ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı

ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı

ABONE OL
22:02 - 07/10/2022 22:02
ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, işe alımlar Eylül ayında bir miktar yavaşlasa da 263 bin yeni iş eklendi. Bu veriler ışığında ABD Merkez Bankası FED’in yüksek seyretmeye devam eden enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarını arttırmaya devam etmesi bekleniyor.

Açıklanan verilere göre, işe alımlar Ağustos ayında gözlemlenen 315 binden 2021 yılı Nisan ayından bu yana görülen en zayıf aylık kazanıma geriledi. İşsizlik oranı yüzde 3,7’den yüzde 3,5’e düştü. Bu, son 50 yılda görülen en düşük oran.

ABD Merkez Bankası FED, istihdam piyasasında daha yavaş büyümenin işverenler üzerinde ücretleri arttırma ve bunun yol açacağı maliyetleri fiyat artışı üzerinden tüketiciye yansıtma konusundaki baskıyı azaltmasını umuyor.

Verilere göre ABD’de restoran ve barlar geçtiğimiz ay 60 bin yeni işe alım gerçekleştirdi. Sağlık hizmeti şirketleri de benzer düzeyde yeni istihdam gözlendi.

Eyalet ve yerel hükümetlerse istihdamda 27 bin kesintiye gitti. Perakendeciler, ulaşım ve depo şirketleri de istihdamı az miktarda azalttı.

Eylül ayında gözlemlenen işe alım hızının merkez bankasında enflasyonla mücadele edenleri tatmin edemeyecek kadar güçlü olduğu yorumu da yapılıyor.

Eylül ayında saatlik ücretler bir yıl öncesine kıyasla yüzde 5 arttı. Bu rakam Aralık ayından bu yana yıllık bazda en yavaş artış ancak hala FED’in istediğinden daha yüksek bir oran.

İşi olan ya da iş arayan Amerikalılar’ın oranı da bir miktar azaldı. Bu veriler de daha fazla sayıda kişinin iş piyasasına girmesini ve piyasada çalışan sıkıntısını rahatlatmasını umanlar açısından bir hayal kırıklığı olarak değerlendirildi.

Ekonomi uzmanları yeni istihdam verilerinin hala FED yetkililerine manevra alanı veremeyecek kadar güçlü olduğu görüşünde.

Bazı ekonomistler “yumuşak iniş” konusunda umutlu

Kamuoyunda yüksek fiyatlara ilişkin endişe ve resesyon olasılığı, ABD’de Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde Kongre’deki çoğunluğunu korumayı amaçlayan Başkan Joe Biden’ın Demokrat Partisi için siyasi sonuçları beraberinde getirebilir.

FED enflasyonla mücadele kapsamında bu yıl içinde politika faiz oranını beş kez arttırdı. FED ekonomik büyümeyi yıllık fiyat artışını yüzde 2’lik hedefine yeniden çekebilecek kadar yavaşlatmayı amaçlıyor.

Ancak daha atılması gereken adımlar var. Ağustos ayında yıllık enflasyon açısından önemli bir veri olan tüketici fiyatları endeksi yüzde 8,3’tü.

FED Başkanı Jerome Powell enflasyonla mücadelenin işten çıkarmalar ya da daha yüksek işsizlik şeklinde bir miktar sıkıntı getireceği uyarısında bulunmuştu.

Bazı ekonomistler enflasyon baskısına rağmen FED’in “yumuşak iniş” olarak adlandırılan, yani enflasyonu kontrol altında tutabilecek ancak ekonomiyi resesyona sürüklemeyecek şekilde büyümeyi yavaşlatarak bu süreci yönetmeyi başarabileceğinden umutlu.

VOA tarafından geçilen ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı; FED’den Yeni Faiz Artışı Bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı; FED’den Yeni Faiz Artışı Bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de İşe Alımlar Eylül Ayında da Arttı; FED’den Yeni Faiz Artışı Bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.