ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde

ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde

ABONE OL
11:01 - 15/07/2022 11:01
ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı geçen hafta son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu yükseliş, artan faiz oranları ve sıkılaşan mali koşullar sırasında işgücü piyasasında az da olsa soğumaya işaret ediyor.

Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı ikinci haftalık artışa rağmen işgücü piyasası koşulları hala sıkı ve çok az sayıda kişi işsiz olarak kayıtlı. Ekonomistler, mevcut seviyelerdeki başvuruların, resesyonun yakın olduğunu göstermediği görüşünde.

ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonu yüzde 2’lik hedefine düşürmek için mücadele ederken, işçi talebini azaltmak ve nihayetinde genel ekonomiyi yavaşlatmak için borçlanma maliyetlerini arttırıyor.

Ekonomist Isfar Munir, “İşsizlik başvurularındaki artış işgücü piyasasındaki gevşemenin ilk işareti olabilir, ancak açık pozisyonlar hala çok fazlayken piyasayı ‘sıkı’ olarak değerlendirmek dışında bir şey mümkün değil. İşsizlik başvurularında sürekli bir artış genellikle resesyonun öncü göstergesidir, ancak bu noktada bu mesajı çıkarmak için erken” dedi.

İşsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı 9 Temmuz’da sona eren haftada 9 bin artarak mevsim etkilerinden arındırılmış 244 bine yükseldi ve 2021 Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Faiz oranına duyarlı konut ve imalat sektörlerinde toplu işten çıkarmalar olduğu bildirildi.

Mevsimsel düzeltme yapılmayan işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 21 bin 384 artarak 241 bin 314’e yükseldi. New York eyaleti başvurularında 10 bin 209’luk bir artış bildirdi.

Kentucky, Indiana, Ohio, Connecticut, Pennsylvania ve Arizona’da, bir kısmı otomobil endüstrisiyle ilgili olabilecek kayda değer artışlar yaşandı. Otomobil üreticileri normalde Temmuz ayı başlarında yıllık tadilat için montaj tesislerini rölantiye alırlar, ancak küresel yarı iletken kıtlığı birçoklarının takvimlerini değiştirmek zorunda bıraktı. California, Georgia ve New Jersey ise işsizlik maaşı başvurularında önemli düşüşler bildirdi.

İvme kaybına rağmen işgücüne olan talep güçlü kalmayı sürdürüyor. Mayıs ayı sonunda 11,3 milyon açık iş vardı ve her işsiz kişiye yaklaşık iki açık iş düşüyordu. İşsizlik başvuruları resesyon seviyelerinin altında kalmaya devam ediyor.

Ekonomi danışmanı Conrad DeQuadros, işsizlik başvurularının 300 binin üzerine çıkmasının ekonomi için sarı alarm, 350 binin üzerine çıkmasının ise kırmızı alarm olarak değerlendirildiğini hatırlattı.

Wall Street borsalarındaki hisse senetleri düşerken, dolar döviz sepeti karşısında yükseldi. ABD Maliye Bakanlığı tahvil fiyatları çoğunlukla düşüktü.

Enflasyonda umut ışığı

ABD hükümeti 8 Temmuz’da, ekonominin Haziran ayında 372 bin istihdam yarattığını bildirdi. Çalışmak isteyip de aramaktan vazgeçenleri ve tam zamanlı iş bulamadıkları için yarı zamanlı çalışanları kapsayan daha geniş kapsamlı işsizlik oranı yüzde 6,7’ye geriledi. Bu oran, 1994’ten beri izlenen verilerde en düşük seviye oldu ve Mayıs ayındaki yüzde 7,1’den geriledi.

Başvuru raporuna göre, halihazırda işsizlik maaşı alanların sayısı 2 Temmuz’da sona eren haftada bir önceki haftaya göre 41 bin azalarak 1 milyon 331 bine geriledi. Devam eden yardımlar olarak adlandırılan ve işe alımların bir göstergesi olan bu rakamlar en son 1969 sonlarında görülen seviyelerden çok uzak değil.

İşgücü piyasasının hala sıkı olması ve enflasyonun düşme belirtisi göstermemesi nedeniyle FED, bu ayın sonunda politika faizini 75 baz puan daha arttırmaya hazırlanıyor. FED Guvernörü Christopher Waller bugün yaptığı açıklamada 26-27 Temmuz toplantısında 75 baz puanlık bir artışı desteklediğini söyledi.

Çalışma Bakanlığı’nın ayrı bir raporu da Haziran ayında üretici fiyatlarının arttığını gösterdi. Bu veri dün, yıllık tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 9,1 ile Kasım 1981’den bu yana en büyük artışı gösterdiğinin açıklanmasından hemen sonra geldi.

FED, Mart ayından bu yana gecelik faiz oranını 150 baz puan artırdı.

Nihai talep için üretici fiyat endeksi Mayıs ayındaki binde 9’luk artışın ardından geçen ay yüzde 1,1 arttı. Fiyatlar, benzin, dizel yakıt, elektrik enerjisi ve konutlarda kullanılan doğalgaz maliyetlerindeki artışı yansıtan yüzde 10’luk enerji artışıyla yükseldi.

Toptan gıda fiyatları binde 1 oranında arttı. Hizmetlerin maliyeti ise binde 4 artış gösterdi.

Ancak enflasyonun yakında zirve yapabileceğine dair umut ışıkları var. Ham petrol fiyatları keskin bir düşüş yaşadı ve küresel bir gösterge olan Brent petrolün varil fiyatı Mart ayında, 2008 yılında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 139 dolara yükseldikten sonra 100 doların altına geriledi. Diğer emtia fiyatları da düşüş eğiliminde.

Temel toptan eşya enflasyonu Haziran ayında yavaşladı. Değişken gıda, enerji ve ticaret hizmetleri bileşenleri hariç tutulduğunda üretici fiyatları Haziran ayında binde 3 arttı. Çekirdek ÜFE Mayıs ayında binde 4 artmıştı. Çekirdek ÜFE, Mayıs ayındaki yüzde 6,7’lik artışın ardından Haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 6,4 artış gösterdi.

Bu, üç ay üst üste yavaşlama anlamına geliyor ve arz darboğazlarının hafiflediğini yansıtıyor.

Ekonomist Will Compernolle, temel malların artan fiyatlarının tüketicilerin diğer ürünlerden kısmasına neden olduğunu ve ilgili malların fiyat artışlarını yavaşlattığını belirtti.

Compernolle, “Bu tür bir karar alma süreci 2020 baharındaki ilk pandemi kurtarma planından bu yana yoktu. Ancak şimdi geri dönüş yapıyor gibi görünüyor. Bu, enflasyonu nihai olarak kontrol altına almanın ilk adımıdır” dedi.

New York’taki FHN Financial’da kıdemli ekonomist olan Will Compernolle, “Daha soğuk üretici fiyat baskıları, tabii ki arz tarafında yeni bir felaket yaşanmazsa, fark yaratmaya başlayacak” dedi.

Compernolle ayrıca temel malların artan fiyatlarının tüketicilerin diğer ürünlerden kısmasına neden olduğunu ve ilgili malların fiyat artışlarını yavaşlattığını belirtti.

VOA tarafından geçilen ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de İşsizlik Başvuruları 8 Ayın En Yüksek Seviyesinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.