ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı

ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı

ABONE OL
20:25 - 16/09/2022 20:25
ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Maliye Bakanlığı, Rus bankalarının kullandığı MIR ödeme sistemiyle ilgili uyarıda bulundu. Bakanlık, MIR ödeme sistemini işleten Rusya’nın Ulusal Ödeme Kartı Sistemi’nin (NSPK), yaptırımlar dahilinde olmadığını hatırlattı ancak yine de ödeme sistemi aracılığıyla yaptırımları delme çabalarına dikkat çekti.

Bakanlık açıklamasında, sistemin Rusya’ya yönelik yaptırımlar listesinde bulunan kişilere ait para transferleri ve benzeri işlemlerde kullanılabileceği uyarısında bulundu. ABD Maliye Bakanlığı “NSPK’ya ait MIR ödeme sisteminin kullanılması için yeni anlaşan ya da anlaşmalarını genişleten Rusya toprakları dışındaki kurumlar Rusya’nın ABD’nin yaptırımlarını atlatma çabalarına destek verme riski taşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Rusya’ya yönelik yaptırım kararları çerçevesinde ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin, yaptırıma tabi herhangi bir işleme dair aracı ya da yardımcı olan kişi ve kurumlara da yaptırım uygulama yetkisine sahip olduğu hatırlatıldı. Bu noktada yaptırıma tabi olan kişilere mal, teknolojik destek, sponsorluk ve çeşitli yardımlar sağlamanın da bu kapsamda olduğu belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı, Rusya’nın MIR kart ödeme sistemini Rusya dışındaki genişletme çabalarına dikkat çekti ve Rusya’nın yaptırımlardan kaçınma girişimlerine destek verenlere karşı da yetkilerini kullanmaya hazır olduğunu ifade etti.

Sistem Türkiye’de de kullanılıyor

VISA ve Mastercard gibi uluslararası ödeme sistemleri Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılara başlamasının ardından uygulanan yaptırımlarla birlikte Rus bankalarıyla faaliyetlerine son vermişti.

Bunun üzerine Rusya kendi bankalararası ödeme sistemi olan MIR’i genişletme çabalarını hızlandırdı. VISA ve Mastercad benzeri bir ödeme sistemi olan MIR’le anlaşmalı olan Türk bankaları da bulunuyor. Türkiye’de devlet bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’la ve özel bankalar İş Bankası ve Denizbank da MIR ödeme sistemiyle çalışıyorlar.

Gürcistan Havayolları MIR ödeme sistemiyle bilet satışı yapıyor.

Ödeme sistemi özellikle tatil için Türkiye’yi tercih eden Rus turistlerin Türkiye’de konaklama bedelleri ve alışverişlerini ödemede kolaylık sağlıyor.

MIR ödeme sistemi Türkiye dışında Vietnam, Ermenistan, Özbekistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Tacikistan, Güney Osetya ve Abhazya’da kullanılıyor. Rus yetkililer bu yıl sonuna kadar sistemin İran, Mısır, Bahreyn gibi Ortadoğu ülkeleriyle Sri Lanka, Venezuela ve Kıbrıs’ta da çalışmaya başlaması için görüşmeler yürütüldüğünü belirtiyorlar.

Rusya Merkez Bankası’ndan karşı açıklama

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasının ardından Rusya Merkez Bankası’ndan da bir açıklama geldi. Rusya Merkez Bankası, MIR ödeme sistemini daha fazla ülkeye yayma konusunda kararlılık vurgusu yaptı.

Açıklamada “Yurtdışındaki ortaklarımızın MIR ödeme sistemine altyapılarını açmak kendi kararlarıdır. Bizler bu esnada, MIR ödeme sisteminin genişletilmesi için görüşmeler yapmak konusunda kararlıyız.” denildi.

VOA tarafından geçilen ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Türkiye’de de Kullanılan Rus Ödeme Sistemi MIR’le İşlem Yapanlara Uyarı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.