ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor?

ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor?

ABONE OL
20:57 - 21/02/2024 20:57
ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da bazı öğrenciler, saç stillerini de kapsayan kıyafet yönetmeliklerini, kültürel ve dini kimliklerini inkar etme girişimleri olarak kabul ediyor.

Saç stilleriyle ilgili okul kuralları en çok, bu hafta lise yöneticilerinin, saçını kesmeyi reddettiği için siyah bir genci cezalandırmaya devam edip edemeyeceklerini belirleyecek duruşmanın yapılacağı Teksas eyaletinde tartışılıyor. Uzun saçlarını başının tepesinde bağlayarak kullanan 18 yaşındaki siyah öğrenci Darryl Georges, eğitim yılının başından beri sınıfından uzak tutuluyor.

Perşembe günü Teksas’ın Anahuac kentindeki eyalet mahkemesinde görülecek duruşmada, Darryl George’un lisesinin erkek öğrencilerin saçlarının uzunluğunu sınırlayan kıyafet kısıtlamaları yoluyla ırk temelli saç ayrımcılığını yasaklayan CROWN Yasası’nı ihlal edip etmediğine karar verilecek. Kararın, birçok bölgenin benzer politikalara sahip olduğu bir eyalette emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Okul idarecileri için katı kıyafet kuralları, tekdüzelik ve disiplini teşvik eden araçlar olarak kabul ediliyor. Ancak muhalifler, bu kuralların beyaz olmayan öğrencileri orantısız bir şekilde etkilediğini ve cezaların öğrencilerin eğitim sürecini aksattığını savunuyor.

Teksas’taki birçok okul, baskılar karşısında sadece erkeklere yönelik saç uzunluğu kurallarını kaldırırken yüzlerce okul bölgesi, kıyafet yönetmeliklerinde bulunan saç stili kısıtlamalarını sürdürüyor.

Hükümet Sorumluluk Dairesi’nin Ekim 2022 tarihli raporuna göre, katı kıyafet yönetmelikleri uygulayan okullarda, öğrencileri öğrenimden alıkoyan uzaklaştırma ve okuldan atma gibi cezaların oranı daha yüksek. Raporda, ABD Eğitim Bakanlığı’na okulların daha adil kıyafet yönetmelikleri tasarlamalarına yardımcı olacak kaynaklar sağlama çağrısında bulunuldu.

Bazıları, devlet okullarındaki katı kıyafet yönetmeliklerinde, kölelik dönemine kadar uzanan, siyahların dış görünüşünü kontrol etmeye yönelik ırkçı çabaların izlerini görüyor. 1700’lü yıllarda Güney Carolina’nın “Zenci Yasası,” siyahların “sosyal statülerinin üzerinde” giyinmelerini yasadışı hale getirmişti. Köleliğin kaldırılmasından çok sonra bile siyah Amerikalılar beyaz, Avrupalı güzellik standartlarına ve normlarına uygun bakım alışkanlıklarını benimsemedikleri için damgalanmaya devam etmişti.

Örgüler ve diğer saç stilleri birçok siyah Amerikalı için kültürel önem taşıyor. Tarihçiler, saç örgülerinin Afrika toplumları arasında kabile aidiyetini ya da evlilik durumunu belirlemek de dahil bir iletişim yöntemi olarak kullanıldığını; köleler için güvenlik ve özgürlüğün ipuçları olduğunu söylüyor. Ancak pek çok siyah Amerikalı kıvırcık saçlarını düzleştirmeleri ya da kısa kestirmeleri yönünde baskı hissediyor.

Araştırmalar, ister işyerlerinde, ister sosyal kulüplerde veya okullarda olsun, bu tür güzellik normlarının ve bakım standartlarının siyahlara ve diğer beyaz olmayan insanlara fiziksel, psikolojik ve ekonomik zarar verdiğini gösteriyor.

Syracuse Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Profesör Courtney Mauldin, kıyafet yönetmeliklerinin onlarca yıl öncesine dayanan düzenlemeler üzerine inşa edildiğini ve bunun da, bu yönetmeliklerin neden genellikle karmaşık olduklarını açıkladığını söyledi.

“Okullar siyah çocuklar düşünülerek tasarlanmadı” diyen Profesör Mauldin, “Eğitim sistemini kuranların hepsi, okulların nasıl olacağını ve amaçlarını belirleyen beyaz adamlardı. Bunlardan biri de uyum sağlamaktı. Bu, aslında 1800’lerde ortaya atılan temel fikirlerden biridir” şeklinde konuştu.

Öğrenciler ve destekçileri bazı yönetmeliklere karşı çıkmada başarı sağladı

2017 yılında, o yıl 15 yaşında olan siyah ikizler Deanna ve Mya Cook, Massachusetts’teki okullarında uzun örgüler taktıkları için cezalandırılmıştı. Kız kardeşlere saçlarının okul kıyafet yönetmeliğine uygun olmadığı söylenmişti. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) Massachusetts şubesi şikayette bulunmuş ve eyalet başsavcısı, kaynak saçların ve diğer saç modellerine karşı okul politikalarının ırk ayrımcılığı yasalarını ihlal ettiğini kaydetmişti.

Şu anda 22 yaşında olan ve Massachusetts Dartmouth Üniversitesi’nden yeni mezun olan Mya Cook, “Saçınız yüzünden başınızın belaya girmesini beklemezsiniz. Ama biz bunun olduğunu görüyoruz. Yöneticiler öğrencilere misilleme yapabiliyor ve bunu bir kontrol ve baskı biçimi olarak kullanabiliyor. Ortada bir politika olmadığı için de yaptıkları yanlarına kâr kalıyor” şeklinde konuşuyor.

Hükümet Sorumluluk Dairesi’nin raporuna göre, siyah ve Latin kökenli öğrencilerin oranının daha yüksek olduğu okulların katı kıyafet kuralları uygulama olasılığı daha yüksek. Güney eyaletlerinde okulların katı kıyafet kuralları uygulama olasılığı de ABD’nin kuzeydoğusundakilere göre iki kat daha fazla. Rapora göre Teksas, Oklahoma, Arkansas ve Louisiana’yı kapsayan güney eyaletlerinde devlet okullarının yüzde 71’i, katı kıyafet kurallarına sahip ve bu, ABD genelindeki en yüksek oran.

Okul bölge müdürlükleri, katı kıyafet kurallarının akademik performansı arttırdığını, disiplini ve iyi hijyeni teşvik ettiğini, dikkat dağıtıcı unsurları sınırlandırmaya yardımcı olduğunu savunuyor.

Darryl George, Ağustos ayının sonundan bu yana ya okul içi uzaklaştırma cezası alıyor ya da okul dışı bir disiplin programına katılıyor. Ailesi dini muafiyet talebinin reddedildiğini, saç örgülerinin kültürel bir öneme sahip olduğunu savunuyor.

George’un ailesi, Teksas Eğitim Dairesi’ne resmi şikayette bulundu; okul bölgesiyle Teksas Valisi Greg Abbott ve Başsavcı Ken Paxton’a karşı federal medeni hak davası açtı. Davalar, Teksas eyaletinin ve eğitim müdürlüğünün, ırk temelli saç ayrımcılığını yasaklayan ve Eylül ayında Teksas’ta yürürlüğe giren CROWN Yasası’nı uygulamada başarısız olduğunu iddia ediyor.

CROWN Yasası’nı savunan Demokrat Partili Temsilcisi Meclisi Üyesi Bonnie Watson Coleman, öğrencilerden tekdüzelik uğruna saç stillerini değiştirmelerini istemenin ırkçılık olduğunu söyledi.

Coleman, “Öğrenme ve sınıfta oturma kabiliyetinizle, akademik olarak başarılı olma kabiliyetinizle hiçbir ilgisi olmayan bu gereksiz ayrımcılıkla karşı karşıya kalmak yanlıştır” dedi.

Aynı lise 2020 yılında da siyah bir erkek öğrenciye okula dönmek ya da mezuniyet törenine katılmak için saçlarını kesmesi gerektiğini bildirmişti. Son yıllarda Teksas’taki diğer bazı liseler de siyah öğrencilere saçlarının kıyafet kurallarını ihlal ettiği beyanında bulundu. ACLU, Magnolia Bağımsız Okul Bölgesi de dahil olmak üzere birkaç dava açmış ve saç kısıtlamaları, kıyafet yönetmeliğinden kaldırılmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’deki okullarda disiplin sağlamayı amaçlayan kıyafet kuralları siyahlara karşı ayrımcılık mı yapıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.