ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı

ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı

ABONE OL
12:49 - 26/03/2024 12:49
ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen hafta Moskova’da meydana gelen ve 139 kişinin hayatını kaybettiği saldırı öncesi Rusya’daki Amerikan vatandaşlarını uyaran Washington, bu sefer de Fransa’daki vatandaşları için bir güvenlik uyarısı yayınladı.

ABD’nin Paris Büyükelçiliği’nden yapılan uyarıda, Fransa’daki vatandaşların, “hava limanları, toplu taşıma araçları, ibadet yerleri, turistik mekanlar, okullar, spor alanları ve diğer büyük ticari merkezler dahil olmak üzere halka açık alanlarda güvenliğin arttığını görecekleri” belirtildi.

Büyükelçiliğin gönderdiği mesajda şu uyarılar yer aldı: “Fransız yetkililer, organize gruplardan ve radikal bireylerden gelen terör tehditlerini aktif olarak izliyor. Saldırılar çok az uyarıyla veya hiç uyarı yapılmadan gerçekleşebilir; turistik yerleri, önemli spor ve kültürel etkinlikleri ve çok sayıda sivilin ilgisini çeken diğer kamusal alanları hedef alabilir. Kalabalık ve popüler turistik bölgeleri ziyaret edenlerin çevrelerine özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.”

ABD vatandaşlarının herhangi bir şüpheli durumu “17 veya 112’yi arayarak kolluk kuvvetlerine bildirmeleri” tavsiye edilen elçilik mesajında vatandaşlara, “Gösterilerden ve yoğun polis faaliyetinin olduğu bölgelerden kaçınmaları, büyük toplantıların veya protestoların yakınında dikkatli olmaları, yerel medyayı dikkatle izlemeleri, çevrelerinden haberdar olmaları, düşük profil izlemeleri, yakınlarına güvenlikleriyle ilgili sürekli bilgi vermeleri” çağrısında bulunuldu.

Sosyal medyada korkulu paylaşımlar

ABD’nin aynı uyarıyı Moskova saldırısı öncesi yapması Fransızlar üzerinde korku yarattı. Sosyal medyada elçilik uyarısını paylaşan kullanıcılar, “sıra Fransa’da mı?” sorusunu yöneltti. Bir sosyal medya kullanıcısı, elçilik mesajını “ABD bir terör saldırısı uyarısında bulunduğunda, onu ciddiye almak gerektiğini öğrendik” notuyla paylaştı. Bazı kullanıcılar da, bunların “rutin güvenlik uyarıları” olduğunu belirterek halkı sakinleştirmeyi tercih etti.

ABD Büyükelçiliği’nin uyarısı, Fransız hükümetinin Cuma akşamı Moskova’da gerçekleşen terör saldırısının ardından “Vigipirate ulusal güvenlik alarm sistemini” en yüksek seviyeye çıkarmasının ardından geldi.

Fransız İçişleri Bakanı da uyardı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, konuk olarak katıldığı ülkenin en büyük kamu televizyonu France 2’de “terör tehdidi” konusunda halkı bilgilendirdi. Bakan Darmanin, Moskova saldırısını üstlenen IŞİD Horasan grubunun, Fransız topraklarına yönelik saldırı girişimlerinde bulunduğunu ancak bu girişimlerin istihbarat birimleri tarafından engellendiğini açıkladı.

Darmanin, “2020’den bu yana 14 saldırıyı önledik ve her iki ayda bir, eylem gerçekleştirecek kişileri tutukluyoruz. Fransa’da hiçbir zaman bu kadar çok sayıda saldırı engellemedik” dedi. Fransız bakan ülkede halen 5 bin şüphelinin terör fişine kayıtlı olduğunu ve bunlardan 1040’ının “terörist örgütlerle bağlantıları” nedeniyle sınır dışı edildiğini açıkladı.

Başbakan Gabriel Attal da, Fransa’nın üzerindeki tehditlerin ağırlaştığını dile getirerek, yıl başından bu yana iki saldırı planının bozulduğunu açıkladı. Attal, “İslamcı terör karşısında her yerde gereken her türlü önlemi alacağız” dedi.

Cuma günü Moskova’ya düzenlenen ve 139 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni toplayarak, Vigipirate adlı terörle mücadele ulusal planını, “maksimum seviyeye” yükseltmeye karar verdi.

Uzun süredir terör tehdidi karşısında önlemler alan Fransız hükümeti, 26 Temmuz-11 Ağustos arasında Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi, “terör tehdidini ciddiye aldığını ve onu kontrol etme becerisine sahip olduğunu” göstermek istiyor.

İtalya’da Paskalya alarmı

Fransa’nın ardından, İtalya da güvenliği artıran önlemler alınacağını açıkladı. İtalyan Ulusal Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü yaptığı toplantının ardından, bu hafta sonu, Paskalya kutlamalarının yapılacağı “Kutsal Hafta” etkinlikleri çevresindeki güvenliği artırmaya karar verdi.

İtalya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “insanların en fazla toplandığı ve transit geçtiği yerlerin yanı sıra, Vatikan ve civarındaki hassas bölgelerde de yüksek dikkat gösterilerek, hem gözetleme hem de kontrollerin artırılacağı” belirtildi.

Roma’da bu hafta sonu, Papa Francis’in Paskalya kutlamaları dolayısıyla yoğun bir etkinlik programı var.

VOA tarafından geçilen ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Fransa’daki vatandaşları için terör uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.