ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması

ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması

ABONE OL
10:14 - 28/01/2023 10:14
ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Amerikalı savcıların üç kişi hakkında İran hükümetini eleştiren önde gelen bir isme suikast girişiminde bulunma suçlaması yaptığını açıkladı. Bu kişi daha önce de Tahran’ın desteklediği bir kaçırma girişimine hedef olmuştu

Rafat Amirov, Polad Omarov ve Khalid Mehdiyev, ABD vatandaşı olan ve Brooklyn’de yaşayan gazeteci ve aktiviste Tahran tarafından desteklenen başarısız suikast girişimindeki rolleri nedeniyle kiralık katillik ve kara para aklamayla suçlandı.

Garland, saldırının hedefindeki gazetecinin İran hükümetinin insan hakları ihlalleri, kadınlara ayrımcılık, demokratik ifade ve katılımın baskılanması, keyfi hapis, işkence ve infaz uygulamalarıyla ilgili yayınlar yaptığını belirtti.

Garland saldırıların hedefindeki bu ismin kimliğini açıklamadı. Ancak Mehdiyev geçen yıl New York’ta gazeteci Masih Alinejad’ın Brooklyn’deki evinin önünde tüfek taşıdığı için tutuklanmıştı. İran’ın başörtüsü yasalarını uzun süredir eleştiren Alinejad, bu yasaları ihlal eden kadınların videolarını sosyal medyadaki milyonlarca takipçisiyle paylaşıyor.

Seri numarası silinmiş bir ateşli silah bulundurma suçunu kabul etmeyen 24 yaşındaki Mehdiyev, yargılanmak üzere Brooklyn Metropolitan Gözaltı Merkezi’nde tutuluyor.

İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu henüz konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

ABD savcıları, 2021’de dört İranlı’yı Tahran’ın istihbarat görevlileri olmakla ve New York’ta yaşayan bir gazeteciyi kaçırma planı yapmakla suçlamıştı. Bu komplonun hedefindeki gazetecinin ismi açıklanmamıştı ancak Reuters haber ajansı bu kişinin Alinejad olduğunu doğrulamıştı.

Garland suikast planının ve kaçırma girişiminin hedefinin aynı kişi olduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan üç kişi hakkında yapılan suçlamaların “İran hükümetinin sponsorluğundaki cinayet, işkence ve dünya genelindeki İranlı aktivistleri temel hak ve özgürlüklerini savunmamaları için korkutma eylemlerinden oluşan rahatsız edici bir davranış modelinin” ardından geldiğini söyledi.

Savcılar 2021 yılındaki kaçırma planının başarısız olmasının ardından İranlı Amirov’un hedef hakkında Çek Cumhuriyeti ve Slovenya sakini Omarov’a bilgi verdiğini belirtti. Savcılara göre Omarov daha sonra bu bilgileri New York’un Yonkers bölgesinde yaşayan Mehdiyev’e gönderdi.

Savcılara göre Amirov ve Omarov daha sonra Mehdiyev’in 30 bin dolar nakit almasını sağladı, Mehdiyev parayı bir saldırı tüfeği ve mühimmat almak için kullandı. Daha sonra hedefin mahallesini 2022 Temmuz ayında birkaç gün içinde tespit etti. Ancak bir trafik ihlali nedeniyle durduruldu ve polis silahı bulunca tutuklandı.

Garland, 43 yaşındaki Amirov’un ABD dışında yakalandığını belirtti. Dün ABD’de gözaltına alınan Amirov’un ön duruşması bugün Manhattan’da federal mahkemede yapılacak. 38 yaşındaki Omarov bu ayın başında Çek Cumhuriyeti’nde yakalanmıştı. ABD Omarov’un sınırdışı edilmesini istiyor.

ABD, 2011 yılında Washington’daki Suudi Büyükelçi’ye İran tarafından suikast planı yapılmasıyla bağlantısı olduğunu söylediği bir kişiyi başkentte sık gittiği bir restoranda tutuklamıştı.

ABD’nin müttefiki olan Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin 1979’da devrildiği İslam Devrimi’nin ardından ABD-İran ilişkilerine düşmanlıklar damga vurmuştu.

Geçen yıllarda iki ülke İran’ın nükleer programı, bölgede vekil güçlere verdiği destek ve Mahsa Amini’nin ölümünün ardından protesto gösterilerini şiddetle bastırma politikası ilişkilerdeki gerilimi arttırdı.

İran Batı’yı ülkede ayaklanmaları kışkırtmakla suçluyor.

VOA tarafından geçilen ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Üç İranlı’ya Suikast Girişimi Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.