ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor?

ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor?

ABONE OL
21:40 - 28/10/2022 21:40
ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de işgücü maliyetleri üçüncü çeyrekte güçlü şekilde yükselirken, özel sektörde ücret artışı önemli ölçüde yavaşladı. Veriler enflasyonun tavan yaptığı ya da o aşamaya çok yaklaştığı şeklinde yorumlandı.

Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre işgücü maliyetinin en kapsamlı ölçümü olan İstihdam Maliyeti Endeksi, son çeyrekte yüzde 1,2 yükseldi. Endeks Nisan-Haziran döneminde yüzde 1,3 oranında yükselmişti.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler endeksin yüzde 1.2 oranında artacağını öngörmüştü. Bu verilerle iş gücü maliyeti yıllık bazda yüzde 5.0 artmış oldu.

İstihdam Maliyeti Endeksi, siyasetçiler ve ekonomistler tarafından çekirdek enflasyonun belirlenmesi açısından dikkatle izlenen bir veri. Bu veriler ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarındaki artışı ne zaman yavaşlatacağını öngörmek açısından yakından takip ediliyor.

ABD Merkez Bankası Mart ayında sıfıra yakın olan gecelik gösterge faiz oranını şu anki yüzde 3 -3,25 aralığına yükseltti.

Saatlik kazançlardaki büyüme yavaşlıyor

Çalışma Bakanlığı’nın aylık istihdam raporuna göre ortalama saatlik kazançlardaki yıllık büyüme de yavaşlıyor.

Geride bıraktığımız üçüncü çeyrekte ücretler ve maaşlar yüzde 1,3 oranında arttı. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 1,4’tü. Böylece yıllık bazda artış yüzde 5,1 olarak kayıtlara geçti.

Özel sektörde de ücretler son çeyrekte yüzde 1,2 arttı. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 1,6’ydı. Yıllık bazda artış yüzde 5,2 olarak kaydedildi. Bu oran da ikinci çeyrekte yüzde 5,7 olmuştu.

Eyalet ve yerel yönetim ücretlerindeki artış yüzde 2,1 olarak kaydedildi. Bu oran ikinci çeyrekte binde 7 yükselmişti.

Ancak enflasyon çalışanların kazanımlarını eritti. Tüm çalışanlar için enflasyondan arındırılmış ücretler bir önceki yıla göre yüzde 3 düştü.

Tüketici harcamaları beklenenin üzerinde arttı

ABD’de tüketici harcamaları da Eylül ayında beklenenden daha fazla yükseldi.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ABD’de ekonomik faaliyetin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları geçen ay binde 6 yükseldi.

Reuters’ın anketine katılan ekonomistler tüketici harcamalarının binde 4 oranında artmasını öngörmüştü.

Uzmanlara göre Amerikalılar enflasyon konusundan endişeli olsa da şu aşamada harcamalara devam ediyor ve bu da ekonomide bir çeyrek daha büyümeyi sağlıyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Yeni Ekonomik Veriler Nasıl Yorumlanıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.