ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu

ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu

ABONE OL
21:39 - 12/12/2023 21:39
ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Çalışma Bakanlığı, Kasım ayına dair enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre ABD’de enflasyon Kasım ayında binde 1 yükseldi ve yıllık bazda yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon verisiyse yıllık bazda yüzde 4 olarak kaldı.

Açıklanan verilere göre ABD’de tüketici fiyatlarında Kasım ayında aylık bazda yüzde binde 1 yükseliş oldu. Genel beklenti aylık bazda değişim olmaması yönündeydi. Buna karşın yıllık bazda enflasyon Ekim ayında yüzde 3,2 olarak hesaplanırken Kasım ayında yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Bu son 5 aydır görülen en düşük enflasyon oranı olarak kayda geçti.

ABD’de son bir ayda özellikle barınma maliyetlerinde artış olurken akaryakıt fiyatlarındaysa gerileme görüldü.

Öte yandan ABD Merkez Bankası FED’in yakından takip ettiği çekirdek enflasyon rakamıysa Kasım ayında bir önceki aya göre yıllık bazda değişim göstermedi ve yüzde 4’te kaldı. Ancak gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış enflasyon verisi olarak değerlendirilen çekirdek enflasyon aylık bazda binde 3 artış kaydetti.

Enflasyonun halen FED’in hedeflediği yüzde 2 seviyesinden uzak olması Amerikan Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlama zamanına ilişkin beklentileri de daha ileriye erteledi.

ABD Merkez Bankası FED, yarın Aralık ayı faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda genel beklenti, son verilerin de ardından FED’in faizleri sabit tutması yönünde. ABD’de politika faizi halen 5,25-5,50 aralığında bulunuyor. ABD Merkez Bankası FED, enflasyonla mücadele kapsamında geçen yıldan bu yana art arda faiz artışlarına gitmiş ve faizleri son 22 yılın rekor düzeylerine kadar yükseltmişti.

VOA tarafından geçilen ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.