ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması  

ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması  

ABONE OL
23:27 - 24/10/2022 23:27
ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı dört Çin vatandaşını Pekin adına casusluk yapmaya teşebbüs etmek, iki Çin vatandaşını da Çin’in teknoloji şirketi Huawei’ye yönelik yargılamayı engellemeye çalışmakla suçladı.

Adalet Bakanı Merrick Garland ve FBI Başkanı Christopher Wray bugün düzenledikleri basın toplantısında davaya ilişkin ayrıntıları kamuoyuyla paylaştı.

Washington uzun süredir Pekin’i ABD’nin siyasi işlerine karışmak, bazı gizli bilgileri ve fikri mülkiyeti çalmakla suçluyordu.

Savcılar dört Çin vatandaşının uzun vadeli bir istihbarat kampanyası olarak adlandırılan bir faaliyet içinde olduklarını belirtti.

11 Çin vatandaşı hakkında da ABD’de bulunan bir kişinin taciz edilmesi ve Çin’e dönmeye zorlanması dahil olmak üzere çeşitli suçlardan iddiname hazırlandığı kaydedildi. Pekin’in buna “Operasyon Tilki Avı” adını verdiği belirtildi.

Huawei davasına müdahale iddiası

Çin vatandaşı Guochun He ve Zheng Wang, uluslararası telekomünikasyon şirketine yönelik dava sürecine müdahale etmeye çalışmakla suçlandı. İki kişinin Çin istihbarat görevlisi olduğundan şüpheleniliyor. Adalet Bakanlığı iki kişi hakkında yakalama kararı çıkardı.

Mahkeme belgelerinde şirketin adı verilmedi ancak Adalet Bakanlığı yetkilileri bu kişilerin müdahale etmeye çalıştıkları davanın Çin’in teknoloji şirketi Huawei aleyhinde açılan dava olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Merrick Garland düzenlediği basın toplantısında, “Adalet Bakanlığı yabancı bir gücün demokrasimizin dayalı olduğu hukukun üstünlüğüne zarar verme girişimlerini tolere etmeyecek” dedi.

Huawei şirketi 2018 yılında ABD yaptırımlarının hedefi olan İran’daki faaliyetleri konusunda HSBC ve başka bankaları yanlış yönlendirmekle suçlanmıştı.

2020 yılında da Amerika’nın altı teknoloji şirketinden ticari sırları çalmaya yönelik komplo kurmak ve İran’a 2009 yılında hükümet karşıtı protestolar sırasında göstericilerin izlenmesine yardımcı olmak dahil olmak üzere teknoloji şirketi hakkında başka suçlamalar da dava dosyasına eklenmişti. Şirketse hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Huawei sözcüsünden ya da Çin Büyükelçiliği’nden suçlamalarla ilgili bir açıklama gelmedi.

“Para karşılığı davaya ilişkin gizli bilgi elde etmeye çalıştılar”

Çin vatandaşları He ve Wang hakkındaki suç duyurusunda bu kişilerin davada tanıklar, deliller ve şirketin karşı karşıya kalabileceği olası yeni suçlamalara ilişkin gizli bilgi elde etmeye çalıştıkları iddia edildi.

Bunun için ABD’de güvenlikle ilgili bir devlet dairesinden Çin adına casusluk yapmalarına yardımcı olabileceğini düşündükleri bir kişiyle çalışma teşebbüsünde bulundukları ileri sürüldü.

Suç duyurusuna göre bu kişi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) denetimi altında ABD için çifte ajan olarak görev yapıyordu.

2021 yılı Ekim ayından bu yana He ve Wang’ın bu kişiye, Adalet Bakanlığı’nın şirkete yönelik dava ve soruşturma konusunda gizli bilgi karşılığında, 14 bin dolar paranın yanı sıra 600 dolar değerinde mücevher verdiği belirtiliyor.

Suç duyurusuna göre, He ve Wang Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasına ilişkin kamunun erişiminin olmadığı bilgilere ilk kez 2019 yılında ulaşmaya çalıştı. İki Çin vatandaşının bu yöndeki faaliyetleri 2021 yazında yoğunlaştı.

Mahkeme kayıtlarında GE-1 olarak adlandırılan çifte ajanın iki Çin vatandaşına ilettiği bir belgenin federal yetkililerin Huawei şirketinin Çin’de bulunan yöneticilerinin tutuklanması planına işaret ettiği belirtiliyor.

Bu belge karşılığında Çin vatandaşı He’nin GE-1’e 41 bin dolar bitcoin’le ödeme yaptığı kaydediliyor.

VOA tarafından geçilen ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den 4 Çin Vatandaşına Casusluk Suçlaması   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.