ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları

ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları

ABONE OL
11:43 - 27/10/2023 11:43
ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, Suriye’nin doğusunda İran destekli gruplar tarafından kullanılan iki tesisi vurduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve bağlı gruplar tarafından kullanılan iki tesise “meşru müdafaa saldırısı” düzenlendiğini kaydetti.

Lloyd, ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla gerçekleştirilen saldırının, Irak ve Suriye’deki ABD personeline yönelik devam eden bir dizi saldırıya misilleme niteliğinde olduğunu bildirdi.

Açıklamada, “Bu meşru müdafaa saldırıları, 17 Ekim’de başlayan ve İran destekli milis gruplar tarafından Irak ve Suriye’deki ABD personeline yönelik devam eden ve çoğunlukla başarısız olan bir dizi saldırıya yanıt niteliğindedir. Bu saldırılar sonucunda bir ABD vatandaşı paralı asker, sığındığı yerde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiş; 21 ABD personeli ise hafif yaralanmış ancak hepsi görevlerine geri dönmüştür” denildi.

Başkan’ın ABD personelinin güvenliğinden daha yüksek bir önceliğinin olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Biden’ın bugünkü eylemi, ABD’nin bu tür saldırılara müsamaha göstermeyeceğini ve kendisini, personelini ve çıkarlarını savunacağını açıkça ortaya koymak için yönettiği” vurgulandı.

“ABD güçlerine yönelik saldırılar devam ederse, gerekli tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğiz”

ABD’nin “çatışma peşinde olmadığını ve daha fazla çatışmaya girme niyeti ya da arzusu olmadığını” belirten Lloyd, “Ancak ABD kuvvetlerine yönelik İran destekli bu saldırılar kabul edilemezdir ve durdurulmalıdır. İran elini gizlemek ve kuvvetlerimize yönelik bu saldırılardaki rolünü inkar etmek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz. İran bağlantıları tarafından ABD güçlerine yönelik saldırılar devam ederse, halkımızı korumak için gerekli tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan saldırının “dar kapsamlı meşru müdafaa saldırıları olduğunu ve ABD personelini korumak için yapıldığını” yineleyen Lloyd Austin, “Bu saldırılar İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmadan ayrı ve farklıdır ve İsrail-Hamas çatışmasına yönelik yaklaşımımızda bir değişiklik teşkil etmemektedir. Tüm devletleri ve devlet dışı oluşumları daha geniş bir bölgesel çatışmaya yol açacak eylemlerde bulunmamaya çağırmaya devam ediyoruz” dedi.

“İki F-16 uçağıyla saldırı gerçekleştirildi”

Reuters haber ajansı, ABD ve koalisyon güçlerinin geçtiğimiz hafta içinde Irak ve Suriye’de İran destekli güçler tarafından en az 19 kez saldırıya uğradığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün Birleşmiş Milletler’de yaptığı açıklamada, İsrail’in Hamas’a yönelik saldırısının durmaması halinde ABD’nin “bu ateşten kurtulamayacağını” söyledi.

Reuters’a konuşan bir ABD savunma bakanlığı yetkilisi, ABD hava saldırılarının bugün yerel saatle 04:30’da Irak sınırındaki Suriye kasabası Ebu Kamal yakınlarında ve iki F-16 savaş uçağı tarafından hassas mühimmat kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, Biden’ın İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e Tahran’ı Ortadoğu’daki ABD personelini hedef almaması konusunda bir uyarı mesaj gönderdiği bildirilmişti.

VOA tarafından geçilen ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran tesislerine “meşru müdafaa” saldırıları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.