ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı

ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı

ABONE OL
21:08 - 08/07/2022 21:08
ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikalı işverenler Haziran ayında beklenenden çok daha fazla işçiyi istihdam etti ve ücretleri istikrarlı bir şekilde arttırmaya devam etti. Bu durum, Merkez Bankası’nı (FED) bu ay 75 baz puanlık yeni bir faiz arttırımı daha yapması için teşvik eden işgücü piyasasındaki kalıcı güçlenmeye işaret ettiği şeklinde yorumlandı.

Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıklanan istihdam raporu, şirketlerin çalışanlarının saatlerini azalttığına dair gösterge olmadığını ortaya koydu. Ekonomik nedenlerden dolayı yarı zamanlı çalışanların da sayısı düşerek pandemi öncesi dönemin altına indi.

Bunun, tüketici harcamalarından imalata kadar uzanan bir dizi durgun ekonomik verinin ardından son günlerde tırmanan ani resesyon kaygılarını yatıştırması bekleniyor.

Tarım dışı alanda çalışanların sayısı geçen ay 372 bin arttı. Mayıs ayı istihdam verilerinde daha önce bildirilen 390 binlik artış 384 bin olarak düzeltildi. İstihdam şu anda 2020 yılının Şubat ayındaki seviyesinin 524 bin altında.

Özel sektör kaybını telafi etti

Özel sektör, COVID-19 salgını sırasında kaybedilen tüm işleri telafi ederek, 2020 yılının Şubat ayındaki 140 binden daha yüksek seviyeye çıktı. Devlet sektöründe istihdam ise 664 bin seviyesinde sabit kaldı.

Reuters haber ajansının konuştuğu ekonomistler, geçen ay 268 bin istihdamın eklenmesini beklediklerini bildirmişti. Tahminler 90 bin ile 400 bin arasındaydı.

Geçen ay yaşanan geniş kapsamlı istihdam artışı profesyonel ve iş hizmetleri sektöründeydi. Bu sektörde 74 bin istihdam artışı oldu. Tatil ve konaklama alanında 67 bin istihdam eklendi. Ancak sektörün istihdam oranı, 2020 yılının Şubat ayından bu yana normal seviyesinin 1 milyon 300 bin altında.

Sağlık, bilgi, ulaşım ve depolama sektörlerinde de güçlü istihdam artışları oldu. İmalat alanında 29 bin istihdamla pandemi sırasında kaybedilen tüm istihdam telafi edildi.

İşsizlik oranı ise dördüncü ayda yüzde 3,6’da kalarak değişmedi.

FED’in yeniden faiz arttırması bekleniyor

FED enflasyonun yüzde 2 hedefine geri çekilmesi için istihdam talebini dizginlemeye çalışıyor. Merkez Bankası’nın agresif para politikası tutumu resesyon kaygılarını arttırmış durumda.

FED Haziran ayında gecelik gösterge faiz oranını yüzde puanın dörtte üçü kadar arttırarak 1994’ten bu yana en büyük faiz artışına gitmişti. Piyasalar Mart ayından bu yana politika faiz oranını 150 baz puan arttıran FED’den bu ay tekrar 75 baz puanlık artış bekliyor.

İşverenler ücretleri arttırarak işçileri cezbetmeye ve tutmaya çalışırken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Mayıs ayının sonunda 11 milyon 300 bin iş pozisyonu açığı vardı.

Ortalama saatlik kazançlar, Mayıs ayındaki yüzde 0,4’lük artışın ardından Haziran ayında yüzde 0,3 arttı. Bu, yıldan yıla görülen artışı Mayıs’taki yüzde 5,3 seviyesinden yüzde 5,1’e düşürdü.

VOA tarafından geçilen ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Haziran Ayında İstihdam Arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.