ABD’den Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım

ABD’den Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım

ABONE OL
15:27 - 28/12/2023 15:27
ABD’den Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD yönetimi, Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’ya yeni askeri yardım gönderileceğini açıkladı.

ABD, Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık savunma yardımını da içeren yeni yardım paketini Kongre’den geçirememişti. Senatodaki Cumhuriyetçiler, yardım tasarısına içinde ABD’nin güney sınırlarının güvenliğinin artırılmasına ilişkin ilave tedbirler yer almadığı gerekçesiyle destek vermemişlerdi.

Biden yönetiminin paketin geçmesi için yeni yılda çalışmalarına devam etmesi beklenirken, dün Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım kararı açıklandı. Ek yardım, görüşmelerin tıkandığı Kongre’den yeni bir onay alınmadan sağlanabilecek son fon olma özelliğini taşıyor.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, 250 milyon dolarlık askeri yardım paketinde karadan havaya füze sistemlerinin, Stinger füzelerinin, top mühimmatlarının, antitank silahlarının ve Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu diğer silahların yer aldığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ek yardıma ilişkin yaptığı açıklamada, Kongre’nin 61 milyar dolarlık savunma yardımını en kısa sürede kabul etmesinin önemini vurgulayarak, “Ukrayna’nın kendini savunmasına ve geleceğini güvence altına almasına yardımcı olmak, ulusal güvenlik çıkarlarımızı ilerletmek için Kongre’nin mümkün olan en kısa sürede hızlı bir şekilde harekete geçmesi zorunludur” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby geçen hafta yaptığı açıklamada Başkan Joe Biden’ın Aralık ayında bir askeri yardım paketi daha planladığını ancak bundan sonraki yardımlar için Kongre’de bir anlaşmaya varılması gerektiğini söylemişti.

Kirby 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Bu paket bittiğinde elimizde başka yardım paketi kalmayacak ve Kongre’nin gecikmeden harekete geçmesine ihtiyacımız olacak” demişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bu ay başında Cumhuriyetçilerin engeline takılan ülkesine yardım konusunu görüşmek üzere Washington’daydı. Senato liderleri Zelenski’nin ziyaretinin ardından önemli ilerlemeler kaydedildiğini ancak “zorlu konuların devam ettiğini” söyledi.

Diğer yandan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş 22 aydır sürüyor. Ukrayna ordusu dün gece Rusya’nın 46 insansız hava aracıyla saldırdığını bildirdi.

Ukrayna hava kuvvetleri, insansız hava araçlarından 32’sinin imha edildiğini, geri kalanların ise Herson bölgesinde cephe hattını vurduğunu açıkladı.

Hava saldırısı, Ukrayna savaş uçaklarının Karadeniz’de Kırım açıklarında demirli bir Rus gemisine hasar vermesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Bölge Valisi Oleksandr Prokudin, Herson bölgesine yapılan saldırının elektrik şebekesini de vurduğunu ve bölgenin yüzde 70’ine elektrik verilemediğini söyledi.

Öte yandan, Danimarka’daki Rus Büyükelçiliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Danimarka’dan altı kişinin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta yabancı paralı asker olarak Rusya tarafından suçlandığını söyledi.

Suçlamalar, Rus yetkililerin yabancı paralı askerlerin işe alınması ve katılımına ilişkin yürüttüğü bir soruşturmanın ardından geldi.

Büyükelçilik, Danimarkalıların suçlu bulunmaları halinde Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’na göre 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Kongre’deki yardım paketi ise bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kongre’deki yardım paketi ise bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kongre’deki yardım paketi ise bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.