ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi

ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi

ABONE OL
12:48 - 23/12/2023 12:48
ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de yeni müstakil ev satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak mevcut konut stoğunun eski olması ve yeni inşaat talebini desteklemesi nedeniyle bu düşüşün geçici olması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu yaptığı açıklamada, yeni konut satışlarının geçen ay yüzde 12,2 azalarak mevsimsellikten arındırılmış yıllık 590 bin adede gerilediğini ve bu rakamın Kasım 2022’den bu yana en düşük seviye olduğunu belirtti. Ekim ayı için daha önce bildirilen 679 bin yeni konut satışı da 672 bin olarak güncellendi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD’deki konut satışlarının yüzde 13,4’ünü oluşturan yeni konut satışlarının 685 bin adede yükseleceğini tahmin ediyordu.

Konut satışları, sözleşme imzalandığı anda kayda alındığı için konut piyasasının öncü göstergelerinden biri kabul ediliyor. Ancak rakamlar aylık bazda değişkenlik gösterebiliyor.

Satışlar Kasım ayında yıllık bazda yüzde 1,4 oranında artarken, ABD’nin kuzeydoğusunda ve ortabatısında aylık satışlar yükseldi. Yoğun nüfuslu Güney ve Batı’da ise satışlar düştü.

Kasım ayında konut satışlarında tekrar mütevazı bir artış olduğunu bildiren Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre, piyasadaki önceden sahip olunan konut arzı Covid-19 salgını öncesindeki yaklaşık 2 milyon adedin oldukça altında kalmaya devam ediyor.

Mortgage finans kuruluşu Freddie Mac’in verilerine göre, popüler 30 yıllık sabit faizli mortgage oranı bu hafta ortalama yüzde 6,67 ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 6,95’ti. Ekim ayı sonunda yüzde 7,79 ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşan sabit faizli mortgage oranı, ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşü takip ederek geriledi. Bu durumun gelecek yıl konut satışlarını canlandırmaya yardımcı olacağı bekleniyor.

Kasım ayında medyan yeni konut fiyatı 434 bin 700 dolar olarak gerçekleşti; inşaat şirketlerinin talebi canlandırmak için fiyat düşürmesiyle bir yıl öncesine kıyasla yüzde 6 oranında geriledi. Ancak konut fiyatları muhtemelen o kadar da düşmüyor, çünkü diğer ölçütler güçlü artışlar gösteriyor.

Geçen ay satılan evlerin büyük kısmı 300 bin dolar ilâ 749 bin dolar fiyat aralığındaydı. Kasım sonunda piyasada 451 bin yeni konut vardı, bu rakam Ekim ayında 440 bindi. Ekim ayı ölçütlerine göre hali hazırda satışa sunulan evlerin satışının tamamlanması için 7,9 ay ön görülürken, Kasım’da kaydedilen düşüşle birlikte bu sürenin 9,2 aya yükselmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de konut satışları Kasım ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.