ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması

ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması

ABONE OL
09:26 - 31/10/2021 09:26
ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü görüşeceğini açıkladı. Yetkiliye göre, Biden görüşmede Erdoğan’a, “aceleyle” yapılan davranışların ilişkilere fayda getirmeyeceği mesajını verecek

Biden’ın programıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, G20 zirvesi için Roma’da bulunan Biden ve Erdoğan arasındaki görüşmenin yarın sabah yapılacağını açıkladı.

Daha önce hem Türk yetkililerden hem de Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda, görüşmenin Glasgow’daki İklim Zirvesi sırasında olmasının planlandığı belirtilmişti.

Yetkili, görüşmede Biden’ın, Erdoğan’a, aceleyle yapılan her türlü eylemin ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere fayda sağlamayacağı uyarısında bulunacağını kaydetti. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Biden, Erdoğan’la görüşmesinde, ilişkilerde krizlerden kaçınılması gerektiği mesajının da altını çizecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’de 4 yıldır tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak çağrıda bulunan 10 ülkenin diplomatik temsilcisinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıklaması ilişkilerde yeni gerilim yaratmıştı. Daha sonra 10 temsilcinin, “devletlerin içişlerine karışılmaması” hükmünü içeren Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine bağlı kaldıklarını belirten bir açıklama yayınlamaları ve Erdoğan’ın da bu açıklamayı olumlu karşıladığının beyan edilmesi üzerine kriz sona erdirilmişti.

Amerikalı yetkili, “Başkan elbette ileride bunun gibi krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini ve aceleci davranışların ABD-Türkiye ortaklığına ve ittifakına fayda sağlamayacağını belirtecek” dedi.

Erdoğan tehdidini hayata geçirip diplomatları sınırdışı etmiş olsaydı, bu ikili görüşmenin yapılmasının da tehlikeye girmiş olacağını söyleyen yetkili, “Eğer (diplomatları) sınırdışı etseydi bu görüşmemizin hayata geçebileceğinden açıkçası emin olmazdım” ifadesini kullandı.

Yetkilinin aktardığına göre ayrıca, Biden-Erdoğan görüşmesinde Ankara’nın F-16 uçakları için yapmış olduğu talep dahil Türkiye ve ABD arasında savunma alanındaki ilişkiler masaya yatırılacak. Görüşmede S-400 geriliminin yanında, Suriye ve Libya gibi bir dizi bölgesel konu da ele alınacak.

Reuters, Türkiye’nin ABD’ye 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı ve envanterindeki uçaklar için de yaklaşık 80 modernizasyon kiti için talepte bulunduğunu bildirmişti.

Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle çıkarıldığı F-35 uçakları programından uğradığı kaybın telafi edilmesini istiyor. ABD yönetimi tarafından bu programdan çıkarılmasının adil olmadığını savunan Türk yetkililer, F-35 için yaptıkları 1,4 milyar dolarlık ödemeye atıfta bulunarak, Amerika’dan, ya bu miktarın iadesi ya da F-16 gibi başka ürünlerle karşılanmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Biden’la yapacağı görüşmenin ana konusunun F-35 programı olacağını söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden Avrupa yolundayken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin artık F-35 programının bir parçası olmadığını hatırlatarak, “F-16 konusunda da ülkelerin savaş uçağı ve ilgili ekipman alım talebinde nasıl bulunacaklarına ilişkin uzun yıllardır uygulanan bir süreç var. Türkiye de bu süreçte” açıklamasını yapmıştı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby de, hafta içinde verdiği bir basın brifinginde, “Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının farkındayız” demişti.

Ancak Kongre’de Türkiye’ye F-16 satışına itirazlar var. Kongre üyeleri, Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 uçakları satmamaya çağırmış ve Türkiye’nin Rus füze savunma sistemleri satın alarak “hasım gibi davrandığı” gerekçesiyle Ankara’ya bu türden herhangi bir satışı engelleyecekleri tehdidinde bulunmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet Çarşamba günü Ankara’da temaslarda bulunmuş, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da telefon görüşmesi yapmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Biden-Erdoğan Görüşmesi Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.