aktör ve sivil toplum üyesini haksız yere gözaltına almasından endişe duyulduğu kaydedildi.

Maduro: “Üretmek için ABD’nin iznine ihtiyacımız yok”

Devlet başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonu VTV’den yaptığı açıklamada yaptırımların yeniden uygulanmaya başlamasının yeni bir üretken ekonomik model inşa etme çabalarını etkilemediğini söyledi.

Maduro, “Ekonomik olarak büyümek ve üretmek için ABD’nin vereceği izne ihtiyacımız yok. Biz ABD sömürgesi olduk da haberimiz mi yok? Biz köle değiliz. Yaptırımlar biz maaşları iyileştiremeyelim diye yapılıyor” diye konuştu.

Ekonomik büyüme tahminleri yarıya düştü

Resmi verilere göre geçen yıl yüzde 5 büyüyen ve enflasyonun 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 4,1’e kadar düştüğü Venezuela’da, ekonomik verilerin de bu gelişmeden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Uzmanlar, yaptırımların hafifletilmesinin Venezuela için altı ayda yaklaşık 3 milyar dolarlık artı kazanç sağladığını, yaptırımların yeniden devreye girmesinin ardından yaşanacak gelir kaybının, Güney Amerika ülkesi için oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Venezuela Merkez Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Luis Angarita VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl sonunda 2024 için ekonomik büyüme tahminlerinin iki haneye ulaştığını ancak bugün büyüme beklentisinin yüzde 5’in altına düştüğüne dikkat çekti.

Venezuela, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) verilerine göre Mart ayını, bir önceki yıla nazaran yüzde 18’lik artışla günlük 864 bin varil petrol üretimiyle kapatmıştı.

Angarita, petrol üretimindeki ve ihracat gelirlerindeki artış eğiliminin sona ereceğini ve bu yıl için konulan günlük 1 milyon varil petrol üretimi hedefine ulaşmanın daha da zorlaştığını kaydetti.

VOA tarafından geçilen ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Venezuela’nın petrol ve gaz ticaretine yeniden yaptırım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.