ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti

ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti

ABONE OL
14:41 - 10/12/2023 14:41
ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill Yahudiler’in soykırımı için çağrı yapan öğrencilerin cezalandırılıp cezalandırılmayacağıyla ilgili soruya yanıt vermekten kaçınmıştı.

Magill bir Kongre oturumunda bu yönde soruyla karşılaşmıştı.

Üniversiteden yapılan açıklamada Magill’in gönüllü olarak istifasını verdiği ve yerine biri atanana kadar görevinin başında olacağı kaydedildi.

Magill daha önce Kongre oturumundaki ifadesi nedeniyle özür dilemişti.

Elizabeth Magill 5 Aralık’ta MIT, Harvard üniversiteleri rektörleriyle birlikte Temsilciler Meclisi komisyonunda ifade vermişti.

Komisyonun Cumhuriyetçi üyesi Elise Stefanik rektörlere, Yahudilerin soykırıma uğraması çağrısı yapılmasının üniversitelerin ahlaki kurallarını bozup bozmadığını sormuş, “evet” ya da “hayır” şeklinde yanıt vermelerini istemişti.

Magill’in de aralarında bulunduğu rektörler bunun içeriğe bağlı olduğunu söylemişlerdi.

Rektörler ifade özgürlüğü çerçevesinde yanıt vermeye çalışmış, “evet” ya da “hayır” şeklinde yanıt vermekten kaçınmıştı.

Yahudi öğrenciler, aileleri üniversiteleri Yahudi karşıtılığına müsamaha göstermekle suçlamıştı.

Magill oturum sonrası yayınladığı video mesajında ifadesi için özür dilemiş ama istifası yönünde baskılar son günlerde artmıştı.

Magill Beyaz Saray tarafından da eleştirilmiş ve üniversiteye 100 milyon dolar bağış yapmayı planlayan bir kişi bundan vazgeçmişti.

Elizabeth Magill üniversitede öğretim üyesi olarak kalmaya devam edecek.

UPenn olarak da bilinen Pennsylvania Üniversitesi Amerika’nın en seçkin üniversitelerinden biri olarak tanımlanıyor.

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay de oturum sonrası komisyondaki ifadeleri nedeniyle özür dilemişti.

Claudine Gay, üniversite gazetesi The Crimson’a verdiği söyleşide, Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda Kongre üyeleriyle hararetli bir tartışmanın içine sürüklendiğini ve Yahudi öğrencilere karşı şiddet tehditlerini yeterince lanetlemeyi başaramadığını söylemişti.

Amerika’da Ekim ayından bu yana Yahudi karşıtlığı ve İslamofobi oldukça yüksek oranda artmış durumda.

Hamas’ın İsrail saldırısı sonrasındaki iki hafta Yahudi karşıtı olaylar yüzde 400 artarken, Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, İsrail-Hamas savaşının iki ay sonrasında İslamofobi bağlantılı olayların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 172 arttığını belirtti.

VOA tarafından geçilen ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de üniversite rektörü Kongre ifadesi sonrası gelen tepkiler üzerine istifa etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.