ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi

ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi

ABONE OL
07:43 - 15/11/2023 07:43
ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre Amerika’da tüketici enflasyonu Ekim ayında yavaşladı. Bakanlığın raporu, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını arttırmasının tüketici fiyatlarındaki sıçramaları dizginlediğini ortaya koyuyor.

Rapor ayrıca benzin, sıfır ve ikinci el otomobil, otel, konut gibi, çeşitliliği geniş bir yelpazeye yayılan ürün ve hizmetlerin fiyatlarının ya gerilediğini ya da yavaş arttığını gösterdi. Eylül’den Ekim’e enflasyon oranı değişmedi. 12 ay öncesiyle kıyaslandığında tüketici fiyatları Ekim’de yüzde 3,2 arttı. Bu, Haziran ayından bu yana en düşük yıldan yıla artış oldu.

Çalkantılı gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek fiyatlar beklenmedik şekilde hafifledi. Buna göre Eylül’den Ekim’e çekirdek fiyat artışı binde 2 olarak gerçekleşti. Enflasyonun gelecekte izleyeceği ivmenin iyi bir göstergesi olarak kabul edilen çekirdek enflasyon, ekonomistler tarafından yakından takip edilen bir ölçüt. Yıldan yıla ölçüldüğünde çekirdek enflasyonun Ekim’de yüzde 4 arttığı belirlendi. Eylül’deyse yıldan yıla çekirdek enflasyon artışı yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.

Enflasyon FED’in faiz kararını nasıl etkileyecek?

Ekim ayında fiyatların beklenenden daha hafif oranda artması, FED’in yeni bir faiz artışı kararı alma olasılığını düşürüyor.

FED Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, FED yetkililerinin, faiz oranlarını enflasyonu dizginleyecek ölçüde, yeterince yükseltip yükseltmediğinden “emin olmadığını” söylemişti. Son bir buçuk yılda faiz oranını 11 kez arttıran FED, faizleri yaklaşık yüzde 5,4’e yükselterek son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Büyümeyi yavaşlatarak enflasyon baskısını soğutmayı hedefleyen FED’in faizleri arttırması, konut ve otomobil kredileriyle kredi kartlarının ve şirketlerin borçlanma maliyetlerinin tırmanmasına yol açtı. Borçlanma maliyetlerini enflasyonu kontrol altına alacak, ancak ekonomiyi derin bir resesyona sürüklemeyecek kadar yükseltmeye çalışan FED, ekonomide “yumuşak iniş” hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

“Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı dinmiyor”

Amerika’da 2022 yılı Haziran ayında yüzde 9,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesini gören enflasyon, Eylül’de yüzde 3,7’ye geriledi.

Ekonomistler; kira, konut ve sağlık sigortası maliyetleriyle restoran, eğlence ve seyahat alanlarına ilişkin bazı enflasyon göstergelerini yakında izliyor. Bugün açıklanan enflasyon raporuyla birlikte ABD hükümeti, sağlık sigortası maliyetlerini hesaplama yönteminde değişikliğe gidiyor. Bu değişikliğin önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyon oranlarıyla sonuçlanması bekleniyor.

Birçok ekonomist, Amerikalılar’ın çoğunun çok düşük işsizlik oranı ve istikrarlı istihdam verilerine rağmen ekonomi konusunda karamsar olmasının önemli bir nedeninin, rutin olarak satın aldıkları et, süt ve diğer temel gıda ürünlerinin fiyatının üç yıl öncesine göre çok daha yüksek seyretmesi olduğuna işaret ediyor. Bu ürünlerin fiyatları yavaş da olsa artmaya devam ediyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında hafifledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.