ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu

ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu

ABONE OL
11:40 - 20/12/2023 11:40
ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanlığı Kızıldeniz’de İran’ın desteklediği Husiler’in uluslararası gemilere karşı saldırılarının artması karşısında uluslararası görev gücü oluşturulduğunu açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Husiler’in yabancı terör örgütü listesine alınması seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.

Yemen’de başkent Sana dahil geniş toprakları kontrol eden Husiler, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonra yaşanan süreçte insansız hava araçları ve füzelerle Kızıldeniz’den geçen uluslararası gemileri hedef alıyor.

Bu saldırıların bazılarında gemiler hasar gördü, uluslararası nakliye şirketleriyse gemilerine güvenlik sorunu çözülene kadar Babülmendep Boğazı’na girmemeleri talimatını verdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Bahreyn’deki temaslarının ardından açıkladığı çok uluslu yeni görev gücünün adı Operation Prosperity Guardian (Refah Muhafızı Operasyonu).

Yeni görev gücü kapsamında askeri gemilerin belirli bir gemiye eşlik etmesi beklenmiyor; ancak askeri gemilerin mümkün olduğu kadar fazla sayıda gemiye genel koruma sağlamak amacıyla konumlanması bekleniyor.

Husiler meydan okuyor

Husiler’in baş müzakerecisi ve sözcüsü Muhammed Abdülselam ise ABD’nin uluslararası koalisyonuna meydan okuyarak İsrail bağlantılı gemileri Yemen açıklarında hedef almaya devam edeceklerini söyledi.

Husi yetkilisi sosyal medya platformu X’ten paylaştığı mesajda, “Amerika’nın oluşturduğu koalisyonun amacı İsrail’i korumak ve denizi herhangi bir gerekçe olmadan askerileştirmek. Bu koalisyon Yemen’in Gazze’ye destek için meşru operasyonlarına devam etmekten alıkoymayacak” dedi.

Uluslararası nakliye şirketi Maersk Salı günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz dışında günlerdir bekleyen gemilerini Afrika üzerinden daha uzun ve daha az verimli olan Ümit Burnu üzerinden gönderme kararı aldığını belirtti.

Yeni görev gücünde hangi ülkeler var?

Oluşturulan yeni görev gücüne İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya katılmış durumda.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın geçtiğimiz hafta temaslarda bulunduğu Suudi Arabistan şu an için görev gücünde yer almıyor.

Yeni görev gücünün koordinasyonundan, 2022 yılında Kızıldeniz, Aden Körfezi’nde deniz güvenliğini arttırmak için oluşturulan Birleşik Görev Gücü 153 sorumlu olacak.

Amerikalı yetkililer Washington’ın görev gücüne başka ülkelerin katılması için görüşmeleri sürdürdüğünü belirtiyor.

Husiler terör örgütü listesine mi alınacak?

ABD’li yetkililer Husiler’in yabancı terör örgütleri listesine (FTO) alınması seçeneğinin değerlendirildiğini bir süredir ifade ediyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Salı günü Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında bu konuda henüz bir karar alınmadığını söyledi.

ABD Husiler’i yabancı terör örgütleri listesinden 2021 yılında çıkarmıştı.

AP’nin haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Kızıldeniz’de saldırıları arttıran Husiler’e karşı yeni görev gücü: Refah Muhafızı Operasyonu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.