ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı

ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı

ABONE OL
21:42 - 12/03/2024 21:42
ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Şubat ayı enflasyonu açıklandı. Enflasyon Şubat ayında aylık bazda binde 4 artarken yıllık enflasyon yüzde 3,2 oldu. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 3,1 olarak açıklanmıştı.

Piyasaların gözü FED’in faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına çevrilmişken enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi moralleri bozdu.

FED’in faiz kararı konusunda dikkatle takip ettiği enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon da beklentileri aştı. Çekirdek enflasyon aylık bazda binde 4 arttı. Çekirdek enflasyonda yıllık oransa yüzde 3,8 oldu.

Açıklanan verilere göre, özellikle barınma alanındaki fiyat artışları enflasyonu yüksek tutan nedenlerden biri olarak kayıtlara geçti. Barınma endeksinde rakamlar her ne kadar bir önceki aya göre geri çekilse de yüksek seyretti ve yıllık bazda yüzde 5,7 oldu.

Ülke genelinde gıda marketlerinde fiyatlar genel olarak bir önceki aya göre değişmedi. Otomobil fiyatlarında Şubat ayında binde 1’lik bir gerileme olsa da COVID-19 salgını öncesine göre rakamlar hala yüksek seyretmeye devam ediyor.

Uzmanlar enflasyonun yüksek gelmesine neden olarak, artan enerji maliyetlerine işaret ediyor. ABD’de enerji maliyetlerindeki artış yıllık bazda yüzde 2,3 olarak gerçekleşti.

ABD’de yıllık bazda Şubat ayında en yüksek artış yüzde 20,6 ile motorlu taşıtlardaki sigorta bedellerinde oldu. Gıda ürünlerinde de yıllık bazda yüzde 6,1’lik fiyat artışıyla şeker ve onun ardından yüzde 4,7’lik fiyat artışıyla domates, fiyatı en çok yükselenler oldu.

ABD’de yıllık bazdaki artışla Şubat ayının zam şampiyonuysa yüzde 27,2’yle meyve suları oldu.

Ülke genelinde yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 3,6’yla elektrikte oldu.

Piyasalar enflasyon rakamlarının açıklandığı ilk dakikalarda düşüşler görse de daha sonra gelen bazı şirketlerin kar haberleriyle kendini toparladı.

VOA tarafından geçilen ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 ile beklentileri aştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.