ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde

ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde

ABONE OL
20:52 - 13/09/2022 20:52
ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon verisi açıklandı. Buna göre TÜFE olarak isimlendirilen tüketici fiyat endeksi yıllık bazda Ağustos ayında yüzde 8,3 oldu. Genel beklenti yüzde 8,1 civarındaydı.

ABD’de enflasyon oranı her ne kadar Temmuz ayında 8,5’ten 8,3’e gerilemiş olsa da düşüş beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan yıllık enflasyon hala ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıllık yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyrediyor.

ABD’de yıllık çekirdek enflasyon da Ağustos ayında yıllık olarak yüzde 6,3 şeklinde gerçekleşti. Buradaki beklenti de yüzde 6,1 şeklindeydi. Aylık çekirdek enflasyon Ağustos ayında yüzde 0,6 oldu.

Enflasyonun özellikle barınma, gıda ve ilaç fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı; buna karşın akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün de enflasyon verisine olumlu yönde yansıdığı ifade edildi. Ülkede Haziran ayı ortalarında galon fiyatı ortalama 5 doların üzerine çıkan benzin fiyatları Ağustos ayında ortalam 3,71 dolara kadar geri çekildi.

Ağustos ayında ABD’de otomobil, araç sigortası, eğitim, mobilya, ilaç ve konut fiyatlarında yükselişler görüldü. Gıda marketlerindeki fiyat artışları, Ağustos ayında da enflasyonu olumsuz yönde etkilemeye devam etti. Market fiyatlarında aylık bazda yüzde 0,7 daha artış görüldü.

ABD’de enflasyon Haziran ayında yüzde 9,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştı.

Piyasalarda moraller bozuldu

ABD’de enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi piyasalar tarafından negatif algılandı. Geçen haftadan bu yana enflasyon verisinin düşük geleceği beklentisine giren ABD borsalarında yükselişler görülmüştü.

Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Dow Jones Endeksi yüzde 2,5 civarında değer kaybetti. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü NASDAQ borsasında da endeks yüzde 3,5 düzeyinde değer kayıpları yaşıyor.

Enflasyon rakamının yüksek seyretmesinin ardından FED’in bu ay yapacağı toplantının ardından 75 baz puanlık daha bir faiz artışına gideceği yorumları arttı. FED’in sıkı para politikasını devam ettirecek ve bunun da önümüzdeki yıl da süreceğine dair işaretlerin ortaya çıkması, piyasalarda düşüşlere neden oluyor.

Faizlerin sert yükselmeye devam edeceğine dair beklenti kripto para piyasalarını da vurdu. Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Bitcoin’de değer kaybı yüzde 6’ya yaklaştı.

Son olarak FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonu düşürmek konusundaki hedeflerine olan kararlılığını vurgulamıştı. Bu da sert faiz artışlarının süreceği şeklinde algılanmıştı. Ancak FED’in faiz oranlarında dikkate aldığı ana değer olan enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi faiz artışlarının sert devam edeceğinin işareti olarak algılanıyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Yıllık Enflasyon Ağustos’ta Yüzde 8,3 ile Beklentilerin Üzerinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.