ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor

ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor

ABONE OL
22:31 - 25/09/2022 22:31
ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yüksek enflasyonla mücadele eden Amerika’da yüksek benzin fiyatları Amerikalılar’ın ekonomik sıkıntılarını körüklüyor. Geride bıraktığımız aylarla kıyaslandığında benzin fiyatları düşmüş olsa da hala önceki yılların çok üstünde. Birçok Amerikalı fiyatların ucuzlamasından memnun ama bunun yeterli olmadığını düşünüyor.

Amerika’da Haziran ayında benzin fiyatları son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Amerika Otomobil Birliği o dönemde ulusal ortalama perakende normal kurşunsuz benzin fiyatlarının galon başına 5 dolara yaklaştığını açıkladı. Hatta California gibi bazı eyaletlerdeki benzin istasyonlarına gidenler galon başına 10 dolara varan rakamları gördü.

Başkan Joe Biden’ın, stratejik petrol rezervinden milyonlarca varil petrolü piyasaya sürme kararının ardından petrol fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmeye başlandı.

Yüksek benzin fiyatlarının Biden yönetimi için hassas konulardan biri olduğu göz önüne alındığında bu sevkiyat kritik bir adım olarak görülüyor.

Beyaz Saray’ın Twitter hesabından hafta başında yapılan paylaşımda benzin fiyatlarının son 95 gündür düşüşünü sürdürdüğü, bunun da son 10 yıldaki en keskin düşüş olduğu belirtildi. Böylece iki arabası bulunan bir ailenin aylık 140 dolar tasarruf ettiğine dikkat çekildi.

Peki tüm bu gelişmeler Amerikalılar’ı nasıl etkiliyor?

Haziran ayında rekor seviyelere yükselen benzin fiyatları Amerikalılar’ın bütçesini derinden sarsmıştı. Benzinin pahalı olması nedeniyle birçok Amerikalı sürüş alışkanlıklarını değiştirmiş, yakıt harcamalarını sınırlandırmıştı. Bugünse tablo çok daha farklı. Benzin fiyatlarının düşmesiyle, araçlarının depolarını dolduran Amerikalılar’ın sayısı artmış görünüyor.

Virginia sakini, “Bence artık çok daha ucuz, çok daha uygun fiyatlı ve bunun da bana birçok açıdan faydası oluyor, benzin dört dolarken durum oldukça zordu. Dürüst olmak gerekirse, şimdi oldukça mutluyum ve gittikçe daha ucuz hale geliyor. Artık çok daha fazla araba sürdüğümü söyleyebilirim” diyor.

Başkent Washington, DC bölgesinde yaşayan Mary de son dönemlerde yeniden daha fazla araç kullanmaya başlayanlardan. Diğer ürünlerin fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Mary, “Benzin fiyatının düştüğünü görmek güzel ama diğer her şeyin fiyatı yükseldi. Haziran’daki artıştan etkilendim ve arabamı şu anda olduğu kadar çok kullanamadım. Ama artık daha fazla araba kullanıyorum” diyor.

Atif de, fiyatlarla ilgili gözlemlerini şu sözlerle anlatıyor: “Daha ucuz ama yine de iki buçuk yıl öncesiyle karşılaştırırsanız arada büyük bir fark var. Daha önce galonu 1 dolar 60 cent iken, şimdi 3 dolar 30 cent oldu. Bugün daha ucuz ama hala o noktadan çok uzakta. Ben Door Dash ve Uber Eats gibi uygulamalarda şoför olarak çalışıyorum bu yüzden her gün 100, 150 mil yol gidiyorum. Kazandığım para neredeyse aynı ama yakıt için daha fazla ödüyorum. Eskiden günde 150-200 dolar kar ederken, şimdi 100- 120 dolardan fazla kazanamıyorum.”

Tom’a göre ise, “Benzin fiyatları birkaç yıl öncesine kıyasla gerçekten yüksek. Ama Haziran’da gördüğümüz fiyatlarla karşılaştırırsanız daha ucuz. Yine de iki dolarken dört dolara çıkıp sonra üç dolara düşmesi pek bir anlam ifade etmiyor.”

Başkent bölgesinde yaşayan Amerikalı Nick öfkeli. “26 galonluk depoyu doldurmanın maliyeti 110 dolar, galon başına dört dolar gibi saçma bir rakam. Ama her zamanki kadar araba kullanmam gerekiyor, araba kullanmaktan başka seçeneğim yok. Benzin için anlamsız bir para harcıyorum. Ve bundan nefret ediyorum” diyor.

Bu yüzden de kimileri daha uzun mesafeler kat ederek, daha ucuz benzin alabilecekleri benzin istasyonlarını tercih ediyor.

Krista da onlar arasında: “Bu benzin istasyonundaki fiyatların çevredeki benzinliklere göre daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden buraya gelip buradan benzin almak için yolumu biraz uzatıyorum. Haziran ayından bu yana benzine daha az para harcıyorum. Böylece çocuklara daha fazla para ayırabiliyorum. Bu bence olumlu bir değişiklik.”

Kie de, “Buradaki benzin fiyatlarının diğer yerlerdeki fiyatlara göre müthiş olduğunu düşünüyorum ve buraya gelmek fazladan 10 dakikama mal olsa da yine de buraya geliyorum” diyor.
ABD Enerji Enformasyon Dairesi’ne göre Amerikalılar günde ortalama 21 milyon varil yakıt kullanıyor. Bu tüketimin yaklaşık yüzde 40’ı benzinden oluşuyor.

Öte yandan, Başkan Joe Biden’ın, artan yakıt maliyetlerini kontrol altına almak ve yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak için yaz aylarında daha yüksek biyoyakıt karışımlarının kullanımına onay vermesinin de fiyatlardaki düşüşte etkili olduğu belirtiliyor. Biden’ın bu adımıyla Amerikalılar 1 Haziran’dan 15 Eylül’e kadar yüzde 15 etanol karışımı kullanan benzin E15’i satın almaya devam etti.

E15, ortalama olarak yalnızca 10 sent daha ucuz ve daha az “enerji yoğun” olsa da yani sürücülerin daha fazla yakıt satın alması gerekse de yine de masrafların düşürülmesine yardımcı olduğu dile getiriliyor.
REUTERS

Diğer taraftan, ham petrol stoklarının bir önceki hafta yaklaşık 2 milyon varil arttığı tahmin ediliyor.

Amerika’da Temmuz ayında araçla seyahat edenlerin oranıysa bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 düştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC ve Rusya liderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC + verileriyse, grubun Ağustos ayındaki üretim hedefinin günlük yaklaşık 3 buçuk milyon varille küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 3,5 gerisinde kaldığını gösteriyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Benzin Fiyatlarındaki Düşüş Yeterli Bulunmuyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.