ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış

ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış

ABONE OL
23:28 - 29/07/2022 23:28
ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de sıkı istihdam piyasası ücret artışlarını desteklemeye devam ederken, işgücü maliyetlerinin de yılın ikinci çeyreğinde güçlü artış kaydettiği bildirildi. Bu durumun enflasyon oranlarının yüksek düzeyde kalmasına neden olabileceği ve FED’e agresif faiz artışlarını sürdürmesi için gerekçe sağlayabileceği belirtiliyor.

Bugün açıklanan verilere göre ayrıca, ülkede tüketici harcamaları da Haziran ayında arttı. Bu artış, yükselen akaryakıt ve diğer bir dizi ürün ve hizmet maliyetleriyle bağlantılandırılıyor. ABD’de aylık fiyatlar 2005’ten bu yana en büyük tırmanışı yaşarken, hızla yükselen enflasyon ekonominin yılın ilk yarısında daralmasına ve ülkenin resesyonun eşiğine gelmesine yol açtı.

Ekonomistler, FED’in ekonomiyi resesyona sürüklemeden enflasyonu düşürmek için çaba ortaya koymaya devam edeceğine işaret ediyor. Moody’s Analytics’ten Dante DeAntonio, “Ücret ve fiyat artışlarıyla ilgili veriler bu konuda onlara iyilik sunmayacak zira genel anlamda ekonomi zayıflasa dahi yukarı yönlü baskının etkisini sürdürdüğü açık” dedi.

Çalışma Bakanlığı, işgücü maliyetlerinin en büyük ölçütü olan İstihdam Maliyeti Endeksi’nin (ECI) son çeyrekte yüzde 1,3 arttığını açıkladı. Bu artış, Ocak ila Mart ayını kapsayan ilk çeyrekte yüzde 1,4’tü.

Reuters haber ajansının anketine göre ekonomistler, ECI’ın ikinci çeyrekte yüzde 1,2 artmasını beklediklerini bildirmişti. İşgücü maliyetleri yıllık bazda yüzde 5,1 arttı. Bu, verilerin paylaşılmaya başladığı 2001 yılından bu yana en büyük artışı oluşturdu.

ECI, politika yapıcılar ve ekonomistlerce, işgücü piyasasındaki durgunluğun en iyi ölçütlerinden biri ve çekirdek enflasyonun ön göstergelerinden biri olarak görülüyor. Ekonomistler ve yatırımcılar FED’in faiz artışlarının hızını ölçmeye çalışırken, ücret artışının zirveye ulaşıp ulaşmadığının işaretleri bakımından ECI yakından takip ediliyor.

ABD Merkez Bankası Çarşamba günü politika faizinde 75 baz puanlık bir artışa daha gitmiş, ülkede Mart ayından bu yana arttırılan faiz oranı böylece 225 baz puana yükselmişti.

FED’in bu ay yayınladığı “Bej Kitap” raporuna göre, “FED bölgelerinin çoğu ücret artışları rapor etmeye devam etti” ve “bölgelerin dörtte biri ücret artışlarının gelecek 6 ayda yüksek kalmayı sürdüreceğini” bildirdi. Bej Kitap, FED’in yılda sekiz defa yayınladığı ve mevcut ekonomik şartlara ilişkin özet niteliği taşıyan bir belge.

Mayıs ayı sonunda ülkede 11 milyon 300 bir açık iş pozisyonu vardı. Bu, her bir işsiz için yaklaşık iki açık pozisyon anlamına geliyor.

İstihdam maliyetleri, ücretlerdeki güçlü artışlarla desteklendi. Ücretler ve maaşlar ilk çeyrekteki yüzde 1,2’lik artışın ardından ikinci çeyrekte yüzde 1,4 arttı. Yıllık bazda bakıldığında da bu artış yüzde 5,3 düzeyinde oldu. Bu artışta en büyük pay özel sektöre ait. Özel sektörde ücret ve maaşlarda ilk çeyrekte yüzde 1,3 ikinci çeyrekte de yüzde 1,6 artış kaydedildi.

ABD borsaları da güne yükselerek başladı. Dolar diğer para birimlerine karşı değer kazandı.

Enflasyon yükseliyor

Bugün Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ayrı bir raporda da tüketici harcamalarının geçen ay yüzde 1,1 arttığı belirtildi. Ülkedeki ekonomik hareketliliğin üçte ikisinden fazlasına denk gelen tüketici harcamaları Mayıs ayında da binde 3 artmıştı. Ekonomistler son artışın binde 9 olmasını bekliyordu.

Enflasyon Haziran ayında yükseldi. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi geçen ay yüzde 1 arttı. Bu, 2005’in Eylül ayından bu yana görülen en büyük artış olup Mayıs ayındaki binde 6’lık artışı takip etti.

Haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde PCE fiyat endeksi yüzde 6,8 artarak Ocak 1982’den bu yana en büyük artışı kaydetti. PCE fiyat endeksi Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 6,3 arttı.

ABD’de bu haftaki bir diğer önemli ekonomik gösterge verisi de dün yayınlanmış, ekonomide ilk çeyrekteki yüzde 1,6’lık daralmanın ardından ikinci çeyrekte de binde 9’luk daralma olduğu açıklanmıştı. Bu durum resesyon endişelerinin artmasına neden olsa da, Biden yönetimi yetkilileri istihdam gibi diğer alanlardaki olumlu verilere dikkat çekerek, şu anda ortada bir resesyon tablosunun olmadığı mesajını veriyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de İşgücü Maliyetlerinde Güçlü Artış haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.