ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu

ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu

ABONE OL
21:24 - 15/03/2024 21:24
ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de, Michigan’daki bir okula silahlı saldırı düzenleyen gencin annesinin ardından babası da, ‘kasıtsız adam öldürmekten’ suçlu bulundu. Saldırgan Ethan Crumbley’nin anne ve babasının yargılandığı davalar, ABD’de çocuklarının düzenlediği bir toplu silahlı saldırıda saldırganın ebeveynlerinin suçlu bulunduğu ilk yargılama olma özelliğini taşıyor.

Anne Jennifer Crumbley ve baba James Crumbley, evde bir silahı güvence altına almama ve oğullarının zihinsel çalkantısının akut belirtilerini ele almak için hiçbir şey yapmamakla suçlanıyor.

2021 yılında Oxford Lisesi’nde dört öğrencinin öldürülmesine neden olan olayla ilgili olarak, saldırganın annesi, 45 yaşındaki Jennifer Crumbley “tetiği çekmemiş olsa bile olaya katıldığı” gerekçesiyle Şubat ayında hüküm giydi.

14 Mart Perşembe günü ise jüri, baba James Crumbley’i de aynı gerekçeyle suçlu buldu.

Jennifer Crumbley ve James Crumbley, çocukları tarafından işlenen toplu bir okul saldırısında suçlanan ilk ABD’li ebeveynler olarak ayrı ayrı yargılandılar.

Dört kurbanın her biri için alınan kararlar, Oakland County mahkemesinde tüm gün süren müzakerelerin sonunda Perşembe akşam saat 7:15 civarında okundu.

İşitme sorunu nedeniyle sonucu kulaklıkla duyan 47 yaşındaki James Crumbley, jüri başkanı “suçlu” derken başını yavaşça iki yana salladı. Bir şerif yardımcısı Crumbley’in boynundaki kravatını çıkardı, belinden prangaladı ve hapishaneye geri götürdü.

Ölen öğrencilerden bazılarının aileleri mahkeme salonunun ikinci sırasında sessizce ağladılar ve birbirlerinin ellerini tuttular.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında savcı Karen McDonald onların yanında durdu ve bu “olağanüstü trajedi ve keder” karşısında gösterdikleri “sarsılmaz cesareti” övdü.

McDonald, “Bu karar çocuklarını geri getirmeyecek, ancak bir hesap verme anına işaret ediyor ve umarım silah şiddetini ele alma ve sona erdirme yolunda yeni bir adımı oluşturacak ” dedi.

Savunma avukatı Mariell Lehman, James Crumbley’in okulda yaşananlardan dolayı “açıkça çok kötü hissettiğini” söyledi. Kendisi ve eşi 9 Nisan’da mahkemeye çıktıklarında en az 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Avukat Lehman, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, “Karardan dolayı hayal kırıklığına uğramış olsak da, jürinin önünde çok zor bir görev olduğunu biliyoruz” dedi.

Savcılar duruşmada iki ana tema üzerinde durdul: Ethan Crumbley’nin matematik ödevindeki ürkütücü çizime ailesinin olaydan birkaç saat önce verdiği tepki ve gencin James Crumbley tarafından sadece dört gün önce satın alınan Sig Sauer 9 mm tabancaya erişimi.

15 yaşındaki Ethan, matematik ödevine korkunç bir silah ve yaralı bir adam resmi çizmiş ve rahatsız edici ifadeler eklemişti: “Düşünceler durmuyor. Yardım edin bana. Hayatım işe yaramaz.”

Ancak James ve Jennifer Crumbley okulda yapılan kısa bir görüşmenin ardından Ethan’ı eve götürmeyi reddetti ve personel de bunu talep etmedi. İntihar düşüncelerinden endişe duyan bir danışman, 48 saat içinde çocuk için yardım almalarını söyledi.

Ethan, danışman Shawn Hopkins’e köpeğinin ve büyükannesinin ölümünden ve aniden taşınan bir arkadaşının kaybından dolayı üzgün olduğunu söylemişti. Ethan’ın ayrıca danışman Hopkins’e, çizimin sadece bir video oyunu için yaptığı karalamalar olduğunu ve şiddet uygulamayı planlamadığını söylediği belirtiliyor.

Ancak ifadeye göre, ne kendisi ne de ailesi okul yetkililerine yeni aldıkları silahtan bahsetmedi.

Hopkins, Ethan’ın günü ailesiyle birlikte geçirmesini umuyordu. Ancak bu ihtimal ortadan kalkınca, danışman, gencin okulda diğerlerinin yanında daha güvende olacağını düşündü.

Ethan aynı günün ilerleyen saatlerinde sırt çantasından Sig Sauer’i çıkararak ateş etmeye başladı ve 17 yaşındaki Justin Shilling, 17 yaşındaki Madisyn Baldwin, 14 yaşındaki Hana St. Juliana ve 16 yaşındaki Tate Myre’yi öldürdü. Altı öğrenci ve bir öğretim üyesi daha yaralandı.

Bir okul yöneticisi çantanın ağırlığıyla ilgili şaka yapmış olsa da kimse sırt çantasını kontrol etmemişti.

Savcı McDonald Çarşamba günü jüriye “James Crumbley oğlunun yaptıklarından dolayı yargılanmıyor; yaptıkları ve yapmadıkları için yargılanıyor” dedi.

McDonald ayrıca, “tetiği çeken başka biri olduğu için bu cezadan kurtulamaz” şeklinde konuştu.

Hopkins jüriye, James Crumbley’nin resimle ilgili toplantı sırasında oğluna karşı empati gösterdiğini ancak başka bir eylemde bulunmadığını söyledi.

James Crumbley vurulma olayını duyduğunda DoorDash’teki işinden eve koştu ve silahı aradı.

Telaşla acil yardım hattı 911’i arayarak, “Sanırım silahı oğlum aldı” dedi.

Müfettişler ebeveynlerin yatağının üzerinde boş bir silah kutusu ve boş bir mühimmat kutusu buldu. Silahı kilitleyebilecek bir kablo hala açılmamış bir paketin içindeydi.

Ethan cinayet ve terörizm suçlarını kabul ederken hakime, silahı sırt çantasına koyduğunda kilitli olmadığını söyledi.

Savunma avukatı Lehman, jüri üyelerine James Crumbley’nin oğlunun silaha erişimine izin vermediğini vurgulamaya çalıştı.

Lehman, “Başkalarını oğlundan koruması gerektiğini bilmiyordu. Oğlunun ne yapmayı planladığına dair hiçbir fikri yoktu” dedi.

Ethan’ın akıl sağlığı hakkında uzmanlardan ifade alınmadı ve herhangi bir kayıt sunulmadı. Ancak yargıç jürinin gencin el yazısıyla yazdığı günlüğünden alıntılar görmesine izin verdi.

Günlükte, Ethan’ın, “Zihinsel sorunlarım için hiç yardım almadım ve bu da okula ateş etmeme neden oluyor,” diye yazdığı ve “Yardım istiyorum ama ailem beni dinlemiyor, bu yüzden yardım alamıyorum” dediği belirtiliyor.

Şu anda 17 yaşında olan Ethan, şartlı tahliye şansı olmaksızın ömür boyu hapis cezasını çekiyor.

Yargıç Cheryl Matthews’un avukatların gazetecilerle konuşmasını engelleyen yayın yasağını kaldırmasının ardından Jennifer Crumbley’nin avukatı Shannon Smith Perşembe gecesi yorum yapmayı reddederek toplumun iyileşmek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kurbanlardan birinin babası, kararın ardından yaptığı açıklamada, silah şiddetini ele almak için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.

Steve St. Juliana, “Çocuklarımız her gün toplu cinayetlerde ölüyor ve biz bu konuda çok az şey yapıyoruz” dedi. “Anayasa’nın İkinci Ek Maddesi’nin getirdiği haklardan şikayet ediyoruz ya da ‘ruh sağlığı sorunları için yeterli para yok’ diyoruz. … Bizim yaşadıklarımızı başka hiçbir ebeveynin yaşamasını istemiyoruz.”

VOA tarafından geçilen ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de ilk kez toplu silahlı saldırı yapan bir çocuğun ebeveynleri suçlu bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.