ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım

ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım

ABONE OL
20:30 - 18/10/2023 20:30
ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanlığı, Hamas’ın Gazze ve başka ülkelerde bulunduğu belirtilen 10 üyesi ve maddi destekçilerini hedef alan yaptırım açıkladı. Açıklamada yaptırım getirilen kişi ve şirketlerin bulunduğu ülkeler arasında Türkiye, Sudan, Cezayir ve Katar da sayıldı.

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin (OFAC) yaptırım getirdiği kişi ve şirketlerin Hamas’ı desteklediği ve “Hamas’ın terör eylemleri ve İsrail’e yönelik saldırısı gibi eylemleri gerçekleştirmesini sağladığı” belirtildi.

Maliye Bakanlığı yaptırımların “Filistinliler’i değil Hamas’ı ve onun destek ağını hedef aldığının” altını çizdi.

Hamas’ın rehin aldığı tüm kişileri derhal serbest bırakması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “ABD Hamas’ın terör faaliyetlerini sekteye uğratmak için elindeki tüm araçları kullanmaktan çekinmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

“Katar’da gizli bir Hamas yatırım portföyü”

ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırımlara ilişkin ayrıntılı açıklamasında, merkezi Katar’da bulunan ve İran rejimiyle bağlantılı olduğu belirtilen “gizli bir Hamas yatırım portföyündeki” varlıkları yöneten üyeleri; önemli bir Hamas komutanının ve Gazze’de bulunan sanal para operatörünün hedef alındığı kaydedildi.

Açıklamada ABD’nin bugüne kadar, “terör ve terörün İran rejimi ve Hamas, Hizbullah gibi ona bağlı unsurlar tarafından finansmanıyla bağlantılı” yaklaşık 1000 kişi ve kurumun hedef alındığı belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı, Hamas’ın İran’dan aldığı fonların dışında, “küresel yatırım portföyünün” yüz milyonlarca doları bulan malvarlığı üzerinden büyük miktarda gelir elde ettiği ve bu şirketlerin Sudan, Cezayir, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösterdiğini kaydetti.

“Hamas’ın portföyündeki şirketler meşru şirket görünümü altında faaliyet gösterdi”

Açıklamada, “Hamas’ın portföyündeki şirketler meşru şirket görünümü altında faaliyet göstermiş ve temsilcileri Hamas’ın varlıklar üzerindeki kontrolünü gizlemeye çalışmışlardır” denildi.

“Bu yatırım ağı, Hamas’ın üst düzey yönetimi tarafından yönlendirilmekte ve Gazze’deki Filistinliler zor yaşam koşulları ve ekonomik koşullar içinde mücadele ederken, Filistinliler üst düzey Hamas yetkililerinin lüks içinde yaşamasına imkan vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Hamas bağlantılı olduğu iddia edilen ve Hamas’ın Türkiye ve Cezayir’deki “yatırım ağının” parçası olduğu belirtilen kişilerin adları şu şekilde sıralandı:

Amer Kamal Sharif Alshawa

Ahmed Sadu Jahleb (Jahleb)

Walid Mohammed Mustafa Jadallah (Jadallah)

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, Türkiye’de bulunduğu belirtilen Alshawa’nın Trend GYO ‘nun CEO’su olduğu ve Hamas’ın yatırım portföyü şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yaptığı kaydedildi.

Yine Türkiye’de bulunan Jahleb’in de Hamas’ın yatırım portföyü sekreterliği yaptığı ve Hamas’ın kontrolündeki şirketler için çeşitli faaliyetleri koordine ettiği belirtildi.

Yellen: “Hamas’ın maddi destekçilerini hedef almak amacıyla hızlı ve kararlı adım atıyoruz”

Hamas ABD, İsrail ve Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde bulunuyor.

ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırım açıklaması Başkan Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştüğü güne rastladı.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, “ABD çocuklar dahil İsrailli sivillerin gaddarca katledilmesinin ardından Hamas’ın maddi destekçilerini ve finansmanını hedef almak amacıyla hızlı ve kararlı adım atıyor. Hamas’ın İsrail halkına yönelik mezalim işlemek ve terörize etmek için para toplama kabiliyetini elinden almak için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Hamas’ın Türkiye ve Katar dahil çeşitli ülkelerdeki maddi destekçilerine yaptırım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.