ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı

ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı

ABONE OL
20:31 - 25/11/2022 20:31
ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de perakendecilerin büyük indirimlerle karlarını arttırmaya çalıştığı, tüketicilerin ise avantajlardan faydalandığı Kara Cuma satışları başladı.

Ülkedeki alışveriş çılgınlığı Kasım ayının dördüncü Perşembe’sinde kutlanan Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma başlıyor.

Ulusal Perakendeciler Birliği’nin (NRF) rakamlarına göre bu yıl Kara Cuma ile Siber Pazartesi (Cyber Monday) arasındaki hafta sonunda 166,3 milyon kişinin alışveriş yapması bekleniyor.

Bu rakam geçen yıla göre 8 milyon fazla kişiye ve NRF’in kayıt tutmaya başladığı 2017’den bu yana en yüksek rakama işaret ediyor.

“Mağazalarda kalabalık artacak”

NRF Başkanı Matthew Shay, “Enflasyonun tüketici davranışları üstündeki etkisi konusunda çok spekülasyon olsa da verilerimiz bu Şükran Günü tatilinde avantajlı fiyatlardan rekor sayıda kişinin faydalanacağını ve mağazalarda yoğun trafik olacağını gösteriyor” dedi.

Shay, “Perakende satışların gelecek haftalarda da yüksek devam edeceği konusunda iyimseriz” diye konuştu.

Ankete göre yılbaşına kadar devam eden tatil sürecinde alışveriş yapanların üçte ikisi (yüzde 69) bu yıl Şükran Günü haftasonunda alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Bu tarihlerde alışveriş yapılmasının başlıca nedenleri arasında tüketicilerin yüzde 59’u promosyonların çok avantajlı olmasını, yüzde 27’si gelenek olmasını ve yüzde 22’si ise tatilde yapacak bir iş olmasını gösteriyor.

Kara Cuma, alışveriş yapmak için en popüler gün olmaya devam ediyor. Tüketicilerin yüzde 69’u (114,9 milyon kişi) bu günde, yüzde 38’i ise (63,9 milyon kişi) Siber Pazartesi’de alışveriş yapmayı planlıyor.

114,9 milyon Kara Cuma tüketicisinden yüzde 67’si mağazalara giderek alışveriş yapacaklarını söylüyor. Bu oran 2021’de yüzde 64’tü.

Pandemi erken alışverişi arttırmıştı

2020 ve 2021’de olduğu gibi bu yıl da bayram tatilinde alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 60’ı araştırmaya ve satın almaya Kasım ayının ilk günlerinde başlıyor. Erken alışveriş eğilimi pandemi ile birlikte yükselmişti. 2019’da tüketicilerin yüzde 56’sı erken alışveriş yapıyordu.

Yüzde 43’lük oranla çevrimiçi arama, hediye konusunda ilham almanın hala en önemli yolu. Bunu yüzde 35 ile arkadaş ve aile, yüzde 33 ile mağazalar izliyor.

Tüketicilerin vermeyi planladığı ilk beş hediye kategorisinde giysi yüzde 55, hediye kartları yüzde 45, oyuncaklar yüzde 37, kitap/müzik/film/video oyunları yüzde 33 ve gıda/şekerleme yüzde 31’lik yer tutuyor.

Tüketicide alışverişi geciktirme eğilimi

Ancak artan gıda fiyatları, kira ve benzin masrafı ile diğer ev içi masraflar tüketicilerin omzundaki yükü arttırıyor.

Bu nedenle birçokları çok büyük bir indirim olmadığı sürece daha az harcamaya hazırlanıyor ve ne alacakları konusunda daha seçici oluyor.

Bu da tüketicileri birçok durumda daha ucuz ürünlere ve az pahalı mağazalara yönlendiriyor.

Afterpay gibi şimdi alıp sonra ödeme ve taksit seçeneklerinin de popülerleştiği görülüyor.

Geçen yıl tüketiciler tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle istedikleri ürünleri satın alabilmek için alışverişlerine erkenden başlamıştı. Mağazalar ürün tedarikinde zorlandıkları için indirimleri sınırlı tutmuştu.

Pandemi dönemindeki bazı alışkanlıklar ise devam ediyor. Birçok perakendeci Şükran Günü’nde mağazalarını kapatarak indirimlerini internet sitelerinden sürdürdü, böylece büyük kalabalıkların mağazalarda birikmesini önledi.

Özellikle düşük gelirli ailelerde bayram dönemi alışverişinin bu yıl enflasyon ve yüksek enerji fiyatları yüzünden azalması bekleniyor.

S&P Global Market Intelligence’ın yaklaşık bin 700 Amerikalı tüketiciyle yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 26’sı bu tatil sezonunda daha az harcama yapmak istediklerini, yüzde 66’sıysa harcamalarını geçen yılkine yakın tutacaklarını söyledi. Daha fazla harcama yapacağını söyleyenlerin oranı yüzde 7’de kaldı.

Neden Kara Cuma?

Peki Şükran Günü’nün ertesi günü olan Cuma’ya neden Kara Cuma deniyor? Bununla ilgili farklı senaryolar var.

Bir görüşe göre Şükran Günü’ne kadar ekside olan ve mali kayıp yaşayan işletmeler Şükran Günü’nden sonra kara geçiyor. Zarar, kırmızı ile kar ise siyah ile gösteriliyor. Be nedenle kara geçme durumu için “siyahta olmak” (in the black) terimi kullanılıyor.

Bir diğer senaryoya göre terim 1880’lere dayanıyor. Business Insider’a göre iki yatırımcı Jay Gould ve Jim Fisk’in altının fiyatını arttırması 24 Eylül 1869 Cuma günü piyasanın çökmesine neden oldu.

Borsa düştü, dış ticaret durduruldu ve çiftçiler darbe aldı. Bu güne “Kara Cuma” denildi.

Associated Press (AP) haber ajansına göre ise ilk kez 1960’larda Philadelphia’da yapılan Ordu-Donanma oyunları sırasında büyük kalabalıkların çevre bölgelerden kentteki mağazalara indirimler için akın etmesi ile Kara Cuma ve Şükran Günü alışverişi arasında bağlantı kuruldu.

AP’nin 1975’teki bir makalesine göre Gimbles mağazasının satış müdürlerinden biri, otobüs ve taksi şoförlerinin Şükran Günü’nden sonraki güne Kara Cuma demeye başladıklarını, bunun nedeninin de polisin kalabalıkları kontrol etmeye çalışırken yaşadığı zorluklar olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Kara Cuma Alışverişleri Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.