ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma

ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma

ABONE OL
15:48 - 03/03/2024 15:48
ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD seçimlere hazırlanırken bazı eyaletlerde öne çıkan barınma sorunu yerel yönetimler ve yargının gündeminde. California gibi bazı eyaletlerde binlerce evsiz için yapılacak düzenlemede Nisan kritik ay.

San Diego’da evsizlerin kamplarına yönelik kısıtlamadan yedi ay sonra, bir zamanlar şehir merkezinin kaldırımlarında sıralanan çadırların çoğu kaldırıldı.

California’nın Cumhuriyetçi ve Demokrat iki eyalet senatörü, eyalet çapında bir düzenleme önermek için güçlerini birleştirdi. Bu düzenleme, polisin barınak olmadığında bile birçok evsiz insanı şehir dışarı çıkarmasına olanak tanıyor.

Ancak evsizlerin savunucuları, barınak yataklarının sayısının hala talebi karşılayamaması nedeniyle, uygulama stratejisinin evsizleri yalnızca nehir kıyılarına ve diğer görülmeyen yerlere doğru ittiğini söylüyor.

Tartışma, anketlerin de gösterdiği gibi, California seçmenleri için en önemli sorunlardan ikisi olan evsizlik ve uygun fiyatlı barınma konusunda yoğunlaşırken artan aciliyeti yansıtıyor.

2018-19 mali yılından bu yana eyalet barınma ve evsizlik programlarına 20 milyar dolar ayırdı ancak eyalette hala 180 binden fazla evsiz var.

Konu ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşındı. Yargıçların, gidecek hiçbir yer olmadığında evsizleri etkileyen kamp karşıtı yasaların ve diğer düzenlemelerin uygulanmasının yasal olup olmadığını belirleyebileceği Oregon’daki bir dava 22 Nisan’da görülecek.

Yargıçlar, Güney Oregon’daki Grants Pass şehrinde bir alt mahkemenin kaldırımlarda, sokaklarda, parklarda veya diğer halka açık yerlerde kamp yapmayı yasaklayan yerel yönetmeliklerinin, ABD Anayasası’nı ihlal ettiğini tespit eden kararına ilişkin itirazını dinleyecek. Haziran ayı sonuna kadar karar çıkması bekleniyor.

Alışveriş arabaları dolap, spor çantaları koltuk

Reuters muhabirinin gözlemlerine göre, evsiz insanlar hâlâ San Diego şehir merkezinde toplanıyor, eşyalarını alışveriş arabalarında tutuyor, spor çantalarının üzerinde oturuyor; barınma, yiyecek, giyecek ya da psikolojik ve madde bağımlılığı tedavisi için yönlendirmeler gibi hizmetleri şehir merkezlerinde bekliyorlar.

Bir yıl önce yapılan nüfus sayımına göre şehirde yaklaşık 6 bin 500 evsiz yaşıyor. Geçen süre zarfında yarısı bir tür çatı buldu ancak 3 bin 285 kişi hâlâ sokakta.

Evsizlerin savunucusu Michael McConnell, uygun fiyatlı konut sağlayamayan politikacıların artık polis gücüne başvurduğunu söylüyor.

San Diego, Haziran 2023’te Güvenli Olmayan Kamp Yönetmeliği’ni kabul etti. Tamamı Demokratlar’dan oluşan bir belediye meclisinde kabul edilen plana göre, toplu taşıma merkezlerinde, parklarda, bir okul veya sığınma evinin iki blok ötesinde kamp uygulamasına olanak tanındı.

Taraflar arasında daha iyi bir çözümün daha uygun maliyetli konut olduğu yönündeki fikir birliği var.

Eyalet içinde alınan farklı kararların geçici çözümlerine karşı çıkanlar, kamp alanlarına toleransın güvensiz ve sağlıksız kamplara yönelik çabaları “felce uğrattığını” savunuyor.

San Diego şehir merkezindeki evsizlerin sayısı, 31 Temmuz’daki yasal önlemlerden önceki döneme gelen Mayıs 2023’te 2 bin 104’e kadar çıkmıştı. Aralık ayı itibarıyla bu sayı 846’ya düştü. Ocak ayında 1.019’a yükseldi.

Avukat McConnell, birçok kişinin araştırmanın yapıldığı yerin sınırlarının dışına itildiğini söyledi.

Demokrat San Diego Belediye Başkanı Todd Gloria, bazı evsizlerin yer değiştirdiğini kabul etti, ancak şehrin onlara hizmette daha fazla temasa geçtiğini söyledi.

Gloria, şehrin 1856 barınak yatağına fon sağladığını, bunun da 2021’de göreve geldiği sayının neredeyse iki katı olduğunu söyledi. Buna ek olarak, belediye başkanının ofisine göre, geçen yıl şehir, iki güvenli uyku alanında bekarlar veya çiftler için 533 çadırın yanı sıra insanların arabalarında uyuyabilecekleri 233 güvenli park yeri açtı.

Gloria, Reuters’e verdiği demeçte, “Ben konut müjdecisiyim” dedi ve hedefinin 2024’te 1000 barınak yatağı daha eklemek ve kalıcı konut inşaatını hızlandırmak için bürokrasiyi daha da kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi eyalet Senatörü Brian Jones, Demokrat Catherine Blakespear’ın ortak yazdığı evsizlik yasasını tanıttı. Jones, “İnsanları sokaklardan kurtarıp kalıcı konutlara kavuşturmak istiyoruz” dedi. Blakespear, uzun vadeli çözümler aranırken evsizlikle mücadelenin acil bir durum olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Blakespear, “Kaldırımda yürüyebilmek istiyorum. Burada, Sacramento’da, merkezden yaklaşık yedi blok ötede yaşıyorum ve eve yürürken her zaman kendimi rahat hissetmiyorum” ifadelerini kullanıyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de seçimler öncesi bazı eyaletlerde gündem barınma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.