ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı

ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı

ABONE OL
10:08 - 13/10/2022 10:08
ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Eylül ayında beklenenin üzerinde arttı. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ÜFE Eylül’de aylık yüzde 0,4, yıllık da yüzde 8,5 artış gösterdi.

Enerji ve gıda sektöründe maliyetler artarken, üreticiler de bu maliyetleri tüketiciye yansıtıyor. Son açıklanan veriler, enflasyonun bir süre daha rahatsız edici düzeyde yüksek kalmaya devam edebileceğini gösteriyor.

Bakanlığın verilerine göre, taze ve kuru sebze fiyatlarında artış yüzde 15,7, enerji fiyatlarındaki artış da yüzde 0,7 düzeyinde oldu.

Reuters’ın anket yaptığı ekonomistler, ÜFE’nin aylık yüzde 0,2, yıllık da yüzde 8,4 artacağı tahmininde bulunmuştu.

ÜFE Ağustos ayında yıllık yüzde 8,7 seviyesine çıkmıştı.

Bugün açıklanan verilerle, iki aydır aylık düşüşün ardından Eylül’de tekrar artış gösteren ÜFE, Ağustos’ta aylık yüzde 0,2 azalmıştı.

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası FED’in enflasyonla “savaşının” henüz kazanılmadığını; ancak emtia fiyatları ve maliyetlerde kontroldan çıkan yükselişin durduğunu belirtiyor.

Tedarik zincirindeki sorunların da yavaş yavaş giderildiğine işaret eden uzmanlar, “Bu alandaki iyileşme emtia fiyatlarındaki yükselişin ateşini söndürdü” yorumunu yapıyor.

Bununla birlikte, hemen hemen her alanda görülen fiyat artışı, tedarik zincirinde yaşanan iyileşmenin enflasyonu aşağı çekmeye yetmediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

OPEC+ ittifakının petrol üretimini günde 2 milyon varil azaltma kararının etkilerinin daha sonra görülebileceği beklentileri dile getiriliyor.

ABD’de yarın da piyasaların yine yakından takip ettiği tüketici fiyatları endeksi açıklanacak.

VOA tarafından geçilen ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de ÜFE Beklenenin Üzerinde Arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.