ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu

ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu

ABONE OL
22:11 - 14/12/2023 22:11
ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Merkez Bankası (FED), Çarşamba günü sona eren iki günlük Federal Açık Piyasa Komisyonu toplantısında beklentiler doğrultusunda politika faizini sabit bırakma kararı aldı.

FED Aralık toplantısında üçüncü kez üst üste faiz oranlarında değişikliğe gitmemiş oldu ve politika faizini 5,25-5,5 aralığında tuttu. Böylece ABD’de enflasyonun geçen yıl Haziran ayında yüzde 8,9’u ulaşarak son 40 yılın en yüksek seviyelerini görmesinin ardından başlayan faiz artışları döneminin de sonuna gelinmiş oldu. FED enflasyonla mücadele için o tarihten sonra 11 kez faiz artışı gerçekleştirdi.

Piyasalarda olumlu seyir

FED’in faizleri sabit bırakma kararı almasına ABD’de piyasalar olumlu tepki verdi. Faiz kararının açıklanmasından hemen önce 36 bin 598 puandan işlem gören Dow Jones endeksi, FED’in kararının ardından yükselişe geçti ve endeks 37 bin puanın üzerine çıktı.

Dow Jones’ta yükseliş Perşembe günü de devam etti. Endeks Perşembe günü 37 bin puanın üzerindeki seyrini sürdürdü. Dow Jones endeksi böylece rekor tazelemiş oldu. Dow Jones daha önce 2022 yılının Ocak ayında 37 bin seviyesini görerek tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmıştı.

Teknoloji sektörü, FED’in faiz artışlarından en olumsuz etkilenen alanlardan biri olmuştu. FED’in faiz kararı sonrası, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü NASDAQ borsasında da yükseliş görüldü. Çarşamba günü FED’in kararının açıklandığı saatte 14 bin 527 puanda olan NASDAQ endeksindeki yükseliş Perşembe günü 14 bin 800 puanı aştı.

ABD’deki en büyük 500 şirketin ortalama hisse değerlerini gösteren S&P 500 endeksi de 4 bin 732 puana çıkarken NASDAQ ve S&P 500 son 23 ayın en yüksek seviyelerini görmüş oldu.

Faiz kararının ardından 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi de Ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4’ün altına geriledi.

Kripto paralarda da FED kararı sonrası hızlı yükselişler görüldü. Bitcoin, Çarşamba günü 41 bin 810 dolardan işlem görürken FED’in açıklaması sonrası 43 bin 200 doların üzerine kadar yükseldi.

Enflasyon henüz FED’in hedefi olan yüzde 2 seviyesinden uzak

Son açıklanan verilere göre ABD’de Kasım ayında yıllık bazda tüketici enflasyonu yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. ABD Merkez Bankası, yüzde 2’lik enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduklarını ve bu hedefe ulaşılması için sıkı para politikasının devam edeceğini belirtiyor. Bu durum yüksek faiz ortamının bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

FED’in tahminlerine göre enflasyonun yeniden yüzde 2 seviyesine gerilemesi 2026 yılını bulacak. FED’in son toplantısının ardından yapılan açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının enflasyonla mücadele kapsamında devam edeceğine vurgu yapıldı.

Ancak FED, 2024 yılı içinde faiz indirimlerine de başlayacak. Çarşamba günkü toplantıdan çıkan sonuç, FED’in 2024 yılı içinde üç kez faiz indirimine gideceği şeklinde.

Piyasalarda morallerin yükselmesine neden olan bu kararın ne zaman uygulanmaya başlayacağı bilinmiyor. ABD’de piyasalar şimdi faiz indirimleri ne zaman başlayacak sorusunun yanıtını tahmin etmeye çalışıyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de piyasalar FED kararıyla moral buldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.