ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı

ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı

ABONE OL
00:27 - 06/03/2024 00:27
ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ile Hamas arasında 5 aydır süren çatışmalara Ramazan öncesi 6 hafta ara vermeyi hedefleyen ateşkes için çabalar sadece Kahire’de değil ABD’nin başkenti Washington’da da sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda da bugün yoğun mesai vardı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, arabulucu konumundaki Katar’ın Başbakanı Muhammed El Sani ve İsrail Savaş Kabinesi yetkilisi Benny Gantz ile ayrı ayrı görüştü.

El Sani ile görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Blinken İsrail’e, Gazze’ye daha fazla yardım yapılmasına izin vermesi çağrısında bulundu.

Blinken, “İsrail, ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmak için mümkün olan her yolu, her yöntemi azami ölçüde kullanmalıdır” dedi.

İsrail’in Gazze’ye daha fazla geçiş kapısı açması ve yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlaması çağrısında bulunan Blinken, “Bu konuda her gün baskı yapmaya devam edeceğiz çünkü mevcut durum kabul edilebilir değil” dedi.

Blinken’ın İsrailli yetkili Benny Gantz ile ilgili görüşmesine ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’dan geldi.

Miller, İsrail’in Gazze’ye daha fazla yardım girmesine izin vermek için acilen harekete geçmesi gerektiğini, Blinken’ın Gantz’a “oldukça açık” bir şekilde söylediğini belirtti.

Günlük basın brifinginde konuşan Miller, Gazze’deki insani durumu “korkunç” olarak tanımladı; Bakan Blinken’ın “sahadaki durumun ciddiyeti ve mümkün olan en kısa sürede acilen yardım ulaştırılması için ilgili herkesin daha fazlasını yapması gerektiği konusunda oldukça doğrudan ve açık sözlü” olduğunu söyledi.

Miller, bazı İsrailli bakanların Gazze’ye un sevkiyatını engellediğini ve yardımın geçişini engelleyen protestocuları desteklediğini gördüklerini de belirtti; ABD’nin görüşmede bu eylemlere dikkat çektiğini kaydetti.

Miller da Washington’un artık İsrail’in Gazze’ye yeni bir sınır kapısı açmasını istediğini ve bunun gerçekleşmesi için İsrailli muhataplarıyla doğrudan temas halinde olduğunu belirtti; bu temaslar arasında Blinken’in Gantz ile yaptığı görüşmenin de yer aldığını söyledi.

Blinken ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı dışında gazetecilere konuşan Gantz ise “Toplantı çok iyiydi” dedi; İsrail’in daha fazla yardım girmesi için başka bir sınır kapısı açıp açmayacağına ilişkin sorulara yanıt vermedi.

ABD’ye göre anlaşma hala mümkün, sorumluluk Hamas’ta

Miller, Gantz ile Kahire’dedeki ateşkes görüşmelerini de ele aldığını söyledi; ancak ayrıntı vermekten kaçındı.

İsrail’in başlıca siyasi ve askeri destekçisi ve görüşmelerin arabulucularından biri olan Washington da sorumluluğu doğrudan Gazze’nin yöneticilerine yükledi.

ABD Başkanı Joe Biden da bugün, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasını öngören anlaşmanın sağlanmasının Hamas’ın elinde olduğunu söyledi.

Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda her şey Hamas’ın elinde. İsrailliler işbirliği yapıyor. Mantıklı bir teklif yapıldı” dedi.

ABD Başkanı, çatışmaların Ramazan ayına kadar devam etmesi gibi bir durumun çok tehlikeli olacağını da vurguladı.

Blinken da sabah saatlerinde Katar Başbakanı Muhammed El Sani görüşmesinde, Başkan Biden ile benzer açıklamalarda bulunmuş; “Bu ateşkese katılmaya hazır olup olmadığı konusunda karar vermek Hamas’a düşüyor” demişti

Hamas’a İsrail ile “acil ateşkesi” kabul etmesi çağrısında bulunan Blinken, “Rehineleri evlerine getirebilecek, çaresizce ihtiyaç duyan Filistinliler’e ulaşan insani yardım miktarını önemli ölçüde arttırabilecek ve kalıcı bir çözümün koşullarını oluşturabilecek acil bir ateşkes fırsatımız var” ifadelerini kullanmıştı.

Katar Başbakanı El Sani de “bu anlaşmanın gerçekleşmesi için ısrarcı olacakları” sözünü vermiş; “Barış getirme çabalarını baltalamaya çalışan kim olursa olsun, biz barış getirmek istiyoruz, insani acıların sona erdiğini görmek istiyoruz, rehinelerin ailelerine kavuştuğunu görmek istiyoruz” diye konuşmuştu.

VOA tarafından geçilen ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den İsrail’e Gazze’ye yardımı arttırmak için “acilen harekete geçmesi” çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.