ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

ABONE OL
22:03 - 10/04/2024 22:03
ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de tüketici fiyatları Mart ayında benzin ve barınma maliyetlerindeki artışlar nedeniyle beklenenden daha fazla yükseldi. Son enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayıp başlamayacağı konusunda daha fazla şüphe uyandırdı.

Çalışma Bakanlığı’na bağlı Çalışma İstatistikleri Dairesi (BLS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Şubat ayındaki aynı orandaki artışın ardından geçen ay binde 4 oranında yükseldiğini belirtti.

Kira giderleri, benzin ve barınma maliyetleri tüketici fiyatlarındaki artışın yarısından fazlasını oluşturdu.

Mart ayına kadar olan 12 aylık dönemde tüketici fiyatları, geçen yılın en düşük değerinin hesaplamadan düşmesiyle de yüzde 3,5 oranında arttı. Bu artış Şubat ayındaki yüzde 3,2’lik yükselişi takip etti.

ABD Merkez Bankası’nın hedeflediği enflasyon oranı yüzde 2. Bankanın para politikası için izlediği ölçütler tüketici fiyatları oranının önemli ölçüde altında seyrediyor.

Reuters anketine katılan ekonomistler enflasyonun aylık bazda binde 3; yıllık bazda ise yüzde 3,4 artacağını tahmininde bulunmuştu.

Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış Haziran 2022’deki yüzde 9,1’lik zirve seviyesinden gerilemiş olsa da, enflasyondaki düşüş eğilimi son aylarda yavaşladı.

FED ne yapacak?

Geçtiğimiz hafta Mart ayında istihdam artışının beklenenden daha güçlü gerçekleşmesi ve işsizlik oranının Şubat ayındaki yüzde 3,9 seviyesinden yüzde 3,8’e gerilemesinin ardından bazı ekonomistler faiz indirimi beklentilerini Temmuz ayına çekti. Diğerleri ise hala FED’in Haziran ayında harekete geçeceğine inanıyor. Azınlık bir kesim ise faiz indirimi için pencerenin kapandığını düşünüyor.

FED Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlamak için acele etmediğini art arda dile getirmişti.

Türev borsası CME Group’ın piyasa beklentilerini ölçen FedWatch aygıtına göre mali piyasalar FED’in 11-12 Haziran’daki politika toplantısında faiz indirimine gitme olasılığını yaklaşık yüzde 56 olarak görüyor. FED, Temmuz ayından bu yana politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında tutuyor. Gösterge gecelik faiz oranını Mart 2022’den bu yana 525 baz puan arttı.

Çalkantılı gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda tüketici fiyatları endeksi, Şubat ve Ocak aylarındaki benzer artışın ardından geçen ay binde 4 artış gösterdi. Mart ayına kadar olan 12 aylık dönemde çekirdek enflasyon yüzde 3,8 artarak Şubat ayındaki artışa paralel bir seyir izledi.

VOA tarafından geçilen ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Mart ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.