ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü

ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü

ABONE OL
21:19 - 19/06/2021 21:19
ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika’da salgından endişe duymadan normal hayata dönenlerin oranı artmaya devam ediyor. Anket sonuçları, nüfusun sadece yüzde 21’inin hala Corona virüsü enfeksiyonu kapma konusunda ‘aşırı endişeli’ olduğunu gösteriyor.

Associated Press haber ajansıyla NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi ortaklığında düzenlenen anketin sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın büyük bir çoğunluğu, pandeminin başlamasından önce yaptıkları faaliyetlere geri döndü. Bunlar arasında seyahat etmek, sinemaya gitmek, spor etkinliklerine katılmak ve bar ve restoran gibi mekanlara gitmek de yer alıyor.

Corona virüsü enfeksiyonu kapma riski nedeniyle yakın çevredekilerle bile görüşme konusunda hala ‘aşırı endişeli’ olanların oranı ise yüzde 21 olarak belirlendi. Kısıtlamaların kaldırılmasının salgının yeniden büyümesine neden olacağını düşünenlerin oranı da yüzde 25’te kaldı.

Diğer taraftan, kısıtlamaların fazla erken kaldırıldığını savunanların oranı yüzde 34, yeteri kadar çabuk kaldırılmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 27. Nüfusun yüzde 40’ı kısıtlamaların kaldırılarak işletmelerin yeniden açılması kararının vakitli bir şekilde alındığı görüşünde.

Amerika genelinde 33 milyon kişinin yakalandığı Corona virüsü 600 bin Amerikalı’nın yaşamını yitirmesine neden oldu. 2020 yılında pandeminin ilan edilmesiyle beraber Amerikalılar’ın önemli bir çoğunluğu, yetkililerin de uyarı ve tavsiyelerine uyarak aylarca izole bir yaşam sürdü.

Ülke genelinde bar, kafe, restoran, sinema salonu gibi mekanlar ya kapandı ya da pandemi boyunca kısıtlı kapasitede faaliyet gösterdi. Kilise, okul ve kamu kuruluşları hizmetlerini online sundu. Maske takma zorunluluğu bir yıldan fazla bir süre boyunca devam etti.

Aşılama sürecinin devreye girmesiyle beraber Corona virüsü enfeksiyonu vakaları ve can kayıplarında azalma kaydedildi. Buna bağlı olarak da yetkililer kısıtlamaları gevşetme kararı aldı.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) yapılan son açıklamalarda, aşı olan Amerikalılar’ın içeri mekanları dahil birçok yerde artık maske takmak zorunda olmadığı belirtildi.

Güncel verilere göre, Amerika’da nüfusun yüzde 53’ü en az bir doz aşı olmuş durumda ve bunların yüzde 65’i 18 yaşın üstünde. Ancak AP-NORC anketinin sonuçları, henüz aşı olmayan yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunun aşı olma niyetinde olmadığını ortaya koydu. Aşı olmayanların sadece yüzde 7’sinin ‘mutlaka aşı olma’ kararında olduğu, yüzde 15’inin de ‘muhtemelen olacaklarını’ söyledikleri belirtiliyor.

Şu ana kadar aşı olmayan ve olmak da istemeyenlerin oranı ise yüzde 45. Aşıya karşı olanların çoğunluğu genç yetişkinler, üniversite eğitimi olmayanlar, kırsal bölgelerde yaşayanlar, Cumhuriyetçiler ve beyaz evanjeliklerden oluşuyor.

Nüfusun sadece yüzde 37’si hala maske takıyor

Şubat ayında yapılan ankete katılanlar arasında, aile fertleri dışındaki kişilerin olduğu ortamlarda maske taktıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 65 olarak belirlenmişti. Bu oran şu an yüzde 37’ye düşmüş durumda.

İçeride yapılan faaliyetlerde ‘kesinlikle maske takmaktan yana’ olanların oranı yüzde 40, dışarıda yapılan faaliyetlerde de kullananların oranı yüzde 28.

Aile ve arkadaş ziyaretleri ve seyahatler de hızlı bir şekilde arttı. Anket sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın üçte ikisi düzenli olarak seyahat etmeye ve sosyalleşmeye başlamış durumda.

VOA tarafından geçilen ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Çoğunluk Pandemi Öncesi Yaşama Geri Döndü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.